Krievi nāk? • IR.lv

Krievi nāk?

11
Aivars Ozoliņš

Šajās vēlēšanās nojaukta etniskā dalījuma sasaiste ar politiskās sistēmas modeli

Šķietami paradokss – šīs vēlēšanas būs valsts nākotnei svarīgākās kopš 1995.gada, taču tajās mazāk nekā jebkad kopš neatkarības atjaunošanas jūt tā dēvētā etniskā faktora klātbūtni. Katrā ziņā vairākums «latviešu» partiju acīmredzot uzskata, ka nelon biedēt savus vēlētājus ar «krievi nāk!», bet «krievu» jeb par «kreisajām» dēvētās cenšas neuzsvērt cīņu pret «etnokrātiju Latviešijā».

Parasti ekonomiskās grūtības saasina etnisko spriedzi, taču šoreiz noticis otrādi. Tāpēc labāk redzams, ka etniskais dalījums sakrita ar Rietumu demokrātisko vērtību pieņemšanu vai noraidīšanu. Šajās vēlēšanās šī sasaiste tiek nojaukta.  

Partiju «latviskums» tika automātiski asociēts ar rietumniecisko orientāciju, «krieviskums» – ar 50 gadu okupāciju un Kremļa neoimperiālismu. Taču tas nav etnisks jautājums, ja arī «krievvalodīgo» pārstāvniecību sekmīgi monopolizējuši Maskavas politikas atbalstītāji, radīdami bubuli, ar ko «latviešu» partijām biedēt savus vēlētājus, nerūpējoties par sava rietumnieciskuma satura izkopšanu un pievilcīgumu arī «krievvalodīgajiem».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu