Roboti ar ambīcijām • IR.lv

Roboti ar ambīcijām

Jānis Vilmanis, SIA NovaticLab īpašnieks un vadītājs. Foto — Edmunds Brencis
Mārtiņš Galenieks, speciāli Ir

Cilvēki, kas strādā laboratorijās, ir pakļauti lielam izdegšanas riskam, ko var samazināt, uzticot robotiem mehāniskās darbības, kas neprasa īpašas zināšanas, saka uzņēmumā NovaticLab. Tā ražotās iekārtas apliecinājušas sevi Latvijā un tagad tiecas pasaules tirgū

Uzņēmuma NovaticLab ražotne atrodas industriālā angārā Mārupē, un vienlaikus tas kalpo arī par testēšanas poligonu robotizētām iekārtām, kas nu jau vairākus gadus aizstāj cilvēkus E. Gulbja Laboratorijā un nākotnē cer iekarot pasauli. Dažas no tām — stiklotas kabīnes, kurās robota roka izsniedz un pieņem kastītes ar paraugu nodošanas trauciņiem, — visdrīzāk kaut kur uz ielas būs redzējis vai pat izmantojis katrs.

«Ar šīm automatizētajām analīžu nodošanas iekārtām arī viss sākās,» stāsta uzņēmuma īpašnieks Jānis Vilmanis. «Man piederošais uzņēmums oficiāli ir krietni vecāks, taču ilgus gadus tas nekādu darbību neveica. Taču nāca 2020. gads, plosījās pandēmija, un mans labs draugs, E. Gulbja Laboratorijas vadītājs, palūdza man, pēc izglītības inženierim, vai būtu iespējams izgatavot bezkontakta iekārtu, ar kuras palīdzību pieņemt Covid-19 analīžu paraugus.»

Uzdevums neesot bijis viegls. Iekārtai bija jābūt tādai, lai cilvēkiem nebūtu jāpieskaras vienām un tām pašām virsmām, un jāspēj nodrošināt pastāvīgu temperatūru iekārtas iekšienē, kaut arī tā atradīsies ārā, kur temperatūra var svārstīties no –30 līdz +30, un jāatbilst virknei citu parametru.

«Šīs prasības izslēdza iespēju, ka būs kaut kas vienkāršs, līdzīgs pašapkalpošanās skapjiem, kādus izmanto kurjeru kompānijas, un mums vajag kaut ko pavisam citādu,» Jānis stāsta. «Izdomājām, ka mums vajadzēs robotu. Augustā to nopirkām, noīrējām telpas, nolikām pa vidu un sākām štukot, kā tas viss notiks. Pabeidzām četru mēnešu laikā, un jau decembrī Stradiņa slimnīcā uzstādījām pirmo iekārtu, kas tolaik bija paredzēta slimnīcas darbinieku skrīningam, lai varētu operatīvi konstatēt, ja kāds saslimis, un izņemt to no pārējo darbinieku vides.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu