Kūkas glābj pasauli • IR.lv

Kūkas glābj pasauli

2
Inese Hincenberga (no kreisās) un Kristīne Gorodecka, SIA Frīda īpašnieces. Foto — Edmunds Brencis
Mārtiņš Galenieks, speciāli Ir

Lai sekotu pasaules virtuves tendencēm, kafejnīcas Mr. Biskvīts saimnieces un pavāri dodas pētnieciskās ekspedīcijās uz Ņujorku un Londonu. Viņām rūp, lai Siguldā būtu pieejama tikpat kvalitatīva kulinārija

Esam ieradušies Siguldas kafejnīcā Mr. Biskvīts. Ārā ir drēgna, tēraudpelēka pavasara diena, bet iekšā aiz letes ir kūku klāsts — košs un krāsains kā pilsēta rudenī. Paiet mirklis, un aiz tās smaidīdamas parādās uzņēmuma Frīda īpašnieces un šīs vietas saimnieces māsas Kristīne Gorodecka un Inese Hincenberga. «Kur runāsim — šeit vai tepat uzņēmumam piederošajā bistro Mr. Biskvīts Bazārs viņas noprasa. Paraustām plecus, bet viņas jau aicina mūs uz blakus mājā pirms pāris gadiem atvērto bistro, jo tur būšot plašāk.

Tā varbūt ir, taču valda arī liela burzma, kas apliecina, ka vieta ir iecienīta un māsu bizness te iet no rokas, gluži kā vecajā Mr. Biskvītā, kurš darbojas jau 12 gadus. Ja neskaita nosaukumu un saimnieču lielās ambīcijas garšu mākslā, abām iestādēm ir maz kopīga. Katrai ir sava virtuve un pat citāda kafija. Kūkas Bazārā ir pavisam citādas, un to izvēle mazāka, toties lielāks uzsvars likts uz pavāru radošumu virtuvē. Paņemam kafiju un sēžamies pie galdiņa uz sarunu.

«Viss sākās pirms gadiem 20, kad mūsu tētis, kurš bija Siguldas mērs un daudz braukāja pa citām valstīm, mums sacīja — meitenes, ārzemēs ir tik daudz foršu kafijas un tējas veikalu, mums Siguldā arī tādu vajadzētu,» stāstu iesāk Inese. «Tepat blakus uzradās brīvas telpas, un man radās ideja tur atvērt kafejnīcu. Ātri noorganizēju kafijas piegādi no Rīgas un tējas no Vācijas. Kristīne, kas tolaik strādāja bankā, palīdzēja visu uzriktēt. Darbojos tajā, līdz nāca 2008. gada dižķibele un bankrotēju. Man tā bija personīgi visai traumatiska pieredze.»

Esam trakas

«2012. gadā, kad valsts tikko sāka izkārpīties no krīzes, braukājām apkārt pa nabadzīgo Siguldiņu un jutām, ka iekšā ir dzinulis kaut ko darīt,» viņa turpina. «Kristīnei nupat bija sadzimuši bērni, un viņa vairs negribēju atgriezties darbā bankā. Un garāmbraucot ieraudzījām, ka tiek izīrētas telpas kādreizējā alkohola veikala vietā, kur tagad ir Mr. Biskvīts

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu