Žīgurs jau reiz aicināts vadīt ''Latvenergo'' • IR.lv

Žīgurs jau reiz aicināts vadīt ''Latvenergo''

8
Āris Žīgurs. Autore: Rūta Kalmuka, F64

Kandidātam gatavs izmaksu optimizācijas plāns elektrības tarifu mazināšanai

Valsts energouzņēmuma ''Latvenergo'' valdes priekšsēdētāja amata konkursā pieteicies akciju sabiedrības ''Rīgas siltums'' (RS) vadītājs Āris Žīgurs jau reiz konfidenciāli aicināts ieņemt šo amatu, tomēr nav vēlējies cīnīties ar toreizējo elektrības monopola galvu Kārli Miķelsonu. To Žīgurs atzinis sarunā ar TV3 raidījumu ''Nekā personīga'' (NP).

Jau vēstīts, ka ''Latvenergo'' vadītāja konkursa komisija sarunas turpina ar četriem pretendentiem, tomēr NP kļuvis zināms, ka par nopietniem kandidātiem Ekonomikas ministrijā (EM) tiek uzskatīts pašreizējais uzņēmuma vadītāja pienākumu pildītājs Uldis Bariss un Žīgurs. Bariss ir „Latvenergo” valdē no 2005.gada, Žīgurs RS vada 15 gadus kopš dibināšanas. Barisam ir maģistra grāds ekonomikā, Žīguram – inženierzinātņu doktora grāds enerģētikā. RS sekmīgā darbība augsti vērtēta nozares lietpratēju vidū, zināms Ir.lv.

Bariss no sarunas ar NP, līdzīgi kā ar Ir.lv, atteicies. Savukārt Žīgurs atklājis, ka viņam šī esot otrā reize, kad jādomā par strādāšanu ''Latvenergo''. 2003.gadā energouzņēmuma prezidentam Kārlim Miķelsonam bijis konlfikts ar Eināra Repšes (JL) valdību, un koncerna padomes priekšsēdētājs Vilis Vītols konfidenciāli piedāvājis Žīguram Miķelsonu nomainīt. Toreiz viņš atteicies, jo nav vēlējies cīnīties ar Miķelsonu. Tagad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs Miķelsonu aizturēja aizdomās par naudas atmazgāsanu, un viņš no amata atcelts.

''Es saprotu, ka ''Latvenergo'' un valstij kā akcionāram ir problemātisks stāvoklis, jo sākotnējā ideja atrast vadītājus no ārpuses acīmredzot ir mazcerīga. Pārdomājot visus par un pret. es pieteicos konkursam,'' NP skaidro Žīgurs.

Žīgurs sola elektrības ražošanai mazpilsētās vairāk izmantot atjaunojamos resursus un plāno optimizēt ''Latvenergo'' izmaksas, lai mazinātu elektrības cenas. Viņš nesaka, ka atlaidīs darbiniekus, vien norāda – RS strādājošo skaitu viņš samazinājis no 2000 līdz 600.

RS gan ar atjaunojamo resursu izmantošanu līdz šim veicies vāji, secina NP. Pērn 75–80% izdevumu aizgājuši maksājumos par dabasgāzi, savukārt valdes locekļi saņēmuši prēmijas trīs mēnešalgu apmērā.

Jau ziņots, ka ''Latvenergo'' izvēlēsies konkursa komisija uzņēmuma valsts pilnvarnieka EM valsts sekretāra Jura Pūces vadībā. Tajā ir trīs EM darbinieki un ''Latvenergo'' arodbiedrības vadītāja.

Komentāri (8)

andrisskrastins 19.09.2010. 20.31

“Pārdot” viņš sevi kā potenciālu vadītāju māk. Kā ar korupcijas līmeni RS? Zinātāji?

+3
0
Atbildēt

1

♣Shaggy♣ 19.09.2010. 20.37

Smaidu izraisīja teiktais par izmaksu samazināšanu, darbinieku neatlaizšanu un elektrības cenu samazināšanu, laikā kad importa cenām tendence pieaugt :)
Teksti gluži kā politiķiem šobrīd.

Uzskatu, ka labāk būtu bijis paklusēt abiem labākajiem kandidātiem. Savādāk tagad visādas muļķības sarunās, bet kad nonāks līdz solījumu izpildei, tad čiks vien sanāks un atkal visi par zagli sauks.

Katrā ziņā veiksmi visiem kaut cik nopietnajiem pretendentiem.

+3
-1
Atbildēt

0

laura_sondore 20.09.2010. 06.23

Ārprāts!!Viņš tak ar Miķelsonu bija un ir vairāk kā uz “Tu”.Vai tiešām Kampars neredz,nesaprot.Vītols aicināja,bet ļoti daudzas lietas tajā laikā arī Vītols nepārvaldīja līdz galam.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu