Zatlers: Latvijas un ASV attiecības kļuvušas ciešākas • IR.lv

Zatlers: Latvijas un ASV attiecības kļuvušas ciešākas

37
Prezidenta preses dienests
Indra Sprance

Gada laikā kopš pēdējās Valsts prezidenta Valda Zatlera un ASV prezidenta Baraka Obamas tikšanās Latvijas un ASV attiecības ikdienā kļuvušas daudz ciešākas un efektīvākas, tā ceturtdien vakarā pēc Austrumeiropas un Centrāleiropas valstu un valdību vadītāju vakariņām ar Obamu uzsvēris Zatlers.

Kā video paziņojumā norāda Zatlers, šādas darba pusdienas devušas lielu ieguldījumu, lai abas puses labāk izprastu savus uzdevumus. Pēc Zatlera stāstītā, vakariņas ar Obamu notikušas ļoti atklātā gaisotnē, valstu un valdību vadītājiem sniegtas skaidras atbildes uz dažādiem drošības politikas jautājumiem.

Esam jau ziņojuši, ka Valsts prezidents Valdis Zatlers kopā ar citiem Baltijas un Centrāleiropas reģiona līderiem ceturtdien vakarā tikās ar Obamu.

Tikšanās ar Baltijas un Centrāleiropas valstu līderiem notiek laikā, kad Prāgā Obama paraksta jauno kodolarsenālu samazināšanas līgumu ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu.

Latvijas Institūta direktors Ojārs Kalniņš “ir.lv” sacīja, ka Obamas tikšanās ar Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu līderiem ir labs žests, lai tūlīt pēc līguma noslēgšanas ar Krieviju “pārliecinātu, ka tas nenotiek uz mūsu rēķina, ka tas ir pasaules un Eiropas drošībai”.

“Tas ir labs žests, jo atrisinot lielu jautājumu ar Krieviju, viņš skaidros citām valstīm, ka nav nekādu noslēpumu,” pauda Kalniņš.

Politologs Kārlis Daukšts uzskata, ka pēdējā laikā Austrumeiropas valstis jūtas zaudējušas ASV uzmanību, jautājums ir, vai Obama kliedēs bažas par to.

Pēc Daukšta teiktā, Centrāleiropas un Austrumeiropas valstis Obamas tikšanos sagaida ar cerībām un piesardzību reģiona drošības jautājumos. Satraukumu radot ASV pēdējā laika lēmumi atcelt plānus par pretraķešu iekārtu un cita bruņojuma izvietošanu Polijā un Čehijā.

Līgums starp ASV un Krieviju, kas būs spēkā desmit gadu, paredz, ka katrai pusei ir jāsamazina kodolgalviņu skaits no pašlaik atļautajām 2200 līdz 1550, kā arī būtiski jāsamazina raķešu palaišanas iekārtu skaits. Jaunais līgums aizstāj 1991.gadā parakstīto līgumu “START”, kura termiņš beidzās pērn decembrī, bet kuru abas puses turpina ievērot. Sarunas par līgumu “START-II” sākās aptuveni pirms gada, taču vienošanās panākšana aizkavējās abu pušu domstarpību dēļ.

 

Komentāri (37)

MartinsOzers 08.04.2010. 18.55

Nobela miera prēmiju Obama saņēma avansā. Tagad viņam tā ir jānopelna. Kodolieroču radikāla samazināšana ir viena no lietām, kuru Obama par sevi gribētu lasīt vēstures grāmatās…

+7
0
Atbildēt

2

    P_Dancis > MartinsOzers 09.04.2010. 23.50

    + Irākas pilsoņu karš
    + Afganistānas pilsoņu karš
    + Bīstamā retorika attiecībā pret Irānu
    + Progresējošās totalitārās Ķīnas ambīcijas
    Kodolieroču samazināšana vairāk ir skaists žests, kuram ir maz ietekmes uz reālpolitiku. Bet runa ir par lielām problēmām, kuras pārsvarā tika radītas Buša administrācijas laikā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Absints > MartinsOzers 09.04.2010. 17.23

    Nebūtu slikti, ja tādas lietas vēstures grāmatās mēs varētu lasīt par katras “kodolvalsts” vadītāju. teiksim 21 gs. vēstures sadaļā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Dace Smildziņa 08.04.2010. 19.25

Man Andra doma patīk! Aivars Ozoliņš pie galda ap pildspalvu rokā tiešām izskatītos dabiskāk un mājīgāk.

+6
-1
Atbildēt

0

Gustavs 08.04.2010. 17.36

Lai ir.lv veicas! :))

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu