Ministrija: Izbraukuma frizēšanās pie senioriem nav pieļaujama • IR.lv

Ministrija: Izbraukuma frizēšanās pie senioriem nav pieļaujama

Frizieres (ar sejas maskām) senioru mītnē Babītē kopā ar savām klientēm. Foto no Instagram
Māra Miķelsone

Frizierīšu Aijas un Beates Instagram publicētā reklāma vēl pirms vairākām dienām optimistiski vēstīja: “Šodien mēs ciemos pie senioriem. Dāmas skaisti sapucētas.” Frizierītēm uz sejas ķirurģiskā maska, foto redzams, ka kājās arī bahilas. Taču Covid-19 pandēmijas laikā Ir lasītāji redakcijai atsūtīja satrauktu jautājumu – vai tiešām šobrīd ir tik brīvi pieejamas visas šīs riska grupu uzturēšanās vietas (pansionāti utt.)? It sevišķi, ja infektologi nemitīgi atgādina, cik svarīgi ir distancēties, ievērot mājās palikšanas režīmu. It sevišķi, ja cilvēki ir nepazīstami.

Būs skumji, ja līdzīgi kā Zilā krusta gadījumā, šādas ciemošanās izvērtīsies par ko nopietnāku,” vēstulē rezumē Ir lasītāja. Kā zināms, vīriešu patversmē Zilais krusts pašlaik noteikta karantīna, jo tur ar Covid-19 kopējais sasirgušo skaits līdz 6.aprīlim bija pieaudzis līdz 31 cilvēkam.

Notikums, par kuru satraukušies Ir lasītāji, tiešām bija – 1.aprīlī abas frizieres sniegušas “plānveida pakalpojumu” senioriem Babītes veco ļaužu mītnē ar nosaukumu Lielās ģimenes māja Senior Babite.

Ir sazvanītais Senior Group projekta vadītājs Kristaps Keišs nenoliedz, ka 1.aprīlī frizieres bijušas un strādājušas. Šādi plānveida pakalpojumi notiekot reizi pusgadā vai gadā.

Frizieres ievērojušas visus drošības un piesardzības noteikumus, proti, strādājušas distancē un pa vienam klientam, bijušas sejas maskas, rokās cimdi, kājās bahilas. Keišs saka, ka pirms darba frizierēm bijis jāaizpilda dokuments, kurā viņas informētas par atbildību, kas būs, ja viņas būs pārkāpušas ārkārtējā stāvokļa noteikumus.

Keišs arī apgalvo, ka ārkārtējā stāvokļa laikā tiek ievēroti visi karantīnas noteikumi – veco ļaužu mītnē netiek pieņemti apmeklētāji no ārpuses, ieiet var tikai darbinieki. Paši seniori gan varot doties pastaigās.

Veselības ministrija un Slimību profilakses un kontroles centrs Ir šo situāciju senioru mītnē Babītē komentēja vienprātīgi – šāda situācija šobrīd nav pieļaujama. “Seniori ir riska grupa, un ir ļoti būtiski nepieļaut Covid-19 izplatību sociālās aprūpes centros vai līdzīgās vietās, šajā gadījumā – senioru aprūpes mājā,” e-pastā raksta Veselības ministrijas preses sekretāre Anna Strapcāne.

Viņa norāda, ka, ņemot vērā Covid-19 izplatību Latvijā un ļoti augsto risku, sociālās aprūpes centros ir jāierobežo apmeklējumi trešajām personām. Turklāt veselības ministres rīkojums Nr.70, kas publicēts 2.aprīlī – dienu pēc frizēšanās Babītes senioru mājā, paredz, ka skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzēji nedrīkst sniegt savus pakalpojumus pie klienta mājās vai izbraucot pie klienta.

 

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu