Austrālijas parlamentā valdošie bez vairākuma • IR.lv

Austrālijas parlamentā valdošie bez vairākuma

38
AFP/LETA

Jaunās valdības veidošanā izšķirīga loma būs neatkarīgajiem deputātiem

Austrālijas jaunās valdības sastāvu izšķirs neatkarīgie deputāti, jo sestdien notikušajās parlamenta parlamenta vēlēšanās ne valdošie leiboristi, ne konservatīvā opozīcija nav guvusi pietiekamu pārsvaru valdības veidošanai vienatnē, vēsta aģentūras LETA-AFP.

Šāds vēlēšanu iznākums, kad nevienai no valdošajām partijām parlamentā nav vairākuma, Austrālijā reģistrēts pirmo reizi kopš 1940.gada.

Pēc 78% balsu apkopošanas secināts, ka premjerministres Džūlijas Gilardas vadītie leiboristi 150 vietu parlamenta apakšpalātā ieguvuši 70 vietas, savukārt Tonija Ebota vadītā Nacionālās partijas un liberāļu koalīcija ieguvusi 72 vietas. Tiek prognozēts, ka pēc galīgo rezultātu apkopošanas leiboristiem būs 72 vietas, bet opozīcijai – 73 vietas.

Gan leiboristiem, gan koalīcijai ir nepieciešamas 76 vietas, lai vienatnē varētu pārņemt varu. Saskaņā ar prognozēm, parlamentā vienu vietu ieguvuši zaļie un četras vietas – neatkarīgie kandidāti.

Divi neatkarīgie kandidāti Robs Oukšots un Tonijs Vindzors aģentūrai AP sacīja, ka pievienosies tai pusei, kas būs spējīga izveidoti visstabilāko valdību. Trešais neatkarīgais kandidāts Bobs Keters atbalstīšot to partiju, kas piedāvās labāku darījumu viņa apgabala vēlētājiem. Visi trīs neatkarīgie deputāti iepriekš ietilpa konservatīvajās partijās.

Komentāri (38)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu