Lielākā autoratlīdzība – Raimondam Paulam • IR.lv

Lielākā autoratlīdzība – Raimondam Paulam

36
Gatis Gierts, F64

Visvairāk pelnošais autors Latvijā ir Maestro; AKKA/LAA pērn atlīdzībās savākusi 3,6 miljonus

Latvijā visvairāk pelnošais autors ir Maestro Raimonds Pauls, liecina Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) dati. Tās izpilddirektore Inese Paklone intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" lēš, ka patlaban vien 20-30 cilvēku mūsu valstī var labi iztikt tikai ar atlīdzību par autortiesībām.

Kopumā AKKA/LAA pērn atlīdzībām Latvijas un ārvalstu autoriem un blakustiesību īpašniekiem iekasējusi vairāk nekā 3,6 miljonus latu, un tas ir teju par miljonu mazāk nekā 2008.gadā, kad tika iekasēti 4,3 miljoni latu, un vēl pirms gada 2007.gadā – nepilni 4,2 miljoni latu. Kopumā kopš 1994.gada AKKA/LAA atlīdzībās iekasējusi 25 785 856 latus.

Visvairāk pelna tas autors, kurš radījis visvairāk darbu un kura darbus cilvēki visvairāk lieto, vērtē speciāliste. Pašlaik visvairāk pelnošais autors Latvijā ir komponists Raimonds Pauls. Viņa Valsts ieņēmumu dienestā iesniegtā deklarācija rāda, ka Pauls no AKKA/LAA autoratlīdzībās pērn saņēmis vairāk nekā 81 tūkstoti latu un autoratlīdzības viņam nepastarpināti maksājušas arī daudzas citas organizācijas, vēstī BNS.

Ne visi autori var pārtikt tikai no autoratlīdzības, un līdzīga situācija ir arī citās valstīs, norāda Paklone. Latvijā ir maz autoru, kas to var, un pērn šis skaitlis vēl samazinājies. “Patlaban 20 līdz 30 cilvēku var visai pietiekami labi dzīvot tikai no autortiesībām," stāstīja aģentūras direktore.

AKKA/LAA izpilddirektores vietniece Anita Sosnovska piebilst, ka aģentūra ap 30% iekasēto autoratlīdzību pārskaita ārvalstu autoriem, bet 70% iekasēto līdzekļu sadala Latvijas autoriem. Lielākā daļa šo līdzekļu tiek pārskaitīta par mūzikas izmantošanu.

Komentāri (36)

ievuliitis 24.05.2010. 13.28

Es iepriekš atvainojos, ja man nav taisnība. Cik R.Pauls saņēma par A. Šlesera un viņa kabatas partiju ievilkšanu Saeimā?

+9
-1
Atbildēt

5

    lailabidzane > ievuliitis 24.05.2010. 13.41

    .
    … tā smaciņa. Politiskā. Vienvirziena.
    Laikam jau neizbēgama “domubiedru sarunās”.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > ievuliitis 24.05.2010. 14.09

    Tikai no kurienes velk? No R. Paula vai komentāra?:)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 24.05.2010. 14.45

    Es gan te biju domājusi to Šlesera pirmo “kabatas” partiju. Atceries, kā biš’ viņa toreiz saucās? Vai jau toreiz – “Pirmā” vai savādāk? Kur priekšvēlēšanu reklāmā Stendzinieks savu personīgo bērnu nosēdināja naudu ubagot uz ielas? Bet arī vēlāk ir daudz “nopelnu”

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 24.05.2010. 14.14

    No R. Paula politiskās darbības. Jau sākot ar to brīdi, kad kļuva par Kultūras ministru.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > ievuliitis 24.05.2010. 14.16

    Cik atceros, tad bija jau Paulam labumi no politiskās darbības. Atceries to dzīvokļu dalīšanu , kad nabadzīgais maestro dabūja lieku dzīvokli bez maksas, , liekas tas bija teātra ielas nams. Manuprāt tur dzīvokli toreiz saņēma bez maksas vēl vairāki politiķi, liekas, Straume arī.
    Bez tam R. Pauls saņēma savu gandrīz bezcerīgi zaudēto ieguldījumu atpakaļ no bankas Baltija. ne tā kā pārējā tautas daļa, kura bija ieguldījusi tur savus ietaupījumus. Gan jau vēl viņš ir saņēmis kādu dāvaniņu no TP! TP jau atalgo savus vasaļus, gan lielus, gan mazākus, tāpēc jau tie tā iekožas pretiniekos, kuri nedomā , ka TP ir ko labu darījusi Latvijas valstij!

    +7
    0
    Atbildēt

    0

Ieva 24.05.2010. 16.38

Autoriem atlīdzība ir jāsaņem, bet kāpēc tas ir jādara tik slepeni? Kur pārejie vārdi?
Vēl jautājums – cik efektīva ir šī naudas pārdales shēma, ja AKKA/LAA sava birokrātiskā aparāta uzturēšanai patērē vairāk ka 50% no iekasētās summas. Pie kam brīžiem naudas iekasēšana notiek drastiskā formā- nodeva ir jāmaksā arī par tukšajiem datu nesējiem Arī par to, ka tava fotoaparātā atmiņas kartē tu varētu iedomāties glabāt nelegālu mūziku vai pat Holivudas filmas. Tāpēc neskatoties uz tādām muļķībām, kā nevainības prezumpcija, tev par to ir jāmaksā kompensācija par fotoaparāta atmiņas karti AKKA/LAA.- jo tu esi potenciālais pirāts, vainīgs, tātad.

+3
0
Atbildēt

0

lailabidzane 24.05.2010. 13.23

.
Pirmkāt, raksta teksts ir neveikls, un vedina uztvert teikto tieši tā, kā to sākotnēji bija sapratis dzeris49.
Otrkārt, tas “speciālistes vērtējums” ir tiešām satriecoši informatīvs.
Un, treškārt, vai tiešām labais tonis prasa nenorādīt autoru vai avotu?

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu