Maizīša pienākumus izpildīs Arvīds Kalniņš • IR.lv

Maizīša pienākumus izpildīs Arvīds Kalniņš

27
Agnese Gulbe, LETA
Indra Sprance

Bičkovičs joprojām neatklāj, kad varētu nosaukt ģenerālprokurora amata kandidātu

Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs pēc 10.maija ģenerālrprokurora pienākumus uzticēs pildīt prokuratūras Krimināltiesību departamenta visrsprokuroram Arvīdam Kalniņam, par to piektdien Bičkovičs informēja žurnālistus pēc tikšanās ar pašreizējo ģenerālprokuroru Jāni Maizīti.

Kā norādīja Bičkovičs, Kalniņš kā piemērotākais pienākumu izpildītājs izvēlēts pēc konsultācijām ar Maizīti, izvērtājot tos darbus, kas būs jāveic ģenerālprokurora pienākumu izpildītājam.

Vaicāts, vai viņš būtu gatavs arī kandidēt ģenerālprokurora amatam, Kalniņš aģentūrai LETA uzsvēris, ka šāds priekšlikums viņam nav izteikts un viņš par šādu jautājumu vispār neesot domājis.

Bičkovičs joprojām neatklāj, kad varētu nosaukt ģenerālprokurora amata kandidātu. Maizīša pilnvaras beidzas nākamnedēļ, 11.maijā. Bičkovičs tāpat atzina, ka, iepsējams, viņam kādi secinājumi radīsies pēc nakamnedēļ Rīgas pilī ieplānotās tikšanaš ar frakciju vadītājiem un prezidentu, tomēr ne ar kādu konkrētu kandidatūru viņš uz Rīgas pili nedošoties. Viņš atkārtoti apliecināja, ka ģenerālprokurora amata kandidātu loks nav mainījies, arī Maizītis tajā joprojām esot.

Maizītis atzina, ka noticis tas, par ko viņš pusgadu iepriekš centies brīdināt – prokuratūra palikusi bez leģitīma vadītāja.

Bičkovičs piektdien arī Maizītim publiski pateicās par prokuratūras vadīšanu desmit gadu garumā.

 

.

Komentāri (27)

Pauls Raudseps 07.05.2010. 20.16

No trešdienas Ģenerālprokuratūrai nebūs vadītāja. Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs iecels pienākumu izpildītāju un nākamnedēļ vēlreiz apspriedīsies ar Valsts prezidentu (šoreiz kopā arī ar Saeimas frakciju pārstāvjiem) ģenerālprokurora iecelšanas amatā kārtību. Šī kārtība ir vienkārša — AT priekšsēdētājs nosauc kandidātu, Saeimas Juridiskā komisija izvērtē, un, ja atzīst par labu, Saeima par viņu balso. Taču, kā redzējām 15.aprīlī, Saeimas deputāti var bez jebkādiem argumentiem balsot pretēji tam, kā solījuši, un neko nepaskaidrot. Arī Bičkoviča uzdevums atrasts prokuratūrai vadītāju tiek raksturots kā sarežģīts, īsti nepaskaidrojot, kāpēc. Ja mērķis ir atrast tādu vadītāju, kas būtu pieņemams kriminālnoziegumos apsūdzētiem un ar noziegumiem saistītiem partiju īpašniekiem, tad to var izdarīt pavisam vienkārši. Bet, ja tādu, kas izmeklētu arī ietekmīgu politiķu iespējamos noziegumus, tad nekāds kompromiss nav iespējams. Jūrmalgeitas varoņi Šlesers un Šķēle nesen televīzijā paziņoja, ka viņu partijas par Maizīti nebalsotu, ja Bičkovičs viņu izvirzītu atkārtoti, un arī nepateica, kāpēc. (Pirmais paziņoja, ka vienkārši tāpēc, ka Saeima vienreiz jau esot balsojusi pret, otrais — tāpēc, ka turpinoties “politiska anturāža”, “spiediens” un “deputātu apsaukāšana”.) Bet ZZS “premjerministra kandidāts” Lembergs ceturtdien paziņoja, ka viņu tuvākajā laikā varot apcietināt (tiesa, nekļuva saprotams, vai apcietinās premjerministrs Dombrovskis, prokuratūra vai partiju apvienība Vienotība) un piekodināja, lai ģenerālprokurors “nelien atpakaļ” amatā. Ja Bičkovičs vēlas nepieļaut prokuratūras nonākšanu iespējamo kriminālnoziedznieku rokās, tad viņam acīmredzot būtu jārīkojas pretēji tam, kā pieprasa viņi. Tas ir vienīgais veids, kā piespiest slepenos “pret” balsotājus atklāti runāt, kāpēc viņi ir pret. Nebūs viegli, protams, taču pirms vēlēšanām var mēģināt. Pēc vēlēšanām šie paši vairs neuzskatīs par vajadzīgu paskaidrot jebko.

+16
-1
Atbildēt

0

ltvpanorama 07.05.2010. 18.36

Nu ja par Kalniņa kugu neviens neko nezina tad pagaidām šis apstāklis liecina Kalniņa kungam tikai par labu..man atkal patika Maizīša kunga sacītais ” ka viņam personīgi ir svarīgi, lai prokuratūru nevadītu cilvēks, ar kuru ir iespējams sarunāt lietu virzību. “Ja es jutīšu, ka kaut kam tādam varētu būt pamats, tad es runāšu vairāk,”..un vēl man jautājums vai Hūtes kunga vakardienas histēriskās priekšnojautas par varbūtējo atkalievietošanu tuptūzī ir blefs, jeb džeks ir reāli noraustījies?

+13
0
Atbildēt

2

    Pēterītis > ltvpanorama 08.05.2010. 13.02

    Publiski A.Kalniņš kļuva pazīstama kā komisijas vadītājs, kura piesedza Jūrmalas virsprokurores S.Priedes iesaistīšanos kukuļņemšanā (TV3 Nekā personīga). Ar komisijas darbu neesot bijis apmierināts arī Maizītis.
    Svukārt manā personīgajā kolekcijā ir divi ne visai glīti papīri ar A.Kalniņa parakstu

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs_kirsis > ltvpanorama 07.05.2010. 19.21

    Hūte izskatās reāli nobijies. Jāpieļauj iespēja, ka viņam ir nojausma, cik tālu tikusi ĢP par juristiem-lidotājiem no 7. stāva.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

sivrita 07.05.2010. 15.29

interesanta situācija… Ģenerālprokuroru jāievēl Saeimai, bet tagad pienākumu izpildītāju (jauno ģenerālprokuroru) pēdējā brīdī ieceļ vienpersoniski Bičkovičs… perfekta shēma… lai pirms vēlēšanām nav jāsmērē rokas pašiem apstiprinot Saeimā vēlamo kandidātu (AŠ kvadrātā + ZZS) neko neapstiprina Saiemā un to izdara ar AT priekšsēdētāja rokām… 99%, ka šis P.i. darbosies līdz jaunās Saeimas rīcībspējai…

arī Ventspils hūte sasparojusies tieši tagad, lai mazinātu aizdomas… :))

+12
0
Atbildēt

1

    Ivars Zvirbulis > sivrita 08.05.2010. 09.41

    Bičkovičs ir tikpat aizdomīga persona kā Maizītis. Nav īsti zināms, cik neitrāls un godprātīgs viņš ir. Man vienalga kurš kuru bīda, bet man ir svarīgi, lai amatpersonas no kurām ir atkarīgs taisnīgums, ir neitrālas un politisko spēku neietekmējamas. Tāpēc esmu pret Maizīti un citiem ielikteņiem. http://neoidiotisms.blogspot.com/

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu