Fliks un nezinīši • IR.lv

Fliks un nezinīši

2
Sanita Jemberga

Ziņa, ka nacionālās lidsabiedrības airBaltic prezidents Bertolts Fliks būtībā pats sev pārdevis tās zīmolu, izsauca patiesu sabiedrības un amatpersonu sašutumu. Pat Valsts prezidents to vēlas pārrunāt ar satiksmes ministru. Taču šī «vētra ūdens glāzē», kā to nodēvējis pats Fliks, ir tikai neliela detaļa lielākā ainā. Pēdējos divus gadus Fliks radījis firmu tīklu, kuras barojas no airBaltic. Tas vedina jautāt – vai beigās no uzņēmuma nepaliks tikai čaula?

Mēdz teikt, ka katrai lietai ir divas puses. airBaltic gadījumā ir vismaz trīs. Pirmā ir Latvijas aviācijas veiksmes stāsts. Latvijai ir labākā lidsabiedrība Baltijā, kamēr Lietuvā un Igaunijā tās nīkuļo. To ir veicinājis airBaltic prezidenta agresīvais attīstības stils. Pērn Latvijas valsts kontrolēto uzņēmumu par ceļojumu nodrošinātāju izvēlējušās piecu valstu valdības, tas saņēmis vairākas nozīmīgas industrijas balvas, atvēris bāzi Igaunijā. Tartu iedzīvotāji lidojumu sākšanu nodēvējuši par gada notikumu. Somijas laikraksts Kaupalehhti kompāniju nosaucis par Baltijas reģiona Nokia. 

Otrā ir slēptā daļa. Pēdējos divos gados Flika kontrolēti uzņēmumi ir izveidojuši tīklu, kas ar daudzajiem atzariem līdzinās zirneklim un pārtiek no tuvības airBaltic. Daļu pakalpojumu iepriekš sniedza valstij piederošā lidosta, kas tādējādi ir zaudējusi daļu ienākumu, daļu nodrošināja pati lidsabiedrība. Tagad no šiem pakalpojumiem pelna Fliks. Viņš bija iecerējis pārņemt kontroli arī pār visām uzņēmuma preču zīmēm – viesnīcām, ceļojumu rezervācijām internetā, lojalitātes programmām, kas nākotnē varētu nest ievērojamus ienākumus.

Trešā airBaltic stāsta daļa ir jautājums, kā interesēs tas viss notiek? Vai iemesls ir nekaunīga un ambicioza biznesmeņa caursišanas spēja un valsts kā kontrolējošā partnera vājums, vai tomēr aiz Flika rēgojas Latvijas politikā ietekmīgi stāvi? 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu