Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

4

Nedēļas notikumi pasaulē

ASV kaujas spēki otrdien noslēdza savu misiju Irākā. Pēc pēdējos mēnešos veiktās karavīru skaita samazināšanas Irākā joprojām dislocēti 50 000 amerikāņu, kas ir mazāk nekā trešdaļa no ASV militārpersonu kopskaita šajā valstī 2007.gadā. Atlikušo karavīru galvenais uzdevums būs vietējo spēku mācīšana un palīdzība irākiešu armijai cīņā pret kaujiniekiem. Līdz ar ASV kaujas spēku izvešanu pastiprinājusies vardarbība, kas īpaši vērsta pret vietējiem drošības spēkiem. Lai gan kopš 2006. un 2007.gada situācija ir uzlabojusies, joprojām ik mēnesi vardarbībā dzīvību zaudē ap 300 cilvēku. Kopš ASV vadītā iebrukuma Irākā krituši 4400 amerikāņu karavīru. Kā liecina nevalstisko organizāciju aplēses, misija prasījusi arī aptuveni 100 000 civiliedzīvotāju dzīvības.

Zviedrijas opozīcijas koalīcija paziņojusi: ja uzvarēs septembrī gaidāmajās vēlēšanās, tad sāks šobrīd Afganistānā dislocēto zviedru karavīru izvešanu. Kreisā koalīcija, kurā līdz ar sociāldemokrātiem apvienojušies zaļie un kādreizējo komunistu izveidotā Kreisā partija, vēlas karavīru izvešanu sākt jau 2011.gada sākumā. Pašlaik Afganistānā atrodas aptuveni 500 zviedru militārpersonu, kas dien NATO komandēto starptautisko drošības un atbalsta spēku sastāvā.

«Baltijas valstu ekonomikās ļaunākais ir aiz muguras,» paziņojis SVF Centrāleiropas un Austrumeiropas pārstāvis Marks Alens. Tomēr ekonomiskās atlabšanas ātrums būs atkarīgs no tā, cik ātri Baltijas valstis spēs attīstīt savu eksporta sektoru un uzlabot konkurētspēju. Tuvākajā nākotnē Baltijas valstīm izaicinājums būs bezdarbs un atalgojuma mazināšanās, kā arī korporatīvā sektora problēmas. Latvijai, Lietuvai un Igaunijai jānodrošinās, lai atalgojums nepieaug straujāk par produktivitāti, lai uzņēmumi netiktu aplikti ar pārmērīgiem nodokļiem, lai valsts finanses tiek stingri kontrolētas un lai cenas nepieaug straujāk kā ārvalstīs. SVF pārstāvis atzinīgi novērtēja Latvijas valdības paveikto ekonomiskās krīzes pārvarēšanai: «Mēs uzskatām, ka pašreizējās [Latvijas] valdības paveiktais ir ļoti iespaidīgs darbs.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu