Vienotība vēlas atlikt ģenerālprokurora vēlēšanas • IR.lv

Vienotība vēlas atlikt ģenerālprokurora vēlēšanas

18
Evija Trifanova, LETA
Indra Sprance

Vienotība rosina līdz vēlēšanām nelemt par ģenerālprokuroru, TP iebilst

Vairāki “Vienotību” veidojošo partiju politiķi uzskata, ka šim Saeimas sasaukumam vairs nav morālu tiesību lemt par ģenerālprokurora apstiprināšanu, savukārt Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja Vineta Muižniece (TP) uzsver, – šī Saeima ir lemt spējīga un tai ir jāapstiprina jaunais ģenerālprokurors.

“Jaunā laika” Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis Ir.lv, paužot personisku viedokli, norādīja, ka nebūtu slikti, ja parlaments paustu politisko gribu – balsot par jauno ģenerālprokuroru jaunās Saeimas sastāvā pēc rudenī gaidāmajām vēlēšanām. “Ģenerālprokurora pienākumu izpildītājs ikdienas darbus varētu veikt pietiekami ilgi, ja nenotiek nekas ārkārtējs, tad varētu nostrādāt līdz pat vēlēšanām,” pauda Zaķis.

Līdzīgu viedokli pauda arī “Sabiedrības citai politikai” līderis Aigars Štokenbergs, kā arī “Pilsoniskās savienības” frakcijas vadītājas vietniece Ilma Čepāne. Kā norādīja Čepāne, “palikuši vien daži mēneši, varbūt šo laiku jānostrādā bez ģenerālprokurora”.

Savukārt Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš skaidroja, ka Augstākās tiesas priekšsēdētāja tiesības virzīt ģenerālprokurora amata kandidātu ir ne vien tiesības, bet arī pienākums. “Tas, ka nav noteiks termiņš, kādā izvirza kandidātu šādās situācijās, nenozīmē, ka prokuratūra ilgstoši var pastāvēt bez ģenerālprokurora,” sacīja Kusiņš. Viņš atzīmēja, ka ģenerālprokurora apstiprināšanas kārtība paredz to izdarīt savlaicīgi, vēlams kamēr vēl nav beigušās pilnvaras iepriekšējam ģenerālprokuroram. Nevar bezgalīgi ilgi būt vietas izpildītājs. “Vietas izpildītājs ir tikai vietas izpildītājs, viņš nav ģenerālprokurors,” uzsvēra Kusiņš.

Arī Saeimas Juridiskās komisijas vadītāja Vineta Muižniece Ir.lv pauda, ka šai Saeimai jālemj par nākamo ģenerālprokuroru. “Tāda situācija, ka ilgstoši netiek iecelts ģenerālprokurors, nebūtu pieņemama. Manuprāt, Saeima joprojām ir spējīga pieņemt lēmumus, “ sacīja Muižniece.

Ir.lv jau vēstīja, ka Saeima ceturtdien ar nelielu balsu pārsvaru slēgtā balsojumā noraidīja Maizīša pārvēlēšanu uz trešo pilnvaru termiņu. Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs piektdien paziņoja, ka līdz 11.maija nevirzīs ģenerālprokurora amata kandidātu, pēc 11.maija šos pienākumus pildīs kāds no viņa izvēlētiem prokuroriem.

Komentāri (18)

mary75 16.04.2010. 15.58

Izskatās, Muižniecei un Co nākamaias ģenerālprokurors jau zināms, citādāk tādu degsmi izskaidrot nevar.

+15
-1
Atbildēt

1

    dro > mary75 16.04.2010. 18.28

    Jaunais ģenerālprokurors zināms ne tikai Muižniecei un Co, bet arī Urbanovičam un Co:)

    +7
    0
    Atbildēt

    0

::Vai cis :: 16.04.2010. 15.14

Šai Saeimai vispār nav nekādu morālu tiesību pieņemt jebkādus nozīmīgus lēmumus.

+13
0
Atbildēt

1

    maziks > ::Vai cis :: 18.04.2010. 15.57

    saeima faktiski apstiprina to ko pieņeemuši Lembergs , Šķeele , Šlesers , pilniigi atklaati un konkreeti …. saveejo tiesnesi ielika , saveejo KNABistu , tagad grib saveejo ģenproku… cik šajaa valstii palicis tiesiskuma???

    +1
    0
    Atbildēt

    0

rona1ds 17.04.2010. 11.18

Vai ievērojāt, ka vakardienas DIENĀ citēti 58 Saeimas deputāti, kas saka, ka ir balsojuši PAR Maizīti. Tas tīri formāli liek domāt, ka ir noticis miseklis ar slepeno balsojumu Saeimā, biļetēni nepareizi saskaitīti! Tas dod procedurālu pamatojumu likumiski noskaņotiem deputātiem pieprasīt jaunu, šoreiz atklātu, balsojumu par Maizīša apstiprināšanu. Lūdzu, veiklie juristi, darbojaties!

+6
0
Atbildēt

1

    martins_upmanis > rona1ds 19.04.2010. 09.52

    Ha, bet tā taču ir ideja! 58 deputati publiski ir pateikuši JĀ. Tad jau Maizītis ir ievēlēts.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu