Žurnāls: Vai valsts stutēja nodokļu krāpniekus? • IR.lv

Žurnāls: Vai valsts stutēja nodokļu krāpniekus?

1

Valsts dalījusi lielus Covid-19 grantus uzņēmumiem, kas iepriekš krāpušies ar PVN shēmām un aplokšņu algām. Tagad parādnieki nodokļos nav samaksājuši miljonus, atklāj žurnāla Ir pētījums.

Pandēmijas laikā vairāk nekā 12 tūkstoši uzņēmumu, kam būtiski saruka apgrozījums, no valsts saņēma atbalstu 570 miljonu apmērā. Taču, izpētot visus grantu saņēmējus, Ir atklāja, ka daudzi tagad nespēj nokārtot saistības pret valsti. Gandrīz piektdaļa atbalstīto uzņēmumu — vairāk nekā 2,3 tūkstoši — šoruden ir nodokļu parādnieki. Parādu kopsumma septembrī pārsniedza 51 miljonu eiro.

Lai gan nodokļu parādnieku starp grantu saņēmējiem nav vairāk kā vidēji valstī (30%), īpašu Ir uzmanību piesaistīja fakts, ka gandrīz pusi visas kopsummas veido tikai desmit uzņēmumi. Un to nesamaksātie nodokļi turpina diezgan strauji augt — novembra sākumā parāds sasniedza jau 27 miljonus eiro.

Tātad, lai stutētu krīzē šos desmit uzņēmumus, valsts atbalsta grantos tiem izdalīja vairāk nekā piecus miljonus eiro, bet tie tagad valstij ir parādā piecreiz lielāku nodokļu summu.

Iespējas šo naudu atgūt nav spožas. Pieciem no desmit lielākajiem parādniekiem šobrīd rit maksātnespējas process, vienam noteikta tiesiskā aizsardzība, bet divu uzņēmumu saimnieciskā darbība ir apturēta.

Vai nebija jau paredzams, ka valsts gāž naudu caurā mucā, vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (1)

kolpants 09.11.2023. 10.02

Ну у нас же VID загадочная структура. Одному предприятию за задержку в платежах по налогам в 5000 тыс тут же счета блокирует, другая компания в долгах в сотни тысяч и продолжает работать.
Мало того, одной компании проблемы за работу с якобы ненадежным покупателем, при этом к самому этому покупателю у ВИДА никаких претензий..

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu