KNAB līdz ar Broku aizturējis uzņēmējus Rāvi un Ivaru Milleru (papild.) • IR.lv

KNAB līdz ar Broku aizturējis uzņēmējus Rāvi un Ivaru Milleru (papild.)

3
"Skonto būve" valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis. Foto: Edijs Pālens, LETA

(papildināta ar rindkopām par LU Rakstu māju)

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki pirmdien kriminālprocesā par iespējamo kukuļošanu līdz ar Rīgas domes deputāti un Latvijas Universitātes (LU) rektora vietnieci Baibu Broku (NA) aizturējuši arī uzņēmējus Gunti Rāvi un Ivaru Milleru, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Patlaban aizturētās personas atrodas Valsts policijas izolatorā Čiekurkalnā.

Rāvis ir “Skonto” grupas līdzīpašnieks. Viņa pārstāve Elīna Dobulāne otrdien apliecināja, ka KNAB veica procesuālas darbības Rāvja birojā un dzīvesvietā.

Savukārt Millers ir 100% īpašnieks SIA “M investīciju fonds”, kurai pieder 5% kapitāldaļu būvfirmā “Skonto būve”, liecina “Firmas.lv” informācija.

KNAB aģentūra LETA otrdien apliecināja, ka kriminālprocesā aizturētas trīs personas, tai skaitā viena valsts amatpersona. Šī amatpersona ir Broka.

Patlaban KNAB vērtē, kādi kriminālprocesuālie ierobežojumi, tai skaitā, drošības līdzekļi un statusi, būtu piemērojami aizturētajām personām. Līdz ar to izmeklēšanas interesēs pašlaik detalizētāku informāciju nesniedz.

Likums paredz, ka personu var aizturēt uz laiku līdz 48 stundām. Pēc tam, ja nepieciešams, jālemj par drošības līdzekļa piemērošanu. Bargākais drošības līdzeklis ir apcietinājums, par kuru pēc izmeklētāja ierosinājuma lemj tiesa. Līdz ar to aizturēšanas termiņš minētajām personām beidzas trešdien, 10.jūlijā.

KNAB iepriekš paziņoja, ka birojs esot ieguvis ziņas, kas liecina – kāda valsts amatpersona, būdama iepirkumu komisijas priekšsēdētāja vietniece, iespējams, darbojusies konkrētu uzņēmēju interesēs. Procesa virzītāja rīcībā esošie fakti dod pamatu uzskatīt, ka valsts amatpersona, iepriekš vienojoties, pieņēmusi uzņēmēju kukuļa piedāvājumu, kukuli noformējot kā ziedojumu kādai biedrībai. Iespējamā kukuļa summa neesot mazāka par 20 000 eiro. LETA zināms, ka iespējamais kukulis bija noformēts kā ziedojums Brokas vadītajai Latvijas Biatlona federācijai.

Pēdējos trīs gados Latvijas Biatlona federācija saņēmusi trīs ziedojumus, kuri bijuši 20 000 eiro apmērā, arī vienu no uzņēmuma SIA “Roadeks”, kurš pastarpināti pieder SIA “Skonto būve” patiesajam labuma guvējam Rāvim, liecina “Firmas.lv” pieejamā informācija.

KNAB izmeklētajā kriminālprocesā, kurā aizturēti minētie trīs cilvēki, iespējamā kukuļošana tomēr esot saistīta ar LU Akadēmiskā centra topošās Rakstu mājas būvniecību, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Rakstu mājas būvniecības iepirkums izsludināts pagājušā gada pavasarī, uzvarētāju mēģinot noskaidrot konkursa procedūrā ar sarunām. Iepirkuma prognozētā līgumcena sākotnēji bija 33 miljoni eiro.

Konkursa pirmā kārta bijusi atklāta, un tai pieteicās septiņi uzņēmumi. Saņemot piedāvājumus, otrajā posmā iekļuva mazāk uzņēmumu, taču to skaits publiski netiek atklāts. Uzņēmumu sākotnēji piedāvātās darbu izmaksas bijušas pārāk augstas, tāpēc augstskola pārskatījusi projektus, kam sekojuši arī jauni piedāvājumi. Šoceturtdien, 11.jūlijā, plānots atvērt precizētos piedāvājumus. Augstskolā cer, ka iepirkuma uzvarētāju izdosies noskaidrot tuvākajās nedēļās, teica rektora vietniece infrastruktūras attīstības jautājumos Edīte Megne.

Megne teica, ka LU pagaidām neesot skaidrs, ar kādu no LU iepirkumiem saistīts kriminālprocess – neskaidrību radot KNAB publiski paustā informācija par kriminālprocesā iesaistītajām amatpersonām.

Megne pastāstīja, ka konkursa pirmajā posmā bija pieteikusies arī būvfirma “Skonto būve”, taču viņa neatklāja, vai uzņēmums izturējis konkursa pirmo kārtu un turpina pretendēt uz Rakstu mājas būvniecību.

Kriminālprocess sākts par kukuļa piedāvājumu valsts amatpersonai un par kukuļa pieņemšanu.

Komentāri (3)

andrejs 10.07.2019. 17.05

KNAB līdz ar Broku aizturējis uzņēmējus Rāvi un Ivaru Milleru
——————–
Kā aizturēja, tā arī atbrīvoja…

0
0
Atbildēt

0

J.Biotops 10.07.2019. 11.13

Aizturēšanas knābim padodas tik pat labi, kā vēlāk sekojošās atbrīvošanas. It jau būtu jācer, ka šoreiz ar pierādīšanu veiksies. Pagaidīsim.

0
0
Atbildēt

1

    J.šveiks > J.Biotops 12.07.2019. 04.08

    nez vai , pie mums neviens miljonārs un kas sasieti ar viņiem nav notiesāts . tādu figurantu mums kāliem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu