Atšķirīgas prognozes par skolotāju algām nākamgad • IR.lv

Atšķirīgas prognozes par skolotāju algām nākamgad

23
Kaspars Krafts, F64

Valsts sekretārs draud ar samazinājumu; ministre saka – algas paliks pašreizējās

Nākamgad ar janvāri skolotājiem jārēķinās ar iespējamu algu samazinājumu, intervijā aģentūrai LETA sacījis Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretārs Mareks Gruškevics. Savukārt izglītības ministre Tatjana Koķe (ZZS) viņa paziņojumu nosaukusi par ''spekulācijām un neargumentētu publisku manipulēšanu'', uzsverot, ka sarunās ar Pasaules Banku (PB) pierādījusi – jau tā apcirpto izglītības finansējumu samazināt nākamgad nevar.

Gruškevics pieļauj, ka tiks veidots ''pagaidu budžets pirmajam ceturksnim'' un tikai pēc tam – ''īstais budžets atlikušajam periodam''. ''Man šķiet, ka pagaidu budžets varētu būt ar minimālu samazinājumu vai bez samazinājuma skolotāju algām, bet pēc tam samazinājums izglītībā varētu būt atbilstošs uzstādījumam par budžeta deficītu, kā tas apsolīts starptautiskajiem aizdevējiem,'' klāstīja ierēdnis, piebilstot: ''Tā ir tikai mana prognoze, kas balstīta uz iepriekšējo pieredzi." Viņš neņēmās prognozēt, kādas algas saņems pedagogi no 2011.gada 1.janvāra.

Savukārt ministre Koķe sola, ka pedagogu atalgojums nākamgad paliks pašreizējā līmenī. Viņa "nosoda jebkādas spekulācijas un neargumentētu publisku manipulēšanu par skolotāju algām", LETA informēja ministres padomniece Agnese Korbe. Koķe uzsver, ka pedagogu atalgojumam paredzētais finansējums, neskatoties uz sarežģīto situāciju 2009.gada beigās, palielināts gan no 2010.gada 1.janvāra, gan no 1.septembra.

Sarunās ar PB ministre sniegusi "pārliecinošus argumentus", "panākot PB izpratni un pozīciju 2011.gada valsts budžeta kontekstā, ka līdzekļu samazinājums izglītībā nav ne iespējams, ne pieļaujams".

Jau vēstīts, ka šogad valsts dotācija pedagogu atalgojumam bija ieplānota līdz 1.septembrim. Pašvaldības un pedagogu arodbiedrība pārmeta IZM neskaidrību par tālākajiem asignējumiem. IZM aizbildinājās, ka paredzētais finansējums būs pagājušā mācību gada līmenī, lai arī tā pārskaitīšana septembra sākumā kavējusies.

Gruškevics informēja, ka līdz ar skolēnu skaita samazināšanos finansējums vienam audzēknim pieaugs vidēji par 3%. Par līdzekļu sadalījumu lems skolu vadība un pašvaldības.

Koķes politiskā nākotne ir neskaidra, jo 10.Saeimas vēlēšanās viņa nestartē un nav arī publiski paudusi vēlēšanos palikt ministres amatā. Kā iepriekš žurnālam Ir skaidroja Zaļo un zemnieku savienības līderis Augusts Brigmanis, Koķe partijas vēlēšanu sarakstā nav iekļauta, jo esot ļoti nepopulāra.

Komentāri (23)

Imants_J 15.09.2010. 20.46

Pedagogu skaits nevis samazinās, bet palielinās, jo atļauts strādāt tikai 21 kontaktstundu. Tai pat laikā skolotāja diena ir pagarināta līdz 9 darba stundām, piemēram, no plkst. 8.00 līdz 17.00. Neskatoties uz esošo stundu skaitu, visiem jāatrodas darbavietās!

+1
0
Atbildēt

0

♣Shaggy♣ 15.09.2010. 19.59

Tas taču pat sunim skaidrs, ka, ja nesamazinās skolotāju skaitu līdz kaut cik ciešamam līmenim, tad algas būs jāsamazina.

Bērnu skaits tač katru gadu samazinās, tik kaut kā nemana to skolotāju skaita samazinājumu, ja neskaita pēdējo gadu.
Un arodbiedrība tik kviec pēc papildus naudas.

+2
-1
Atbildēt

0

piziks 17.09.2010. 17.40

Vēlētājiem pēc šīm Gruškevica un Koķes savdabajam tirādēm vajadzētu saspicēt ausis. Ne tuikai par izglītību vien, — iespējams, ka te kā īlens no maisa izlien tagadējās valdības kārtējais jaunlaicēnu un vienotībnieku pirmsvēlēšanu triks: sīrupā iestāstīts PAGAIDU BUDŽETS JANVĀRIM un pārsteigumu sākums ar februāri?

Dombrovskis videosarunā ar IR taču tikpat viltīgi kā iepriekš neatzīstas, ka melojis, — vien par pensiju griešanu “precizē”, ka tāda bijusi vienošanās…

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu