Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

1
Gatavojoties 9.maija svinībām, komunālo dienestu strādniece mazgā maršala Žukova pieminekli Sanktpēterburgā. Foto — AFP/LETA

Nedēļas notikumi pasaulē

ES un Starptautiskais Valūtas fonds piešķirs Grieķijai 110 miljardus eiro trīs gadu laikā, nevis 45 miljardus, kā bija plānots sākotnēji. Tam pasaulē «nav precedenta», atzina Grieķijas premjers Georgs Papandreu. Taču Grieķijai būs jāīsteno stingri taupības pasākumi un trīs gadu laikā jāierobežo izdevumi par 30 miljardiem eiro, lai samazinātu budžeta deficītu no pašreizējiem 13,6 līdz 3% no IKP. Tas smagi skars nesamērīgi uzpūstā valsts sektora darbiniekus, taču «uz likmes ir valsts izdzīvošana», uzsvēra Papandreu. SVF uzskata, ka finanšu krīzes pārvarēšanai Grieķijai būs vajadzīgi 10 gadi. Tikmēr valstī sākušies masu protesti pret valdības iecerēto taupības režīmu. 

Meksikas līcī pie ASV krastiem turpina izplūst nafta pēc 20.aprīlī notikušā sprādziena uz British Petroleum naftas ieguves platformas. Bojā gāja 11 strādnieki, bet platforma divas dienas vēlāk nogrima. Izplūdusī nafta izveidojusi milzīgu plankumu jūrā un tagad tiek izskalota ASV krastā. Luizianas, Misisipi, Alabamas un Floridas štatā izsludināts ārkārtas stāvoklis. Prezidents Baraks Obama pirmdien raksturoja draudošās briesmas ASV piekrastei kā «potenciālu bezprecedenta vides katastrofu». British Petroleum paziņojusi, ka naftas noplūdes apturēšana un seku likvidēšana varētu prasīt 2-3 mēnešus, un apsolījusi segt visus satīrīšanas izdevumus. Tiek lēsts, ka kaitējums sasniedz vairākus miljardus dolāru. ASV valdība aizliegusi veikt jaunus urbumus jūrā valsts piekrastē, kamēr nav noskaidroti avārijas iemesli.

Lielbritānijā sarūk viesstrādnieku skaits no Austrumeiropas – 2009.gadā reģistrēti 106 390 strādnieku no astoņām jaunajām Eiropas Savienības dalībvalstīm. 2008.gadā tika reģistrēti 158 545 strādnieki, ziņo laikraksts The Guardian. Pērn Lielbritānijā reģistrēti 15 385 strādājošie no Latvijas, bet laika posmā no 2006.līdz 2009.gada beigām strādājošo reģistrā iekļauti kopumā 38 140 viesstrādnieku no Latvijas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu