Bičkovičs nosauks Saeimai tīkamu kandidātu • IR.lv

Bičkovičs nosauks Saeimai tīkamu kandidātu

24
Lita Krone, LETA
Indra Sprance

AT priekšsēdētājs ģenerālprokurora ievēlēšanas izredzes vērtēs pēc informācijas medijos un ekspertu teiktā

Izvēloties nākamo ģenerālprokurora amata kandidātu, Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs kā svarīgu kritēriju vērtēs viņa iespējas tikt apstiprinātam parlamentā, taču neizslēdz arī pašreizējā ģenerālprokurora Jāņa Maizīša atkārtotu nosaukšanu amatam.

Pagaidām Bičkovičs neatklāj, vai Maizīša izredzes pēc pirmā negatīvā balsojuma mazinājušās un vai viņš varētu tikt virzīts atkārtoti. Bičkovičs pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru žurnālistiem sacīja, ka kritēriji, pēc kādiem viņš izvēlēsies nākamo kandidātu, ir tādi paši kā iepriekš izvēloties Maizīti, tomēr svarīga būs arī šī kandidāta spēja tikt apstiprinātam parlamentā.

Pagaidām AT vadītāja rīcībā nav informācijas, kādēļ Maizītis tika noraidīts. “Es neesmu izslēdzis Maizīti no personu loka, kas varētu tikt virzītas,” sacīja Bičkovičs, tomēr piebilstot, ka viņam arī nav lielākas izredzes par pārējiem.

Lēmumus par nākamā kandidāta iespējām iegūt Saeimas labvēlību viņš pieņemšot, analizējot informāciju un intervijas medijos, diskusijas, ekspertu viedokli, bet pats ar politiķiem netiksies.

Vaicāts par to, vai būtu drošs par pretendenta panākumiem, ja vienreiz Saeima jau publiski paudusi atbalstu, bet pēc tam noraidījusi virzīto kandidātu, Bičkovičs uzsvēra, ka viņam nav tiesību prasīt no politiķiem nedz kādas atskaites, nedz garantijas.

AT priekšsēdētājs uzsvēra, ka kandidātu virzīs tikai tad, kad būs pārliecība, ka tam ir atbalsts Saeimā. Viņš gan nevarēja pateikt, vai tas varētu notikt šīs parlamenta sesijas laikā: “Ļoti ceru, ka tas nebūs jāatliek līdz nākamās Saeimas vēlēšanām.”

Savukārt vaicāts par pretrunīgo informāciju, ka viņš te slimojis, te atradies ārzemēs pagājušajā ceturtdienā, kad Saeima noraidīja Maizīti, Bičkovičs atbildēja, ka abas versijas ir pareizas. AT priekšsēdētājs skaidroja, ka gatavojies tiesnešu konferencei Baltkrievijā, jau biļete bijusi nopirka, taču viņš sajuties slims, devies pie ārsta un atcēlis braucienu.

Komentāri (24)

Sanita Jemberga 21.04.2010. 17.57

Ja Augstākās tiesas priekšsēdētājs par svarīgu kritēriju ģenerālprokurora amata kandidāta izvēlē min iespēju tikt apstiprinātam Saeimā un ja viņš ar to domā – šajā Saeimā, kas ir pieķerta melos, tad, lai izvirzītu tādu kandidatūru Bičkovičam ir jābūt meļu sabiedrotajam. Jeb jāiztop meļu saimniekiem un jāizvirza viņiem tīkama kandidatūra.
Taču, ja gadījumā Bičkovičam rūp tiesiskuma nodrošināšana Latvijas valstī un nevis darbošanās meļu un viņu saimnieku interesēs, tad viņam ir atkārtoti jānosauc Maizīša kandidatūra. Un ja vēlreiz balsojot par Maizīti deputātu vairākums neizmantotu atkārtoto un pēdējo iespēju pierādīt, ka sajēdz, kā intereses viņiem Saeimā jāpārstāv, tad vismaz tiem, kuru intereses viņi nepārstāv, būtu pierādījums (aktuāli izsakoties – vismaz kvadrātā), kā labā deputāti tiešām (un tiešām arī kvadrātā) strādā. Turklāt nebūtu sliktuma bez labuma – Saeima gan izgāztos pilnīgi, bet dzīva būtu cerība, ka vismaz AT priekšsēdētājs aizstāv visas valsts un nevis atsevišķu personu intereses.

+15
-1
Atbildēt

1

    Māris Bluķis > Sanita Jemberga 22.04.2010. 10.45

    Maizīša lietu ļoti labi noraksturoja Viktors Avotiņš vakardienas NRA, iesaku izlasīt un pamācīties.
    Arguments par meļiem un to saimniekiem ir nožēlojams pirmklasnieka līmenis.
    Pakalniņai gan nekas labāks līdz šim nav sanācis, tikai tukšas dusmas par pašas nevarību, tad jau salīdzinājumam Ozoliņš ir domu gigants.
    Bet lai Ir veicas izaugsmē, to no sirds novēlu un konkurence tai pašai NRA ļoti pat noderētu.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

elisabeth_ipsos 21.04.2010. 16.37

No kura laika par galveno nosacījumu ģenerālprokurora amata kadidāta izvirzīšanā ir kļuvis potenciālais Saeimas atbalsts? Mūsu Saeima varētu sniegt atbalstu arī “lielākam kretīnam”, bet tas nenozīmē, ka viņš arī būs labākais kandidāts.

+15
-1
Atbildēt

2

    andrisskrastins > elisabeth_ipsos 21.04.2010. 17.03

    Diemžēl viens no parametriem likumā ir “iespēja tikt apstiprinātam”.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > elisabeth_ipsos 21.04.2010. 17.19

    Ja, tas skan draudīgi, var jau apmēram nojaust, kāds kandidāts būs tīkams šai saeimai.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

mary75 21.04.2010. 16.11

Nu, negrib Maizīti, varēja virzīt Loskutovu vai Endziņu, vismaz Lembergu nedaudz paputinātu ārā, cik viņam nemaksātu visus noraidīt, kaut arī, kļūdos – pret pēdējiem diviem pārējie Andrīši arī samestos.

+7
0
Atbildēt

1

    lolita_valta > mary75 21.04.2010. 22.28

    Varu pat saderēt, ka tiks ievēlēts kārtējais “Vilnītis”

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu