Par Satversmes tiesas priekšsēdētāju ievēl Inetu Ziemeli (papildināta) • IR.lv

Par Satversmes tiesas priekšsēdētāju ievēl Inetu Ziemeli (papildināta)

27
Ineta Ziemele. Foto: Ieva Čīka, LETA

Jaunā konstitucionālās tiesas vadītāja pārstāvēs Eiropas domu un vērtības

Šodien par Satversmes tiesas priekšsēdētāju ievēlēta Ineta Ziemele, vēsta aģentūra LETA. Par Ziemeles kandidatūru atklātā sēdē balsoja četri tiesneši, pret bija trīs. Vadītāja amatam bija izvirzīts arī Gunārs Kusiņš un līdzšinējais tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš.

Satversmes tiesa (ST) vienmēr bijusi zināma kā “Eiropas domas nesēja”, un mana misija ir to vēl vairāk pastiprināt, pēc ievēlēšanas ST priekšsēdētājas amatā sacīja Ziemele. Viņa norādīja, ka atgriezusies Latvijā ar pieredzi Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT). Viņa vēlētos no ECT atnest darba metodes, jo Latvijā tajās, viņasprāt, iespējams daudz ko uzlabot, piemēram, efektivitāti un procedūras.

Pēc Ziemeles domām, tas, ka par viņas kandidatūru balsoja četri tiesneši, bet pret bija trīs, proti, netika sasniegts absolūtais balsu vairākums, kā tas nepieciešams citās valstīs, rāda, ka demokrātiskā valstī viedokļi un kritēriji var būt dažādi.

Kā liecina ST informācija, 2005.gadā Ziemele tika iecelta Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) tiesneses amatā, kopš 2012.gada bijusi arī ECT palātas prezidente un ECT tiesnešu statusa komisijas vadītāja. 2014.gada 11.septembrī Saeima apstiprināja Ziemeli par Satversmes tiesas tiesnesi, un viņa stājās amatā 2015.gada 8.janvārī.

Tiesnešiem neizdevās vienoties par ST priekšsēdētājas vietnieku, tāpēc tika izsludināts pārtraukums, un vietnieks atkārtoti tiks vēlēts nākamnedēļ – 16.maijā plkst.12. Pirmajā un otrajā kārtā par abiem priekšsēdētājas vietnieka amata kandidātiem – Sanitu Osipovu un Gunāru Kusiņu – balsoja trīs tiesneši, pret bija četri. Ziemela atzina, ka abi kandidāti ir spēcīgi, tāpēc tiesnešiem vajag lēmumu pārdomāt ilgāk.

Tiesas priekšsēdētāja un viņa vietnieka pilnvaru termiņš ir trīs gadi. Vēlēšanas notiek atklātā tiesas sēdē. Tiesas priekšsēdētāja un viņa vietnieka amata kandidātus izvirza sēdes laikā. Ikviens kandidāts paziņo, vai viņš piekrīt izvirzīšanai.

Pirms trīs gadiem par Satversmes tiesas priekšsēdētāju ievēlēja Laviņu. Satversmes tiesas priekšsēdētāja vietnieks līdz 2017.gada 31.martam bija Uldis Ķinis, kad izbeidzās viņa tiesneša pilnvaras.

Balsošanu organizē un balsis skaita tiesas sēdes sekretārs. Balsu skaitīšana notiek visa tiesas sastāva klātbūtnē. Kad balsis saskaitītas, tiesas sēdes priekšsēdētājs paziņo balsošanas rezultātus. Priekšsēdētājs ir ievēlēts, ja par attiecīgo kandidātu ir saņemts absolūtais balsu vairākums. Šis nosacījums attiecināms arī uz priekšsēdētāja vietnieka ievēlēšanu.

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu