
«Arī manā dzimtenē Rojā un Mazirbē, kur dzīvo vecāki, cilvēki sāk saprast vīnu. Sēžot pie jūras un ēdot kūpinātu buti, ko tad daudz vajag? Es dzertu ozolkokā izturētu Chardonnay ar kūpinājuma, dūmakas aromātu. Vai arī rīslingu, kura dzīvīgais skābums tiks galā ar trekno butīti.».
Dzīve aizveda! Rojas puika Raimonds vienkārši atbild, kā kļuvis par vīnzini - cilvēku, kas iesaka ēdienam piemērotu vīnu - elitārajā restorānā Vincents Rīgā. Gribējis iet uz tulkiem Ventspils Augstskolā, tomēr iestājies Rīgas Tūrisma skolā, mācījies viesmīļa un bārmeņa arodu. 1999. gadā praksē Vincentā sācis kā viesmīļa palīgs.
Restorānu vīnziņus Latvijā var saskaitīt uz roku pirkstiem, šo profesiju skolā apgūt nevar. «Sākumā bija entuziasms, tad vīna kursi pie Valentīnas Grandānes, degustācijas, tad Austrijas Vīna akadēmija, Londonas Wine & Spirit Education Trust filiāle. Tā nebija tālmācība, bet katru reizi uz nedēļu jābrauc, lai mazā ciematā Rustā no rīta līdz vakaram mācītos!» Uz Austriju devušies trijatā - arī Aigars Lukstiņš no kompānijas Liviko un Vincenta kolēģis Kaspars Reitups. Tur satikuši vēl vienu latvieti arhitektu Mārtiņu Pīlēnu. «Pabeidzām Advanced Level, pārgājām uz Diploma, šā gada sākumā nolikām pēdējo ieskaiti. Nākamais solis ir tikai Master of Wine - Latvijā vēl nav neviena ar tādu titulu.»