Aicina nespēlēt uz dzīvību • IR.lv

Aicina nespēlēt uz dzīvību

22
CSDD

Jauno drošākas braukšanas kampaņu balsta uz iepriekšējo panākumiem

Piektdien sākta sociāli izglītojoša kampaņa „Izguli reibumu!”, kurā sabiedrība tiek atkārtoti aicināta atbildīgi izturēties pret transportlīdzekļa vadīšanu un nesēsties pie stūres reibumā, novērtējot savas vai apkārtējo rīcības iespējamās sekas. Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) informē, ka tā balstīta uz iepriekšējos gados notikušiem līdzīgiem pasākumiem, kuru pozitīvā ietekme parādoties arī statistikā.

Kampaņas motto ir – neriskē, jo rezultāts ir neprognozējams! Par vadmotīvu šogad izvēlēta spēle ar pudeles griešanu, kurā jārēķinās ar jebkuru iznākumu. Kampaņas laikā tiks demonstrēti arī TV un audio klipi, kas liek aizdomāties par iespējamajiem zaudējumiem. Šogad īpaši uzsvērts nākamais rīts pēc svinēšanas, kad autovadītāji mēdz savu veselības stāvokli novērtēt pārlieku optimistiski, uzskatot, ka ir spējīgi pilnvērtīgi vadīt transportlīdzekli. Taču mediķi norāda, ka paģirās uztvere un reakcija ir daudz lēnāk, turklāt cilvēkam var trīcēt rokas, rasties baiļu sajūta, sāpēc galva un kļūt nelabi.

Kampaņas ietvaros ir izveidots informatīvs „Reibummetrs”, kas palīdzēs noteikt aptuvenu laiku, cik ilgi nedrīkst vadīt transportlīdzekli pēc konkrēta alkohola veida un daudzuma lietošanas. Tas pieejams mājas lapā 1188.lv , un šo informāciju var uzzināt arī pa telefonu 1188, nosaucot prasītos parametrus. Izveidota arī interaktīva sadaļa portālā draugiem.lv , kur var spēlēt īpaši kampaņai radītu interaktīvu spēli ''Izglāb līgotāju”.

Kampaņas laikā līdz 27.jūnijam ikviens ar parakstu var apliecināt solījumu par to, ka apņemas nebraukt reibumā, kā arī neļaus to darīt citiem. Solījums un paraksti atrodas uz vides objekta – gultas, kas novietota Baumaņa skvērā Rīgā. Pirmie solījumu jau parakstījuši kampaņas vēstneši – aktieris Lauris Dzelzītis un radio dīdžejs Egons Reiters.

Kampaņu līdz ar valsts institūcijām atbalsta dažādi uzņēmumi un organizācijas. Ceļu policija brīdina, ka Jāņu brīvdienās pastiprināti kontrolēs autobraucējus uz ceļiem. Savukārt ''Statoil'' degvielas uzpildes stacijās pirmssvētku dienās tiks dalīts kampaņas suvenīrs – miega brilles.

.

Komentāri (22)

Sanita Jemberga 11.06.2010. 18.59

Latvijā kampaņa „Izguli reibumu” sākas dienā, kad Dienvidāfrikas Republikā pasaules kausa izcīņas finālturnīrs futbolā. Uz atklāšanas spēli starp DĀR un Meksikas komandām neieradās Nelsons Mandela. Jo vakar, atgriežoties no PK atklāšanas koncerta, autoavārijā bojā gāja viņa 13 gadīgā mazmazmeita Zenani. Mašīnai, ar kuru meitene tika vesta mājās, pie stūres sēdējis viņas radinieks, kurš bija lietojis alkoholu. Lai gan par to, ka Johannesburgā vakar viena šofera reibums kļuva par cēloni viena bērna nāvei, šobrīd pasaulē zina teju vai maksimālais cilvēku skaits,
kas ir spējīgi saņemt vienu un to pašu vēsti (nav būtiski, vai PK finālturnīrs ir vispopulārākais, vai otrs populārākais (pēc vasaras Olimpiskajām spēlēm) sporta notikums pasaulē – Zenani pirms atklāšanas spēles tika pieminēta 100 000 skatītāju klātbūtnē un n-tās televīzijas translācijās), morāle notikušajam ir tāda pati, kā katrai jāņu dzērumā izraisītai avārijai, kuras rezultātā mirst cilvēks. Un vispār jebkurai dzērumā izraisītai traģēdijai.
Un lepoties šai sakarā mums pagaidām diemžēl vēl nav ar ko. Ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaita samazinājuma ziņā Latvija ir teju čempione (jo bija, ko samazināt ….), taču tieši bojā gājušo skaita ziņā joprojām viena no Eiropas baisākajām valstīm. Ja par to, cik baisa, tad pietiek atcerēties tikai vienu dzērušu šoferi, kurš nesen Rīgā izraisīja avāriju un nogalināja divas ļoti talantīgas meitenes, kas atradās šī cilvēka vadītajā reisa autobusā, jo brauca gatavoties matemātikas olimpiādei.
Bez šīm pirms/pēcjāņu reklāmas kampaņām, bez policijas reidiem (vai draudiem, ka tādi būs), līķu droši vien būtu vēl vairāk. Tāpēc, protams, protams, protams, esmu par visiem šiem pasākumiem. Taču par kaut kādu nacionālā debīlisma pakāpi arī tomēr liecina šī spēja saspringt, saņemties uz dažām brīvdienām – fū, izturējām, nenomirām – un tad atkal sākt ja ne sisties, tad vismaz slīkt. Jo, re, neviens pa televizoru taču piecreiz dienā neteica, ka dzērumā dīķī lekt nevajag.

+3
0
Atbildēt

0

a2832728 13.06.2010. 12.49

gribu veerst jusu uzmaniibu uz faktu ka pasreizeejaa situaacija ar dzersanas apkarosanu atgaadina staastu par beerna tureesanu sterilos apstaakljos cerot ka shis mazaak slimos. ne jau tieshi taa 0.5 promile izraisa avaariju bet gan nepietiekoshi atbildiiga attieksme pret apkaartni un savu speeju paarveerteesana.

mans pazinja, ja ir dzeris, brauc daudz uzmaniigaak un leenaak taadejaadi sabalanseejot savas speejas ar situaaciju uz celja, un sava autvaditajaa 30 gadu staaza laikaa cik zinu nav izraisijis nevienu avaariju.

daudzaas valstiis ir diferenceeta pieeja dzeeruma staavoklim, piem itaalijaa un francijaa atrasanaas pie stuures dzeerumaa tiek nedaudz nosodiita bet avaarijas izraisiisanas gadiijumaa taa pastiprina vainu un sodu 10-kaartiigi.

starp citu – vai ir sods par ieroca neesaasanu esot iereibusam?

policijai sen bija laiks paariet no sodu plaana uz drosiibas plaanu – jo mazaak negadiijumu jo lielaakas algas!

0
0
Atbildēt

0

nikolajs0305 11.06.2010. 23.18

bet video man liekas ir labs. uzrunās. jo tēls ļoti reālistisks. galvenais saglabāt kampaņu permanenti. un gulta rīgas centrā arī labs formāts. to pamanīju pirms pāris dienām un tā arī nesaprotau. prātā nodēvēju par mākslas projektu un priecājos par oriģinalitāti. tagad vēl vienu plusu pielieku klāt, jo ir nostrādājis kampaņas moments – uzrunāt nepastarpināti.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu