(VK)2 atbalsta formula • IR.lv

(VK)2 atbalsta formula

9
Pauls Raudseps

Latvija vēl nav pat izpildījusi ES «prasību» pārstāt maksāt procentus Parex bijušajiem īpašniekiem 

Viena no pirmajām bankām, kura nogrima finanšu krīzes ūdeņos, bija lielais hipotēkāro kredītu izsniedzējs Northern Rock, kuru britu valdība nacionalizēja 2008.gada februārī un pēc tam ieguldīja gandrīz 27 miljardus mārciņu (30 miljardi latu pēc 2008.gada vidējā kursa). Pēc tam banku sadalīja divās daļās – «labajā» bankā, kuru cer kaut kad nākotnē izdevīgi pārdot, un «sliktajā» bankā, kura cenšas no Northern Rock sliktajiem kredītiem izspiest maksimālo labumu. 

Kas notika ar Northern Rock iepriekšējiem īpašniekiem? Tie zaudēja visu ieguldīto naudu. Viņu sūdzības Lielbritānijas tiesās ir bijušas veltas. Neatkarīgs vērtētājs secināja, ka bijušajiem akcionāriem nekas nepienākas, jo bez valsts atbalsta bankas vērtība būtu nulle. Visbeidzot, Eiropas Komisija skaidri atbalstīja gan akcionāru atstāšanu ar tukšām rokām, gan procentu maksājumu pārtraukšanu subordinētā kapitāla ieguldītājiem.
Gan veselais saprāts, gan elementāra tais—nīguma izpratne, gan Eiropas Komisija noteic, ka valsts drīkst glābt bankas, bet nedrīkst glābt banku īpašniekus.

Jānim Urbanovičam, viņa vadītajam Saskaņas centram un opozicionārās koalīcijas partneriem Aināram Šleseram (LPP/LC) un Andrim Šķēlem (TP) ir cits princips: valsts nauda ir domāta bagātu, ietekmīgu cilvēku atbalstam. Zaudējumi jācieš nodokļu maksātājiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu