Radars Latvijā • IR.lv

Radars Latvijā

3

Nedēļas notikumi Latvijā

Tautas partijas Saeimas frakcijas vadītāja Vineta Muižniece ievēta Satversmes tiesā. Aizklātā balsojumā viņa ieguva 52 deputātu balsis, otra pretendente uz amatu, LU lektore un ST tiesneša palīdze Silvija Meiere – 28. Pēc ievēlēšanas Muižniece solīja saraut saites ar politiku un kļūt objektīva, «lai turpmāk vērtētu savu un partijas biedru pieņemto likumu atbilstību Satversmei». ST priekšsēdētājs Gunārs Kūtris nevēlējās vērtēt jauno tiesnesi, taču pauda gandarījumu, ka Saeima laikus izpildījusi savu darbu ievēlēt ST tiesnesi.

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) paliek amatā – par neuzticības izteikšanu, ko bija ierosinājušas Tautas partija, Saskaņas centrs un LPP/LC, balsoja 44, pret – 48 Saeimas deputāti. Pieprasījuma iesniedzēji prasību pamatoja ar policijas veikto kratīšanu LTV žurnālistes Ilzes Naglas dzīvoklī un Ilmāra Poikāna jeb Neo aizturēšanu. Mūrniece uzstāja, ka policija rīkojusies likuma ietvaros, un pārmeta TP «populismu». Arī premjers Valdis Dombrovskis (JL) dēvēja to par TP mēģinājumus gāzt valdību «jebkādiem līdzekļiem». 

Saeimas vairākums atzina par steidzamiem un pirmajā lasījumā atbalstīja par Kargina un Krasovicka likumu dēvētos grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru pieņemšana var apturēt Parex bankas restrukturizāciju un apdraudēt tajā ieguldītās gandrīz miljarda latu valsts naudas atgūšanu. Taču grozījumi novērstu bijušo bankas īpašnieku depozītos noguldīto vairāku desmitu miljonu latu nonākšanu «sliktajā» bankā pēc tās iecerētās sadalīšanas. Par grozījumiem, kuri bija apspriesti Nacionālās drošības komisijā un Nacionālās drošības padomē, tomēr balsoja Tautas partijas, SC, LPP/LC un PCTVL. Balsotāji apgalvoja, ka vēlas tikai lielāku parlamentāro kontroli pār banku. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu