Prognozē, ka lidosta būs slēgta visu nedēļas nogali • IR.lv

Prognozē, ka lidosta būs slēgta visu nedēļas nogali

58
EPA/LETA

Īslandes vulkāns būs aktīvs vēl vairākas dienas. Eiropas gaisa satiksmē haoss. Lidosta Rīga visdrīzāk arī brīvdienās būs slēgta

Civilās aviācijas aģentūra pagaidām ir paziņojusi, ka vismaz līdz sestdienas plkst.9 Rīgas lidostā gaisa satiksme komerciālajiem regulārajiem reisiem būs slēgta. Aģentūras vadītājs Māris Gorodcovs Ir.lv piektdienas vakarā prognozēja, ka visdrīzāk arī visu nedēļas nogali lidojumi nenotiks. "Optimisma nav," sacīja Gorodcovs.

"Ja nemainīsies vulkāna darbības intensitāte, nemainīsies arī situācija mūsu reģionā," ir.lv skaidroja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Prognožu daļas vadītājs Andris Vīksna. Viņš uzsvēra, ka vulkāna uzvedību ir grūti prognozēt, pieļaujot, ka tas var aktīvi darboties arī ilgāku laika periodu. "Visi dzīvo neziņā, šis process ir pilnīgi nevadāms un nekontrolējams," uzsvēra Vīksna.

"Situācija vairāk vai mazāk ir tāda pati kā vakar [ceturtdien]. Tas [vulkāns] joprojām izverd, joprojām sprāgst, joprojām rada gāzi. Mēs paredzam, ka tas turpināsies vēl divas dienas vai nedaudz ilgāk. Šādā intensitātē tas nevar turpināties ilgi. Magmas daudzums, kas varētu izšļākties, ir ierobežots," skaidrojis Īslandes Universitātes profesors Aurmans Hēskuldsons, ziņo BNS/REUTERS.

Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes lektore Angelīna Zabele ir.lv skaidroja, ka vulkāna aktivitāti ir grūti prognozēt, atgādinot, ka 19.gadsimtā šis vulkāns aktīvi darbojās divus gadus (1821-1823), un arī šoreiz teorētiski ir iespējams, ka vulkāna aktīvā darbība ieilgst.

Lielbritānijas meteodienesta mājas lapā redzama vulkāna izmesto pelnu daļiņu pārvietošanās trajektorija.

Vīksna arī skaidroja, ka pelnu daļiņas atrodas līdz 10 kilometru augstumā virs Latvijas, vizuāli nav saskatāmas un cilvēka veselībai kaitējumu nerada.

Iespējams, Latvijas gaisa telpa būs slēgta arī pēc sešiem vakarā, LNT šorīt prognozēja airBaltic pārstāvis Jānis Vanags. "Lidojumi var atsākties šodien, rīt, vai vēl pēc dienas," sacīja Vanags, uzsverot, ka aviokompānija lidojumus atsāks tikai tad, kadbūs pilnīga pārliecība par lidojuma drošību.

To, ka Latvijas gaisa telpu diez vai izdosies atvērt ātrāk par pulksten 18, BNS norādījis arī Civilās aviācijas aģentūras direktora vietnieks un Aeronavigācijas daļas vadītājs Māris Čerņonoks. "Jāskatās arī, kas notiek rietumos, kur pagaidām neviens nedomā atvērt gaisa telpu ātrāk," stāstīja Čerņonoks. Viņš klāstīja, ka arī gadījumā, ja Latvija gaisa telpu atver ātrāk, bet citas valstis ne, no tā nebūtu nekādas jēgas, jo lidmašīnām nebūtu, uz kurieni lidot.

Lidojumi ir atcelti arī vairākās citās Eiropas valstu lidostās, kas ir ietekmējis tūkstošiem pasažieru, kuri spiesti nīkt lidostās vai izvēlēties citus pārvietošanās veidus. Traucējumi gaisa satiksmē varētu ieilgt līdz nedēļas nogalei, piektdienas rītā ziņo BBC.

Kompensācijas ceļotājiem Īslandes vulkāna pelnu radītā haosa dēļ atkarīgas no katras aviokompānijas vai tūroperatora lēmuma, liecina "Nozare.lv" aptauja.

Komentāri (58)

zasandra 15.04.2010. 17.52

Islande, nevis Īslande.
Idioti žurnālisti, kuri lec līdzi stulbiem valodniekiem, kas izdomā jaunus vārdus tikai tādēļ, lai saņemtu savu algu.

+20
-2
Atbildēt

5

    snjuu > zasandra 17.04.2010. 00.17

    Nu, parasti jau šiem ir taisnība, bet kļūdas atzīt pagrūti, jo pārāk bieži tiek ķengāti nevietā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    snjuu > zasandra 16.04.2010. 15.50

    Tas nebija rīkojums, bet nepārdomāta rekomendācija.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    reiznieks > zasandra 17.04.2010. 00.00

    Tad vajag sataustīt savu mugurkaulu un pateikt NĒ tādai māžošanai. Ja desmiti un simti izteiks savu protestu, tiem ar vecuma marazmu slimojošajiem valodniekiem būs jāpiekāpjas!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    karinacaa > zasandra 16.04.2010. 10.01

    nesauc par idiotiem žurnālistus – viņi tikai izpilda mūsu valsts augšas rīkojumus! Katrā jomā ir savi likumi, normas utt.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Absints > zasandra 15.04.2010. 21.23

    absolūti pievienojos
    tikai tāpēc, ka kāds valodnieks vienu dienu ieraudzīja īsu Islandieti es negrasos šitā apsaukāties.

    bet varbūt vispār tad vajadzētu mēdīties arī tālāk: Īndonēzījā, Īrākā, Īnglande :))

    bet ja bez jokiem, tad Izraēla pēc viņu analoģijas tiešām jāzākā par Īzraēlu

    +5
    0
    Atbildēt

    0

guntis_anita 15.04.2010. 18.11

Latvijā gaisā ir tik daudz kūlas dedzināšanas pelnu, ka tie Islandes vulkāna atnestie nemaz nebūs jūtami. Mēs jau sen esam imūni.

+13
-3
Atbildēt

0

Absints 15.04.2010. 23.30

izskatās, ka pie mums neviens neko izsmeļošāk par šo notikumu neraksta.
pastāv gan neliela baža, ka ar traucētu lidostu darbību vien šis pasākums var nebeigties.

katrā ziņā vēl nesen tas izskatījās šādi

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8620352.stm

cerēsim, ka neizrunājamā “Eyjafjallajökull” vulkāna draugs “Katla” paliks kluss, jo Islandieši mazliet uztraucas tieši par “viņu”. “Eyjafjallajökull” pēdējos tūkstoš gados esot izvirdis trīs reizes (tagad ir trešā) un katru reizi bijis kā priekšvēstnesis Katla izvirdumam. Katla savukārt esot daudz negantāks draudziņš.

Bet nesteigsimies notikumiem pa priekšu. Ja izvirdums notiks tam esot jānotiek tuvākās nedēļas – mēneša laikā.

+10
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu