Dārziņa jubileja • IR.lv

Dārziņa jubileja

24

Šodien, 9.oktobrī Emīla Dārziņa un Jāņa Sudrabkalna memoriālajā muzejā "Jāņaskola", Jaunpiebalgā, notiek Dārziņa 135.dzimšanas dienai veltīts koncerts un diskusija "Kā tev klājas?", ziņo aģentūra LETA.

Pieminot izcilo latviešu komponistu piebaldzēnu Emīlu Dārziņu (1875-1910) viņa dzimtajā "Jāņaskolā", uz Cēsu pils kora koncertu aicināti komponista talanta cienītāji un citi interesenti.

Pēc piemiņas koncerta notiks Latvijas pašvaldību muzeju darbinieku, pašvaldību un Kultūras ministrijas Kultūrpolitikas departamenta Muzeju un vizuālās mākslas nodaļas pārstāvju saruna par pašvaldības muzeju situāciju, pieredzi, problēmām, nākotnes iespējām.

Piebalgas muzeju apvienība "Orisāre" aizvadījusi gadu kopš memoriālā muzeja "Jāņaskola" pievienošanas apvienībai. Līdzīgi kā pašvaldību muzejus visā Latvijā, arī "Orisāres" darbu ietekmējušas gan reorganizācijas, gan reģionālā reforma, gan ekonomiskā situācija valstī.

"Pirms gada "Jāņaskolas" liktenis izraisīja rezonansi sabiedrībā. Saskārāmies ar dažādiem viedokļiem par to, kas būtu tiesīgs pārvaldīt šo muzeju, virmoja daudz negatīvu emociju. Vai muzeji spēj uzrunāt sabiedrību tikai tad, ja tiem draud slēgšana vai cita veida radikālas izmaiņas to darbībā? Vai pašvaldības muzejam ir nākotne? Kas vispār ir pašvaldības muzejs? Vai ekonomiskās krīzes situācijā muzejs ir tiesīgs atteikties no kādu funkciju pildīšanas?" stāsta Grudule. "Vēlamies un aicinām dalīties pieredzē, akcentēt problēmas, rast atbildes uz minētajiem un citiem jautājumiem, kopīgi meklēt risinājumus, lai veiksmīgāk organizētu darbu nākotnē," turpina muzeju apvienības "Orisāre" vadītāja.

Vecpiebalgas novada pašvaldības valdījumā ir četri nacionālas nozīmes muzeji – Kārļa Skalbes "Saulrieti", Antona Austriņa "Kaikaši", Brāļu Kaudzīšu "Kalna Kaibēni" un Dārziņa un Sudrabkalna "Jāņaskola".

Par muzeju un pašvaldības sadarbību informēs Vecpiebalgas novada domes priekšsēdētāja Ella Fīdvalde-Andersone ("Novada attīstībai"). Ieskatu apvienības darbā sniegs apvienības vadītāja Līva Grudule. Sarunā aicināti piedalīties pašvaldību muzeju darbinieki, Cēsu, Madonas, Jaunpiebalgas, Amatas, Raunas, Ērgļu, Varakļānu pašvaldību pārstāvji.

Komentāri (24)

ilmisimo 09.10.2010. 16.27

Kas vispār ir pašvaldības muzejs?
—————————————-
zāle ar apzeltītām pagastveču ģipša bistēm?

atrakcija-ik pēc vēlēšanām sadauzīt.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu