Ķīlis: izmaiņas pensiju sistēmā šokēs cilvēkus • IR.lv

Ķīlis: izmaiņas pensiju sistēmā šokēs cilvēkus

102
Rūta Kalmuka, F64

Politiķi liekuļojot par pārmaiņām, kas būšot neizbēgamas pēc vēlēšanām

Izmaiņas pensiju sistēmā cilvēkiem būs šoks, uzskata Valsts prezidenta paspārnē strādājošās Stratēģiskās analīzes komisijas (SAK) vadītājs Roberts Ķīlis. Kā viņš prognozējis ''Latvijas Avīzei'', pensiju sistēma pēc vēlēšanām būtiski var mainīties, un tas būs jūtams jautājums 2011.gada budžetā.

“Politiķi par to tagad nerunā, bet sistēmu mainīs. Manuprāt, šā jautājuma atlikšana no politiķu puses ir liekuļošana,” uzskata SAK vadītājs.

Kā pieļauj Ķīlis, pensijas netikšot samazinātas, taču tās ietekmēs nodokļi. Gaidāmās pārmaiņas, visticamāk, būs pensijas vecuma pagarināšana, lielāks īpatsvars privātajiem ieguldījumiem pensijas fondā, priekšlaicīgas pensionēšanās atcelšana.

Kā ziņots, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis paziņojis, ka mēneša laikā valdība sagatavos priekšlikumus par samazināto likmju saglabāšanu 2.pensiju līmenī, kas varētu dot 100 miljonu latu ietaupījumu nākamā gada valsts budžeta deficīta mazināšanai. Premjerministrs uzskata, ka citi risinājumi būs sāpīgāki un nepatīkamāki, taču neprecizēja, kādi tie varētu būt.

Komentāri (102)

andrisskrastins 25.08.2010. 11.51

Tiesa, problēma ir tāda, ka ir divas sabiedrības daļas – tā, kura analīzē, pamatoti pieprasa politiķiem skaidrāku valodu. Taču to tie nevar sniegt, jo ir otra sabiedrības daļa, kuriem vārdi “samazināt pensijas” izraisa alerģijai līdzīgu lēkmi. Diemžēl politiķim nepietiek ar analizējošās sabiedrības balsīm.

+20
-2
Atbildēt

1

    daina_tabuna > andrisskrastins 25.08.2010. 15.15

    Toties alerģiskajai daļai ar to pietiek, lai alerģija izpaustos. Ja Valdiņš negrib retinga kritumu, tad labāk būtu turejis muti ciet vispār, nevis kaut ko tomēr izmuldējies. Nepateikt neko nav melot.

    0
    0
    Atbildēt

    0

mary75 25.08.2010. 11.18

Izmaiņas pensiju sistēmās notiek visā pasaulē.
Nedomāju, ka Latvijas sabiedrība ir tik neadekvāta, ka nesapratīs, kāpēc tas jādara, ka cita ceļa nav.
Būs, dabīgi, daudzi, kas protestēs, bet, tiem cilvēkiem derēja atcerētis, kā dzīvošana pāri līdzekļiem beidzās Grieķijā, ja jau neko nav mācījušies no Kaulīša trekno gadu saimniekošanas rezultātiem.

+19
-3
Atbildēt

10

    Edmunds Zālīte > mary75 26.08.2010. 18.55

    es izteicos no konteksta – valsts cer “ietaupīt” 100 milijonus ar izmaiņām pensiju sistēmā. dotajā situācijā to nevarēju tulkot nekā savādāk kā – nozagsim pensionāriem pienākošos 100 milijonus un taisīsim gudrus ģīmjus.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    disassociative > mary75 25.08.2010. 12.23

    Latvijā cilvēki ilgtermiņā netic un vēl ilgi neticēs naudas vērtībai. Līdz šim jau vairākas reizes naudas uzkrājumi cilvēkiem ir pārvērtušies no tūkstošiem, ko ļaudis glabāja vecumdienām, uz kapeikām. Nu, piemēram, kaut vai tā pati repšiku maiņa uz latiem, kuru atceras ļoti daudzi. Vēl vecāki cilvēki atceras arī krievu rubļa maiņu uz repšiem. Nu un šobrīd veidot kaut kādus naudas uzkrājumus savai pensijai ar ilgstošu lata devalvācijas risku arī nez vai ļaudis uzskata par īpaši saprātīgu. Ieguldījumu fondi, kas faktiski ir lielo finansistu spēles ar svešu naudu, arī nekāda drošā lieta nav.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Edmunds Zālīte > mary75 25.08.2010. 21.44

    nepiekritīšu, ka šādas izmaiņas pensiju sistēmā ir nepieciešamas un neizbēgamas. kā arī grieķijas pieminēšana bij nevietā, tajā valstī vispār valdīja utopija, kas attiecas uz pensijām. pie mums šobrīd pensionāri fiziski knapi velk dzīvību, jo nevar paēst un nomaksāt rēķinus vienlaicīgi, bez bērnu atbalsta. mūsu valsts sistēma un domāšana… gļēva guļošo spārdīšana un liekuļošana, visapkārt tik daudz ko optimizēt, sakārtot, racionalizēt, novērst nelikumības, atgūt nozagto. tur arī atrastos tā nauda, kuru šobrīd grasās atņemt pensionāriem (jo tie nevar piedraudēt nogalināt piem. to pašu ivarinātoru, vai iedot kādam treknu kukuli) un vēl vairāk.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 25.08.2010. 13.06

    Un tas ir viens no argumentiem pēc iespējas ātrākai pārejai uz eiro.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Dzintars Kalniņš > mary75 25.08.2010. 12.16

    @Chiepa
    es tām lietām pieeju vienkārši – ir valsts un privātais sektors! manuprāt, ir galīgi bezjēdzīgi “skaldīt matus” par to, kas ir pamatbudžets un kas sociālais budžets, kas pašvaldība un kas valsts. Pa lielam ir jabūt valsts definētām funkcijām (nepieciešamie tēriņi) un NAV pārāk lielas starpības, no kura “kasītes” ņemto, jo saskaitāmos mainot vietām summa nemainās.
    Globālāk domājot, vecā Eiropa (vārda tiešajā nozīmē) un arī Amerika jau pavisam drīz saskarsies ar ļoti lielām problēmām pensiju sistēmās dēļ darba spējīgo (nodokļu maksātāju) skaitu samazināšanās, jo ir zems/vai negatīvs iedzīvotāju skaita pieaugums. Neticu šīm kaut kādām valsts pensiju sistēmām – katram pašam ir jādomā līdzi un jāuzņemas atbildība par sevi un saviem tuviniekiem. Valstij šis virzien būtu jāveicina.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 26.08.2010. 00.17

    Bet neiet jau runa par pensiju mazināšanu, bet, par sistēmas maiņu, lai tās nevajadzētu elementāri griezt.
    Un ir daudzi pensionāri, kuri saņem vairāk par strādājosiem.
    Par to, ka ir kur taupīt, pilnīgi pareizi, bet ar to kaut kā nevedās, jo tas skar partiju un to naudas avotu intereses.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    KasparKondrat > mary75 25.08.2010. 12.04

    Alias, Tev ir tikai daļēja taisnība. Būtiskākais ir tas, ka ‘valsts aparātu’ uztur no pamatbudžeta, bet pensijas maksā no sociālā budžeta. Principā tie ir divi dažādi, atsevišķi nodalīti budžeti, kaut arī ik pa laikam valstsvīriem ir tendences to jaukt (piem. pamatbudžets aizņemas no sociālā budžeta, vai māmiņu algas un citi pabalsti te ir pamatbudžets, te sociālais). Līdz ar to, valsts aparāta (lasi – pamatbudžetu tēriņu) samazināšana nevar tiešā veidā ietekmēt pensijas (sociālo budžetu). Un tomēr – valstij IR jāsaimnieko saprātīgāk un ekonomiskāk – par to vispār nav šaubu!

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 25.08.2010. 12.09

    Tam, ko tu saki, var tikai piekrist, bet, arī ar to visu nepietiks socialā budžeta aizlāpīšanai.
    Un, ja arī pietiktu, tas nav ilglaicīgs risinājums un neatrisina dispriporciju starp mūža ilgumu un pensiju un pabalstu saņēmēju un maksātāju skaitu.
    Un radikāli samazinot valsts pārvaldi socialā budžeta maksātāju skaits arī samazināsies, bet, saņēmēju – palielināsies, kaut vai uz bezdarbnieku pabalstu rēķina.
    Bet tas, ka vajadzīgas strukturalās reformas( nevis mehaniska samazināšana) valsts aparātā, tā ir aksioma.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    KasparKondrat > mary75 25.08.2010. 12.06

    un vēl viena piebilde – pie LV aplokšņu algu īpatsvara, ļoti bieži ir tā, ka lielākie soc. nodokļa maksātāji ir tieši valsts aparātā nodarbinātie. To atlaišana būtiski samazina soc.budžetu! ;)

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    disassociative > mary75 25.08.2010. 11.29

    Ir citi ceļi, ir. Pirmkārt, beidzot bezjēdzīgā valsts aparāta samazināšana vismaz uz pusi. Ierēdnis ierēdņa galā un nevienam nav skaidrs, kas jādara un kāpēc. Partiju reitingu turētava. Tādējādi sociālajā budžetā varētu atgriezt no turienes aizvākto ietaupīto miljardu latu, kuru laist apgrozībā un sākt ar šo uzkrājumu reāli pelnīt. Otrkārt, beidzot reāli soļi un reāli sodi par valsts budžeta līdzekļu nelietderīgu izsaimniekošanu. Valsts budžetam ir jābūt līdz pēdējam latam caurspīdīgam un visiem tēriņiem ir jābūt publiski pieejamiem.
    Godīgi apsaimniekojot budžetu, bez otkatiem, bez miljoniem savējiem par neesošām konsultācijām u.t.t. Latvijas valsts varētu dzīvot ar lielu budžeta pārpalikumu. Un arī ēnu ekonomikas nebūtu.

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

IneseT 25.08.2010. 11.20

mjā, mani izbrīna, ka itkā jau atbildīgā Vienotība šai jautājumā neizpaužas. protams, ka skarbs realitātes novērtēums tautā neaizies ‘uz urrā’ kā populistu solījumi vidējo pensiju Ls 200. bet tiem, kam veselais saprāts nav pazaudēts, tāpat saprot, ka dzīvot pa vecam nevarēs – nevaram to atļauties – kā drošībnieks Dzenītis – 47 gadu vecumā aizet pensijā – fantastika, ne?

+13
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu