LB spriedumu pārsūdzēs kā nelikumīgu • IR.lv

LB spriedumu pārsūdzēs kā nelikumīgu

37
Krists Spruksts, LETA

Tiesa liek Latvijas Bankai maksāt BB likvidatoram 60 miljonus

Pēc piecus gadus ilga procesa Rīgas apgabaltiesa šodien par labu "Bankas Baltija" (BB) likvidatoram no Latvijas Bankas (LB) piedzina 59,9 miljonus latu, bet prasību daļā pret Finanšu ministriju (FM) noraidīja, ziņo LETA. Ja likvidators naudu saņems, tā tiks novirzīta BB noguldītājiem. LB paziņojusi, ka spriedumu pārsūdzēs.

BB likvidators "BDO" prasību tiesā iesniedza 2005.gadā, lūdzot kopumā piedzīt 238 miljonus. Zaudējumu piedziņa tika pamatota ar valdības 1995.gada memorandu par noguldījumu garantēšanu BB, tiesību aktiem par kompensācijām noguldītājiem, kā arī LB pieļauto nepienācīgo "sistēmiski svarīgākās" bankas uzraudzību, gan valsts aizstāvja advokāta Romualda Vonsoviča pozīciju, kurš sacīja, ka valsts "nekādā veidā neatzīst prasību pilnībā, ne par vienu santīmu", kā arī atzīmēja, ka BB likvidatora prasībai ir iestājies desmit gadu noilguma termiņš, atgādina LETA.

Latvijas Bankas pārstāvis Vonsovičs žurnālistiem pēc sprieduma pasludināšanas teica, ka LB noteikti iesniegs apelācijas sūdzību. Spriedumu var pārsūdzēt 20 dienu laikā no pilna sprieduma teksta pieejamības dienas, kas būs 26.oktobris.

Latvijas Banka paziņojumā presei pauž pārliecību, ka šis pirmās instances tiesas spriedums nekad nestāsies spēkā. Banka likvidatora prasību uzskata par absurdu. Banka spriedumu pārsūdzēs kā nelikumīgu.

„Latvijas Banka ir tiesai iesniegusi visus nepieciešamos dokumentus, kas pierāda pret to izvirzītās prasības nepamatotību un absurdumu. Turklāt tie, kas ir vainojami Bankas Baltija līdzekļu izlaupīšanā, ir jau noskaidroti un sodīti ar likumīgā spēkā stājušos spriedumu krimināllietā,” uzsvērts bankas paziņojumā.

Arī likvidators vēl lems, vai spriedumu pārsūdzēt noraidītajā daļā.

"Tā ir nauda, kas tiks izmaksāta noguldītājiem rindas kārtībā," par summas izlietošanu pēc šodienas sprieduma sacīja viens no "BDO" advokātiem Vairis Brīze, gan atzīmējot, ka nauda tiks izmaksāta tikai tad, ja spriedums stāsies likumīgā spēkā, jo pašlaik likvidatoram naudas nav. "Šobrīd bumba ir Latvijas Banka pusē, jo tikai no tās ir atkarīgs, vai un kad noguldītāji saņems savu naudu," cerību deva advokāts.

Jāatgādina, ka spriedums BB krimināllietā, ar kuru bankas vadītāji Aleksandrs Lavents un Tālis Freimanis tika atzīti par vainīgiem daļā viņiem inkriminēto noziegumu, stājās spēkā 2009.gada 30.aprīlī. Abiem tika piespriesti reāli cietumsodi, taču netika piemērota prokurora prasītā mantas konfiskācija. Bijušais SIA "Birojs L&A" direktors Alvis Līdums, kurš bija apsūdzēts par naudas piesavināšanos grupā ar Laventu, tika pilnībā attaisnots.

Komentāri (37)

photocom 12.10.2010. 16.59

Tiesnesi – ziepēs !

+11
-1
Atbildēt

0

andris902 12.10.2010. 17.03

…Andrej!…vai Tu kaut reizi varētu paklusēt…un neizgāzt savu žulti?….ja rakstu lasīji…tad vajadzētu saprast, ka ir iespējas pārsūdzēt un tas arī notiks!!!…Rīgas Apgabaltiesa vairs nevarēja stiept gumiju….un pieņemot šādu lēmumu atbrīvojās no iestrēgušas lietas…zinot,ka šā vai tā tiks iesniegta apelācija….
….absurds spriedums!!!

+13
-3
Atbildēt

2

    Tane-Dane > andris902 12.10.2010. 17.07

    Kā izpaužas tas absurds? Man nav bijusi tā laime spriedumu palasīt.Ir kaut kur redzams?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    itommy_ > andris902 12.10.2010. 17.09

    Jā, mana tiesvedība ar darba devēju arī pavirzījusies uz priekšu. Gūts pierādījums, ka pārstāve tiesā melojusi. Tagad domāju, kam rakstīt iesniegumu par nepatiesu liecību sniegšanu – Ģenerālprokuratūrai, KNAB vai Valsts policijai?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

mary75 12.10.2010. 17.11

Principā, vai ir pareizi visiem maksāt cilvēkiem, kas ieguldīja naudu skaidrā finansu piramīdā, nolūkā ātri bagātināties, riskēja un zaudēja?
Cik atceros, toreiz vēl nebija pieņemts noguldījuma garantijas likums, katrs atbildēja par sevi.

+13
-5
Atbildēt

5

    mary75 > mary75 12.10.2010. 17.50

    Un par ko es runāju, ja ne par to, ka nekādas likumīgas garantijas nepastāvēja.
    Gaiļa vārds vēl nav garantija.
    Un uzraudzības kvalitāte ir relatīvs jēdziens.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    Ārijs > mary75 13.10.2010. 00.46

    Kā tad parastajam noguldītājam zināt kāda ir ieguldījumu struktūra?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Tane-Dane > mary75 12.10.2010. 17.51

    Latvijas Republikas valdības un Latvijas Bankas memorands.
    Lai saglabātu noguldījumus akciju sabiedrībā “Banka Baltija”, valdība un Latvijas Banka:
    1. Garantē noguldījumu saglabāšanu, ņemot vērā Latvijas Bankas lēmumu par akciju sabiedrības “Banka Baltija” darbības apturēšanu.
    2. Pieprasa, lai akciju sabiedrība “Banka Baltija” nodod 100% savu akciju valdībai uzticības glabāšanā kā ķīlu noguldījumu garantēšanai. Uz laiku, kamēr akciju sabiedrības “Banka Baltija” akcijas atrodas uzticības glabāšanā, valdībai ir akcionāru pilnsapulces pilnas tiesības uz bankas pārvaldīšanu.
    3. Nodrošina nepieciešamo finansējumu akciju sabiedrības “Banka Baltija” pārstrukturēšanas periodā.
    4. Lūdz ģenerālprokuroru paātrināt izmeklēšanu krimināllietās, kas saistītas ar bankām un finansēm.

    Ministru prezidents Latvijas Bankas prezidents M.Gailis E.Repše

    Tas jau nu nav gluži tikai Gaiļa vārds vien.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Tane-Dane > mary75 12.10.2010. 17.25

    Man jau šķiet, ka runa tur vairāk ir par LB kredītiestāžu uzraudzības kvalitāti un par tā laika Gaiļa valdības garantijām noguldītājiem, bet nevis par to cik izglītots, vai neizglītots finanšu jautājumos bija tā laika Latvijas iedzīvotājs.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 12.10.2010. 18.56

    Tad es kļudījos.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu