Savējā, svešā, mūsējā • IR.lv

Savējā, svešā, mūsējā

9
Jevgeņija Šermeņeva. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Ieraudzīt mūsu Spēlmaņu nakts žūrijā teātra žurnālistes un producentes Jevgeņijas Šermeņevas vārdu daudziem bija pārsteigums. Viņa pārcēlusies uz Latviju tikai pirms trim gadiem, bet jau kļuvusi par nozīmīgu figūru latviešu un lietuviešu teātra vidē

Lēmums pamest Maskavu un sākt jaunu dzīvi Latvijā nenāca viegli, bet tas bija atvieglojums. Redzot, kā uz tiesas sola cits pēc cita nonāk izcili Krievijas kultūras darbinieki, arī viņas sirdsdraugs režisors Kirils Serebreņņikovs, Jevgeņija saprata, ka var būt nākamā. Politisko uzskatu un profesionālo principu dēļ viņa jau bija zaudējusi darbu Maskavas kultūras departamentā. Vispirms viņa nopirka lauku mājiņu ar krāsns apkuri 100 km attālumā no Rīgas. Tur arī dzīvoja. Mācījās latviešu valodu, kārtoja valodas eksāmenus. Meklēja iespēju darīt to, ko prot vislabāk, — aprakstīt teātri un strādāt par producenti. Pieradusi pie daudzmiljonu pilsētas un daudzmiljonu teātra projektu mēroga, ne brīdi nesūkstījās par «mazākiem ūdeņiem».

Latviešu publikai viņa kā producente sevi pieteica pirms gada ar mūsdienu dramaturga Mihaila Durņenkova darba Karš vēl nav sācies iestudējumu mūzikas namā Daile. Lomās — Guna Zariņa no Jaunā Rīgas teātra, Aleksandrs Maļikovs no Krievijas un Gītis Ivanausks, spožākais jaunais lietuviešu aktieris. Šermeņeva radīja arī savu raidījumu Bez antrakta (Bez starpbrīža) radio Baltkom, kurā iepazīstina krievu klausītājus ar interesantākajiem notikumiem latviešu teātrī. Pirms Covid-19 pandēmijas organizēja kultūras interesentu braucienus no Rīgas uz Lietuvas labākajām teātra izrādēm, kā arī krievvalodīgo skatītāju grupu tūres uz dažādiem latviešu teātriem. Producējusi vairākus tiešsaistes lasījumus Baltkrievijas tautas atbalstam. 

Viņa raksta ievadvārdus intervijām ar izciliem Krievijas aktieriem un režisoriem žurnālā Rīgas Laiks. Raksta par latviešu teātri Krievijas nozīmīgākajam nozares žurnālam Teatr. Kā Spēlmaņu nakts žūrijas locekle noskatījusies visas pirmizrādes Latvijas teātros un latviešu teātri iemīlējusi vēl vairāk. Lai gan mīla jau bija veca un nerūsēja.

Šermeņeva ir īsta maskaviete. Viņas vecvectēvs Maskavā uzbūvēja skaistu namu, kur mita visa dzimta. Bēgot no Staļina represijām, ģimene izklīda. Karjeru teātrī Jevgeņija sāka no «apakšas» kā māksliniece butaforiste milzīgajā Maskavas Dailes teātrī. Tad kļuva par suflieri, ar šo darbu lepojas tāpat kā ar savu Krievijas Valsts teātra mākslas institūta sarkano diplomu. Suflējusi dižākajiem krievu aktieriem. Citos teātros kļuva par režisora palīdzi, vēlāk par galveno administratori. Bijusi mākslinieciskā vadītāja vietniece vairākos vadošajos Maskavas teātros. Nodibinājusi mūsdienu Eiropas teātra festivālu NET, kas desmit gadu laikā kļuva par starptautiski nozīmīgu notikumu ar daudzu miljonu budžetu. Šermeņevas vārds Krievijas un vadošo Eiropas teātru vidē ir labi zināms. Tādēļ viņas uzaicināšana Spēlmaņu nakts žūrijā patiesībā nav nekāds pārsteigums.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu