Krievijas tiesa režisoram Serebreņņikovam pagarina mājas arestu līdz jūlijam • IR.lv

Krievijas tiesa režisoram Serebreņņikovam pagarina mājas arestu līdz jūlijam

Režisors Kirils Serebreņņikovs Maskavas tiesā. Foto: ITAR-TASS/LETA

Maskavas tiesa trešdien līdz 19. jūlijam pagarināja mājas arestu teātra “Septītā studija” režisoram Kirilam Serebreņņikovam. Tikpat ilgi šis drošības līdzeklis noteikts teātra direktorei Sofijai Apfelbaumai. Serebreņņikovs mājas arestā atrodas jau astoņus mēnešus, līdz jūlijam tātad apritēs jau gads, kopš režisora nebrīves, vēsta Dw.de.

Serebreņņikovu, Apfelbaumu, projekta “Platforma” direktoru Juriju Itinu un bijušo Maskavas Gogoļa centra ģenerāldirektoru Alekseju Maloborodski apsūdz 133 miljonu rubļu izkrāpšanā. Tos Krievijas Kultūras ministrija piešķīra projektam “Platforma” laikā no 2011. līdz 2014. gadam. Vienīgais, kurš atrodas apcietinājumā, ir Maloborodskis, un viņu trešdien uz tiesas sēdi ieveda apsardzes suņa pavadībā.

Tiesas sēde trešdien bija sapulcējusi ļoti daudz cilvēku, kuri, ieraugot apsūdzētos, aplaudēja viņu atbalstam. Mazajā tiesas zālē visiem gribētājiem nepietika vietas, daudzi pulcējās gaitenī un uz ielas. Atbalstīt apsūdzētos bija atnākuši arī Serebreņņikova kolēģi aktrises Čulpana Hamatova, Viktorija Isakova, Ingeborga Dapkunaite, Svetlana Ustinova, kinokritiķis Antons Doļins un dzejnieks Ļevs Rubinšteins.

Krievijas Kultūras ministrija bija iesniegusi tiesā īpašu lūgumu par apsūdzēto aresta pagarinājumu. “Tas liecina par Kultūras ministrijas slimīgu ieinteresētību [izolēt apsūdzētos],” teica Apfelbaumas advokāte Irina Poverinova.

Serebreņņikovs, tāpat kā pārējie apsūdzētie, tiesā uzstājās, nolasot savu paziņojumu. Savu astoņus mēnešus ilgo mājas arestu viņš salīdzināja ar dzīvi Aizspogulijā. Režisors atzīmēja, ka visi izmeklēšanas argumenti viņa apsūdzībā bijuši absurdi jau no paša sākuma – viņš nevarēja un negribēja traucēt izmeklēšanai. Serebreņņikovs uzskaitīja uz projekta “Platforma” pasākumiem pārdoto biļešu skaitu un piesaistītos skatītājus. “Kur ir zaudējumi? Kā pietrūka mūsu Kultūras ministrijai?” vaicāja režisors.

Viņš pateicās draugiem, kolēģiem un Gogoļa centra teātra trupai, kura atgriezusies no viesizrādēm Berlīnē, kā arī filmas “Vasara” uzņemšanas grupai. Filma tiks demonstrēta Kannu kinofestivalā.

Īpašu pateicību Serebreņņikovs veltīja savam 84 gadus vecajam tēvam, sakot, ka lepojas ar viņa vīrišķību, un lūdza, lai tēvs sagaida viņa aresta beigas. Pēc Serebreņņikova runas cilvēki zālē un tiesas gaitenī skaļi aplaudēja.

Tomēr tiesa apsūdzētajiem pagarināja arestu – Itinam līdz 23. maijam, Maloborodskim līdz 19. jūnijam, bet Serebreņņikovam un Apfelbaumai līdz 19. jūlijam.

Pēc tiesas sēdes advokāte Poverinova teica, ka Kultūras ministrija joprojām turpina šo bezjēdzību. “Turpināsim cīņu, jo tas neprāts, kas notiek, nevar ilgt bezgalīgi,” viņa teica. Līdz pirmdienai advokāti gatavojas pārsūdzēt Maskavas rajona tiesas lēmumu.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu