Latvijas entomologs apraksta jaunu vaboli • IR.lv

Latvijas entomologs apraksta jaunu vaboli

34
Daugavpils Universitāte

Sugu nosauc atklājēja Daugavpils Universitātes rektora Arvīda Barševska vārdā

Latvijas kukaiņu pētnieks, Daugavpils Universitātes (DU) rektors profesors Arvīds Barševskis aprakstījis jaunu, līdz šim zinātnei neatklātu skrejvaboļu sugu, kas nosaukta viņa vārdā “Platyderus barsevskisi”, informē DU Sistemātiskās bioloģijas institūta darbinieks Uldis Valainis.

Savu atklājumu Barševskis aprakstījis 12.maijā Spānijā iznākušajā zinātniskā žurnālā "Arquivos Entomoloxicos" numurā publicētā rakstā.

Jaunā suga atklāta šogad 5.aprīlī pašos Spānijas dienvidos, Malagas provincē, Torcal de Antequera nacionālā parka kalnos 1200 metru augstumā. Jaunā vabole ir 8-9 mm gara, rūsganbrūna skrejvabole, kura pasaulē, iespējams, būs sastopama tikai nosauktajā teritorijā, pieļauj zinātnieks. Tā ir specifiska ģints “Platyderus” izplatības īpatnība – apdzīvot ļoti nelielas augstkalnu teritorijas ar savdabīgiem ekoloģiskajiem apstākļiem.

Kopumā šajā ģintī pašlaik pasaulē zināmas apmēram 100 sugas, no kurām 49 sastopamas Ibērijas pussalā. Tikai dažas šīs ģints sugas ir plašāk izplatītas lielākos Eiropas un Āzijas reģionos. Jaunās sugas eksemplāri pašlaik glabājas Spānijas Nacionālajā dabaszinātņu muzejā Madridē.Jaunās sugas nosaukšana Latvijas zinātnieka vārdā ir liels devums mūsu valsts popularitātes veicināšanā. Zooloģijā jaunatklātas sugas bieži tiek nosauktas pazīstamu zinātnieku vārdā.

Profesors Arvīds Barševskis Daugavpils Universitātē ir izveidojis vienu no spēcīgākajām Austrumeiropā zinātniskajām skolām vaboļu taksonomijā. Ik gadu Daugavpils entomologi paši atklāj un apraksta vairākas zinātnei jaunas sugas no dažādām pasaules valstīm. Gan laboratorijas pētījumos, gan ekspedīcijās tiek iesaistīti DU studenti. 2010. gadā par vaboļu sistemātikas jautājumiem Daugavpilī tiks aizstāvēti 4 doktora promocijas darbi. DU entomologi sadarbībā ar vairāku valstu kolēģiem izstrādājuši pašlaik pasaulē lielāko skrejvaboļu elektronisko datu bāzi.

Komentāri (34)

TrakaisKursis 16.05.2010. 23.45

Atvainojos portālam, bet rakstā ir daudz aplamību! Šo sugu ir atklājis Alexandre Anichtchenko un devis tādu nosaukumu! Tas maina raksta saturu būtībā!

0
0
Atbildēt

0

nikolajs0305 15.05.2010. 08.13

Apsveicu!!! Tiešām bijušajam (pirmajam un vienīgajam Latvijas) zinātnes atašejam ideāla ziņa!!! Veiksmes un tā tikt turpināt!!! Apbrīnoju tādus cilvēkus, kas spēj apvienot aktīvu administratorisko darbu – veseleas universitātes vādīšanu, Rektoru padomes priekšsēdētāja amatu un vēl miljons citas lietas un vēl paspēj arī pētīt un atklāt!!! Ar sveicienu jaun no Rīgas, Signe Martišūne-Schwagrowski-Buyse (http://smartbsolutions.wordpress.com/)

0
0
Atbildēt

0

strasts 14.05.2010. 14.36

varēja nosaukumu izdomāt orģinālāku nevis savu vārdu dot!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu