Vēlreiz jāprecizē Bakijeva aizturēšanas pieprasījums • IR.lv

Vēlreiz jāprecizē Bakijeva aizturēšanas pieprasījums

36
AFP/LETA
Sanita Jemberga

Policijai gāztā Kirgizstānas prezidenta dēlu Maksimu jāturpina meklēt

Latvijas Ģenerālprokuratūra otro reizi pieprasījusi Kirgizstānas kolēģiem papildināt informāciju, ar ko pamatota gāztā prezidenta dēla Maksima Bakijeva apcietināšanas nepieciešamība, jo tā arvien ir "pretrunīga un nepietiekoša", Ir.lv informēja prokuratūras preses pārstāvis Andrejs Vasks.
Taču, pēc prokuratūras domām, tas neaptur Interpola aresta orderi, tādēļ policijai jāturpina meklēt M.Bakijevu, kurš ir Latvijas baņķiera Valērija Belokoņa biznesa partneris un pēdējās nedēļās vairākkārt manīts Rīgā.

Kirgizstānas Ģenerālprokuratūra pagājušajā nedēļā lūdza Latvijas kolēģiem piemērot  pagaidu apcietinājumu M.Bakijevam, kurš Rīgā uzturējās kopā ar vairākiem ģimenes locekļiem. Latvijas Ģenerālprokuratūra uzskatīja, ka saņemtā informācija nav pietiekama, lai izmeklēšanas tiesnesis sankcionētu apcietinājumu, un steidzami lūdza papildu informāciju. Tagad saņemta atbilde, bet informācija "arvien ir pretrunīga un nepietiekoša".

Kirgizstānas pagaidu valdība 7.maijā paziņoja, ka tā oficiāli pieprasījusi Baltkrievijai izdot gāzto prezidentu Kurmanbeku Bakijevu, kuram Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko piešķīris patvērumu. Baltkrievija viņu neizdošot.

K.Bakijevs pagājušajā mēnesī tika gāzts vardarbīgos protestos pret plašo korupciju un aizvien pieaugošajām komunālo pakalpojumu cenām. Viņa dēlu tur aizdomās par krāpšanu saistībā ar valsts naudu.

Pagaidu valdība pēdējās nedēļās ir palielinājusi spiedienu uz K.Bakijevu un viņa aprindām, atņemot bijušajam prezidentam imunitāti pret kriminālvajāšanu un piedāvājot līdz 100 000 dolāru (54 800 latu) atlīdzību par palīdzību viņa un viņa ģimenes aizturēšanā.

Protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem visā valstī gāja bojā vismaz 85 cilvēki un tūkstošiem tika ievainoti, kad sašutums par korupciju un "draugu būšanu" izvērtās ielu nemieros.

Komentāri (36)

Ieva 14.05.2010. 10.46

…Velk laiku, lai dotu iespēju Bakijevam notīties. Pēc tam “sāks meklēt”, bet neatradīs. Visi priecīgi – Latvija formāli dara, ko parasa, bet rezultātu nav, batķa Baltkrievijā nav dusmīgs, jaunā Kirgīzu valdība arī ne, bet Bakijevs,dēls dzīvo kaut kur Spānijā … Visi laimīgi.

0
0
Atbildēt

0

vgulens 13.05.2010. 19.11

Interesanti vai Latvija līdz kam tādam nodzīvosies, ka gāž valošo varu sāk vajāt valsts izlaupītājus?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu