Saeimas darbs paralizēts • IR.lv

Saeimas darbs paralizēts

86
Andrejs Terentjevs, F64

Koalīcija un opozīcija ''norauj'' viena otrai kvorumu visās trijās ārkārtas sēdēs

Reaģējot uz koalīcijas lēmumu ''noraut kvorumu'' likumprojektam par akcīzes nodokli dabasgāzei, Saeimas opozīcija tieši tāpat rīkojās ar citiem parlamentā pirmdien izskatāmajiem jautājumiem. Līdz ar to Saeimā pirmdien neizdevās pieņemt nevienu likumprojektu, jo kvoruma trūkuma dēļ bija jāslēdz visas trīs ārkārtas plenārsēdes.

Vairāku deputātu prombūtnes dēļ Saeimā pirmdien ne koalīcijai, ne opozīcijai nebija vairākumam pietiekams balsu skaits, līdz ar to, vienai pusei nereģistrējoties balsojumam, otra nevarēja turpināt darbu.

''Koalīcija ākstījās ļoti svarīgā jautājumā – par dabasgāzi,'' lēmumu rīkoties līdzīgi ar citiem plenārsēžu darba kārtības jautājumiem Ir.lv skaidroja apvienības Saeimas ''Saskaņas centra'' frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs. Uz jautājumu, vai, viņaprāt, šī Saeima šobrīd ir rīcībspējīga, Urbanovičs atbildēja, ka ''šī Saeima no pirmās dienas nav bijusi rīcībspējīga''.

Saeimas apvienības ''Par labu Latviju'' (PLL) politiskā bloka vadītājs Māris Kučinskis (TP) Ir.lv sacīja – ''ne jau mēs to sākām''. Viņš norādīja, ka koalīcija izvēlējusies iet šo ceļu – nevis ar argumentiem pārliecināt, bet ''noraut kvorumu'', tādēļ PLL rīkojas tieši tāpat. Pēc Kučinska domām, ''ja koalīcija izvēlas šādas metodes'', tad diez vai šobrīd var runāt par Saeimas rīcībspēju.

Saeimas partijas ''Jaunais laiks'' frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis Ir.lv pauda viedokli, ka opozīcijai un koalīcijai izdosies vienoties par kompromisu. Tas, ka pirmdien Saeimā netika pieņemti nekādi lēmumi, ''nekas ārkārtējs'' neesot, turklāt, kad atgriezīšoties visi koalīcijas deputāti, pietikšot balsu kvoruma nodrošināšanai.

Nenotikušo sēžu dēļ Saeimas prezidijs pirmdien bija sasaucis frakciju padomes un prezidija kopsēdi, kurā Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) asi kritizēja pirmdien parlamentā notikušo. Daudze uzsvēra, ka partijām šobrīd jāvienojas, lai negrautu sabiedrības uzticības mazumiņu, kas parlamentam ir palicis.

''Tas ir bezprecedenta gadījums,'' sacīja Daudze. Viņš norādīja, ka situācija parlamentā pēdējo nedēļu laikā izveidojusies saspīlēta – vispirms viens deputāts divreiz parakstījies par ārkārtas sēdes sasaukšanu, vēlāk visai neskaidros apstākļos saņemts izšķirīgs deputāta paraksts, lai gan šis cilvēks tobrīd nav atradies Latvijā, un visu noslēdzis tas, ka kvoruma trūkuma dēļ nenotika trīs ārkārtas sēdes. Daudze aicināja politiskos spēkus novilkt robežu starp ''politiku un politikānismu'', darīt visu, lai lēmumos un rīcībā nepazūd valsts un valstiskums.

PLL pārstāvis Andris Bērziņš prezidija sēdē asi oponēja Daudzem, norādot, ka ''kvoruma noraušanas sērgu'' parlamentā pirms divām nedēļām Saeimā ienesusi ''Vienotība'' un ZZS. Līdzīgu viedokli pauda arī Kučinskis, uzsverot, ka pirmdien notikušais ir tikai atbildes reakcija.

Kā secināja Saeimas ''Pilsoniskās savienības'' frakcijas vadītāja Anna Seile, notiekošais apliecina, ka šī Saeima nav strādātspējīga, tomēr, pat ja Valsts prezidents Valdis Zatlers to atlaistu, tai būtu jānostrādā līdz nākamajām parlamenta vēlēšanām. Daudze gan Seilei iebilda, norādot, ka Saeima esot rīcībspējīga, partijām ir tikai jāvienojas.

Prezidija un frakciju kopsēde tika pabeigta ar Daudzes uzrunu, kurā viņš pauda viedokli, ka strīdīgais jautājums par akcīzes nodokli dabasgāzei vispirms jāizdiskutē atbildīgajā komisijā, jo ātrāk to neesot vērts atkārtoti virzīt apspriešanai parlamentā, tiesa, citi politiskie spēki to neatbalstīja.

Vaicāts, vai ZZS arī turpmāk neizmantos metodes, ko pirmdien pats kritizēja frakciju kopsēdē, Saeimas priekšsēdētājs atbildēja izvairīgi, norādot, ka par šo jautājumu lēmumi netiekot pieņemti vienpersoniski. Arī pats Daudze kādā no balsojumiem bija pametis Saeimas sēdi, jo nebija reģistrējies, tā palīdzot ''noraut'' kvorumu.

Jau vēstīts, ka koalīcijas un opozīcijas deputātu domstarpības sākās ar balsojumu par akcīzes nodokļa atcelšanu dabasgāzei. Par šo likumprojektu deputāti vairākkārt balsoja jau 26.jūlijā, arī toreiz to noraidot.

Komentāri (86)

wrvinovskis 16.08.2010. 13.15

Skolas puika Kučinskis saka: Koalīcija to sāka! mēs tik turpinājām!

Kā vienmēr runā tikai par šodienu un vēl vairāk- sola uz rītdienu! Bet tik senas lietas kā Kalvīša laiki jau sen aizmirsti, jo tie jau arī bija sen, bet pavisam nesen bija Maizīša, Muižnieces un citi balsojumi, kuri parādīja, ka nekādi argumenti nespēj “opozīju” pārliecināt, tā ir apvienojusies, lai nekaunīgi iebalsotu to, kas var noderēt turpmākos laikos. (Satversmes tiesas pārsvara ieguvums ir pats svarīgākais, jo tur var virzīt visu, kas sagādā grūtības, gan finansiālos, gan garīgos jautājumus, jo Satversmē kāds pants jau runās vajadzīgo)
Tieši šī nekaunīgā skatīšanās objektīvā un ar smaidu vai ņirgu teiktā it kā patiesība, visvairāk tracina. Vai nav neviena jurista, kas Zatleram (un mums) izskaidro, kas notiks, ja viņš rīt pasludinās Saeimu par atlaistu? Vai vēlēšanas varēs notikt paredzētajā laikā, vai pirms tām vienkārši neko vairs nevar atlaist? Bet kaut kā ši nekaunība būtu jāierobežo.

+22
0
Atbildēt

5

    daina_tabuna > wrvinovskis 16.08.2010. 13.28

    Pag, pag… IMHO tur nav nekāds referendums vajadzīgs. Vienkārši izsludina, ka atlaiž un punkts. Bet ņemot vērā vēlēšanu tuvumu- bezjēdzīgs solis, jo ārkārtas vēlēšanas tāpat nesanāks ne par dienu ātrāk kā jau ieplānotās. Vienīgais pluss- līdz tam nebūtu Saeimas vispār un MK darbotos 81. panta ietvaros. Kurš gan ir atcelts… kas nozīmē, ka nonākam strupceļā.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    wrvinovskis > wrvinovskis 16.08.2010. 13.28

    Skaidrs. Paldies.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > wrvinovskis 16.08.2010. 13.34

    Ir vajadzīgs, pēc satversmes saeimu var atlaist tikai ar referendumu, ko prezidents izsludina, ja rezultāts negatīvs – prezidentam jāaiziet pašam, tur jau tas knifs.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    disassociative > wrvinovskis 16.08.2010. 13.51

    Nu, ja referenduma rezultāts būs negatīvs, pie tam oktobŗi ir vēlēšanas, vismaz būs pietiekama šūmēšanās, lai būtu cerības, ka tiksim pie kvalitatīvāka Saeimas sastāva un cita prezidenta. Būs divi labumi ar vienu šāvienu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > wrvinovskis 16.08.2010. 13.22

    Ja Zatlers izsludinās referendumu par Saeimas atlaišanu, visticamāk, ka vairums aborigēni uz to referendumu pat neaizies, jo “viss vienalga, visi slikti”, un Zatlerim būs jāaiziet pašam, tāpēc neviens prezidents to darīt nekad neriskēs, un saeima var justies droši un darīt, ko grib.
    Tāpēc domāju, sen jādod prezidentam pilnvaras saeimas atlaišanai bez referenduma.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

mary75 16.08.2010. 12.54

Pozīcija rīkojas atbildīgi, nepiekrītot gāzes akcīzes atcelšanai, opozīcija rīkojas absolūti bezatbildīgi, kā vienmēr, jūtama ITERA roka un gāzes smirdoņa, bet muļķīšiem grib iestāstīt, ka to dara “tautas” interesēs.
Nebūs akcīzes – vairāk gāzi patērēs, lielāka peļņa, un, galvenais, lielāka atkarība, te pat ezim skaidrs.

+23
-4
Atbildēt

5

    Arija Saleda > mary75 16.08.2010. 13.50

    negribu piekrist, jo lielākie dabas gāzes akcīzes maksātāji ir ražotāji, kuri nevar tā vienkārši pāriet uz malku vai šķeldu.
    Ja nemaldos Kampars un Dombrovskis postulē ka mēs nodokļus uzkraujam patērētājam un samazinam ražotājam. Šajā gadījumā galvenais “cietējs” ir ražotājs, kas izmanto gāzi. Nu ko turpinam attīstīt uz eksportu orientētu ražošanu

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 16.08.2010. 19.41

    Un arī papildus ienākumi valstij.
    Papildus izdevumi patērētājiem ir jebkurš nodoklis.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    guna_sniedzina > mary75 16.08.2010. 17.11

    Juridiski to ir jāspēj atrisināt SPRK. Bet ir aizdomas, ka nav juridisko argumentu apstrīdēt iepirkuma cenu, lai cik tur būtu starpnieki uzlikti, ar vai bez Gazprom tieši izteiktas gribas.Gāzes iepirkuma cenu var ietekmēt politiski, pie tam šaurās robežās.

    Jā, akcīzes nodokļa ieviešana enerģijas nesēju veidam ir bieži saistīta ar vēlmi samazināt šāda enerģijas veida izmantošanu.

    BET ja nav reālas nedārgākas alternatīvas ar ko aizvietot šo enerģijas nesēja paveidu, tad mums ir jābūt ļoti bagātiem, lai vienkārši būt spējīgiem maksāt vairāk par to pašu.

    Kamēr nav noteikti reālie, nevis iedomājamie, alternatīvie enerģijas nesēji, akcīzes nodoklis gāzei ir tikai papildus izdevumi gan patērētājiem gan ražotājiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Arija Saleda > mary75 16.08.2010. 14.58

    Tur es pilnīgi piekrītu, tā shēma, ka viss tiek iepirkts caur iteru ir absurda, kā arī ja jau Latvija gāzi arī atpakaļ no inčukalna uz krieviju derētu kaut kā zemāku cenu.
    otra lieta ir valdības politika kā samazināt krievijas gāzes ietekmi uz latvijas ekonomiku ne vien ražošanā bet arī mājsaimniecībā. Es ar prieku atteiktos no gāzes, ja no 2000 Ls izmaksām, lai pārbūvētu apkuri uz granulām valsts man sniegtu pusi.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 16.08.2010. 13.55

    Tad jau sākumā būtu jāmēģina panākt, lai Latvijai gāzi vismaz, pārdod par vidēju Eiropas cenu, nevis dārgāk, jāpainteresējas, cik pelna ITERA, kāpēc arī Latvijas Gāze patērētājam pārdod gāzi ar milzu uzcenojumu, akcīze, tomēr, iet Latvijas valstij, viss šitas aiziet nezin kur.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

Janis 16.08.2010. 12.49

Ko tur pārliecināt, visiem sarkanā kvadrāta atbalstītājiem jau ir kāposts kabatā un tas ir vienīgais, kas spēj viņus pārliecināt.

SC/PLL klaji demonstrē, ka viņiem par valsti un tās iedzīvotājiem nospļauties, galvenais, lai Gazpromam ir peļņa.

+19
-3
Atbildēt

1

    Guncītis > Janis 16.08.2010. 15.25

    : Kučinskis: lai viņi mūs pārliecina ar argumentiem, bet mēs balsosim kā teiks gazproms.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu