Nevajag pārsālīt • IR.lv

Nevajag pārsālīt

Pauls Raudseps

Prognozes par pasaules ekonomiku nav rožainas, bet bunkurā jālien nebūs

Kad sāksies krīze? Tūlīt jau būs, vai ne? Ekonomika pārkarst! Budžetā trūkst naudas! Vācija ļogās! Itālijā recesija! Brexit būs ciets! Tirdzniecības kari karsti! Būs KRĪZE!

Latvijas valsts savos simt gados pārdzīvojusi tik daudzas īstas katastrofas un dziļus satricinājumus, ka pat pēc mazākajām pazīmēm, ka esošais stāvoklis varētu pasliktināties, cilvēku dabiskā reakcija ir refleksīvi gatavoties ļaunākajam.

Arī kopš neatkarības atgūšanas pārdzīvotas vairākas tiešām nopietnas, dziļas krīzes, kuras iedragāja daudzu cilvēku dzīves līmeni un kuru priekšvēstnesis bija optimisms, lai neteiktu, ka eiforija. Pilnīgās suverenitātes atjaunošanai 1991. gadā un tās radītajām cerībām sekoja plānveida saimniecības pēdējā agonija. Pēc žilbinošajiem solījumiem par depozītiem, kuri maksā 80 un vairāk procentu gadā, sekoja satricinošais Bankas Baltija bankrots 1995. gadā. Dažiem treknajiem gadiem, kad algas auga par 20% un daudziem acu priekšā laistījās platais ceļš uz ātrām bagātībām ar nekustamo īpašumu spekulācijām, sekoja dziļš ekonomisks kritiens.

Tās tiešām bija krīzes. Ekonomika strauji saruka, daudzi uzņēmumi bankrotēja, nabadzība un bezdarbs krasi pieauga, valstij bija ļoti grūti savilkt galus, bija pat bažas par valsts stabilitāti.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu