Advokāts: Čehijas cietumā piekauts 13. janvāra grautiņos apsūdzētais Ansis Ataols Bērziņš • IR.lv

Advokāts: Čehijas cietumā piekauts 13. janvāra grautiņos apsūdzētais Ansis Ataols Bērziņš

10
Ansis Ataols Bērziņš. Foto: Ieva Čīka, LETA

Čehijas cietumā piekauts 2009. gada 13. janvāra grautiņos Latvijā apsūdzētais Ansis Ataols Bērziņš, aģentūru LETA informēja Bērziņa advokāts Jānis Mucenieks. “Cietuma apsargi Bērziņu piekāva 19. februārī. Ņemot vērā, ka Bērziņam nodarīti būtiski miesas bojājumi, tika iesniegta sūdzība Čehijas prokuroram, kā arī vērsāmies ar iesniegumu Latvijas Ārlietu ministrijā un Latvijas vēstniecībā Čehijā,” sacīja Mucenieks.

Latvijas vēstniecība Prāgā ir vērsusies Čehijas kompetentajās iestādēs ar pieprasījumu sniegt skaidrojumu par notikušo un garantēt Latvijas pilsoņa Anša Ataola Bērziņa drošību ieslodzījuma vietā, sociālajā tīklā “Twitter” informēja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V). Politiķis uzsvēra, ka līdzās pieprasījumam par skaidrojumu sniegšanu, tiks turpināts sniegt konsulāro palīdzību saskaņā ar starptautisko tiesību normām.

Čehijas Augstākā tiesa pērn atstāja spēkā Čehijas tiesas lēmumu par Bērziņa izdošanu Latvijai. Patlaban šis spriedums ir pārsūdzēts Čehijas Konstitucionālajā tiesā, sacīja Mucenieks. Bērziņš joprojām atrodas ieslodzījumā Čehijā.

Pērn 21.septembrī Čehijas tiesa nolēma izdot Bērziņu uz Latviju, taču Mucenieks norādīja, ka šis lēmums tiks pārsūdzēts. Bērziņš saistībā ar apsūdzību par dalību 2009.gada 13.janvāra Vecrīgas grautiņos bija izsludināts starptautiskā meklēšanā, līdz 2017.gada pavasarī viņš tika aizturēts Čehijā. Viņš pats apgalvoja, ka devies politiskajā emigrācijā.

Rīgas apgabaltiesa 2016.gada februārī noraidīja Bērziņa sūdzību par viņam piespriesto sodu. Līdz ar to vajadzēja izpildīt iepriekš pieņemto spriedumu, kas Bērziņam kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz vienu gadu un astoņiem mēnešiem. Iepriekš Bērziņam bija piespriesta nosacīta brīvības atņemšana uz tādu pašu termiņu.

Mucenieks iepriekš vērsās pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, Augstākās tiesas priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča un ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera lūgumiem atbrīvot Bērziņu no viņam piemērotā brīvības atņemšanas soda.

Advokāts pērn teica, ka Bērziņš jau vairākus mēnešus atrodas Čehijas cietumā, kas, viņaprāt, pārsniedz jebkādu samērīga soda mēru par Bērziņa veiktajām darbībām 2009.gada 13.janvārī.

Publicējam redakcijai atsūtīto Anša Ataola Bērziņa mātes Jeļenas Staburovas vēstuli.

 

Anša mātes vēstule

2017. gada 31. martā manu dēlu Ansi Ataolu Bērziņu, kurš bija zinātniskajā praksē Čehijā, Liberecas Tehniskajā universitātē, saskaņā ar Latvijas piesūtīto aresta orderi apcietināja.

Mans dēls ir matemātiķis, programmists, lingvists, neilgi pirms aresta pabeidzis rakstīt doktora disertāciju matemātiskajā lingvistikā, ir dažādu projektu iniciētājs un veicējs latviešu kultūras, valodas, folkloras jomā, tāpat mūzikas izpildītājs, tautas mūzikas tradīciju kopējs un tālākveidotājs. Politiska pasūtījuma, juridisku kļūdu, likumu neievērošanas no tiesas puses rezultātā viņš Latvijā notiesāts kā īpaši bīstams kriminālnoziedznieks. Saprazdams, ka faktiski sodīts nevis par kriminālnoziegumu, bet par principiālu politisko pozīciju, viņš kategoriski nepiekrita spriedumiem, ko Latvijas tiesas vairākkārt mainījušas represijas nolūkā, tādēļ izšķīrās meklēt taisnību un juridisku atbalstu Čehijas Republikā.

Nu jau vienpadsmit mēnešus viņš ir bijis pilnīgā atkarībā no Ūstes pie Labas apgabala juristiem – no tiesnešiem Vladimīra Krāla, Lukasa Korpasa, no prokuroriem un cietumu priekšniekiem Litomeržices un Liberecas pilsētās. Tiesneši un prokurori visus šos mēnešus meklēja iespēju nodemonstrēt “eiropejisko solidaritāti” un izdot Ansi Latvijas policijai. Tādēļ visi viņu lēmumi bija vērsti pret Ansi, un tie dažkārt nonāca pretrunās ar Čehijas konstitūciju. Viņam atteikts politiskais patvērums; atteikts atbrīvot no aresta pret solījumu neizbraukt no valsts un drošības iemaksu trīsdesmit tūkstošu eiro apmērā (vairāk man nebija iespēju aizņemties); kaut Čehijas likumi paredz un tiesas plaši izmanto tādu iespēju, viņam nemainīja režīmu, kad ieslodzījumā pavadīta jau puse Latvijas tiesas piespriestā termiņa. Litomeržices un Liberecas cietumā viņam tika radīti neciešami apstākļi, un ar tiesneša Lukāsa Korpasa palīdzību pret viņu sākta jauna krimināllieta.

Ņirgāšanās par manu dēlu īpaši pastiprinājās pēc tam, kad Ansis vēstulē Čehijas justīcijas ministram Pelikānam apsūdzēja cietuma priekšnieku melos un iespējamā korupcijā. Ansi no Liberecas pārveda atpakaļ uz Litomeržices cietumu, kur viņu pārģērba cietuma drēbēs, sāka visur ārpus kameras vadāt rokudzelžos, lamāja viņu, ievietoja tādā kamerā, kur dienasgaisma praktiski neiekļūst, bet tualetes zona atklāta apsargu vizuālajai kontrolei. Taču fiziska ietekmēšana pret viņu netika vērsta.

2018. gada 19. februārī plkst. 9.15 pēc tikšanās ar mani sargi uzlika viņam rokudzelžus un kaut ko sacīja, saklausīju tikai vārdu „mrcho!”. Manu acu priekšā, bez jebkāda pamata, viena vai divu metru attālumā vairāki sargi uzbruka manam dēlam, sitieniem nogāza viņu zemē un vairākas minūtes sadistiski dauzīja viņu dūrēm, bet viens no uzbrucējiem satvēra viņa galvu un sita ar sejas kreiso pusi pret grīdu. Pēc tam tie  aizvilka viņu prom. Es kliedzu. Es kliedzu no visa spēka visu laiku, kamēr noskatījos eksekūcijā. Durvis, pa kurām mani ielaida satikšanās telpā, bija vaļā, un mani kliedzieni noteikti bija dzirdami visur cietumā. Taču neviens dežurants vai priekšnieks neatsteidzās iejaukties vai noskaidrot situāciju. Kad streipuļodama izkļuvu no cietuma, domāju tikai par to, vai mans dēls nav nosists. Apm. 10.00 uzrakstīju īsziņu advokātei. 15.00 viņa atbrauca uz Litomeržici, tikās ar Ansi un noskaidroja, ka tas, ko redzēju es, bija tikai sākums.

Pirmajai eksekūcijai drīz sekoja nākamā. Divi uzraugi lika lifta apkalpotājam no lifta izkāpt, iegrūda tajā Ansi, saslēgtu rokudzelžos. Viņi atvēra režģi, kas braucienā atdala ieslodzītos no sargiem un atkal sāka Ansi sist – lifta sienas bija noklātas ar tērauda plāksnēm. Sita dūrēm, stekiem, spārdīja kājām, sakropļoja viņam ceļgalus, lecot uz tiem. (Progress ir acīmredzams – Ķīnā pirms 25 gadsimtiem sodīja ar ceļa skriemeļu izņemšanu.)

Tad Ansi iemeta karcerī, kur noturēja diennaktī.

Cietums Litomeržicē ierosināja pret Ansi krimināllietu, apsūdzot viņu “uzbrukumā cietumsargam” un “lifta sienu bojāšanā”.

Apmierinot advokātes lūgumu, Ansis beidzot pārcelts citā cietumā (šādus lūgumus viņa sāka iesniegt jau 2017. gada pavasarī). Šim cietumam Teplices pilsētā nenāk līdzi Litomeržices cietuma drūmā slava. Ārsts izrakstīja viņam kruķus, tomēr ārstēšana neesot sākusies tādēļ, ka Ansim NAV VESELĪBAS APDROŠINĀŠANAS (!).

Latvijas iestādes ar savu rīcību pasludināja Ansi par tādu pašu noziedznieku kā sērijveida slepkavas, sāka medīt viņu kā vilku, atņēma Ansim visu, kas viņam dārgs – ģimeni, iespēju strādāt, faktiski noveda līdz bankrota robežai. Čehijas varneši, demonstrēdami ”Eiropas solidaritāti”, gandrīz gadu pūlējušies salauzt viņu psihiski, tagad ķeras pie fiziskas iznīcināšanas.

Drīz vēlēšanas. Pajautājiet katram kandidātam, katram politiķim, ko viņš personīgi ir darījis, lai novērstu Latvijas pilsoņa iznīcināšanu. Mēs jau iepriekš zinām atbildi – IT NEKO. Mana dēla asinis, viņa sakropļotās kājas – tas viss gulstas uz to politiķu, juristu, tiesībsargu, žurnālistu sirdsapziņas, pie kuriem pēc palīdzības atkārtoti vērsies Ansis, viņa advokāti, LSDSP, arī es. Lai Dievs viņiem piedod!

Aicinu rakstīt personīgas vēstules prezidentam ar lūgumu Ansi apžēlot. Taču svarīgi panākt spriedumu atcelšanu visiem tiem, kas notiesāti, attiecinot uz viņiem “kolektīvās atbildības” principu.

Ar cieņu,

Jeļena Staburova, Hab.Dr.hist.”

Komentāri (10)

andrejs 27.02.2018. 09.44

Salidzināsim cik maigi ir “eiropeiskie” tiesībsargājošie “orgāni”pret vašķi.

+4
-2
Atbildēt

1

    QAnon > andrejs 27.02.2018. 12.27

    Salīdzināji ar! Vaškēvičs – cilvēks valsts ir sociāli tuvs mūsu prokremliskiem varnešiem. Kamēr Vienotība vai tās klons, JKP, būs pie teikšanas, mums viņu neredzēt.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

Sskaisle 27.02.2018. 09.56

man ir grūti spriest – vai tad šai situācijā tomēr nav jāvēršas pirmkārt tiesā? Ja mātes acu priekšā sit dēlu? Es tiešām līdz galam neizprotu situāciju.

Otra lieta, kāpēc nenotiek tiesa un netiek pieņemts tiesas lēmums? Lai kāds tas būtu?

+2
-1
Atbildēt

1

    andrejs > Dusma 27.02.2018. 12.32

    Otra lieta, kāpēc nenotiek tiesa
    —————–
    Par kādu tiesu Tu runā, saulīt? :)

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

J.Biotops 27.02.2018. 10.28

Ar savu zvēriskumu plaši pazīstamie čehu cietumsargi galīgi zaudējuši mēra sajūtu. Eiropas solidaritāes vārdā necilvēcīgi spīdzina netaisnīgi ieslodzītu matemātiķi, programmistu, tautas mūzikas tradīciju tālākkopēju liecinieces klātbūtnē. Laikam lai iebaidītu visus, pie kuriem sakropļotais upuris un viņa aizstāvji, pat LSDSP, vērsušies pēc palīdzības.
Un man tam tiešām jātic?

+1
-2
Atbildēt

1

    andrejs > J.Biotops 27.02.2018. 12.30

    pat LSDSP
    ——————–
    Ja sociķi Pabriks un Štokenbergs, kuri, ja pareizi atceros, visu šo putru ievārīja, puisi ir pametuši vienu pret visas Europas Temīdu, tad atliek iesaistīties LSDSP.

    +3
    -3
    Atbildēt

    1

    J.Biotops > andrejs 27.02.2018. 13.32

    Brīvi sveiks!
    Protams, ka “visas Europas Temīda” nav mazāk briesmīgs nezvērs, kā tie čehu cietumsargi un to vien domā, kā nomocīt nevainīgu dvēselīti. Svētajā cīņa pret to vienoti jāmetas visiem progresīvajiem un patriotiskajiem spēkiem.
    Vainīgi te visi – valdība, deputāti, žurnālisti un pārējie liberasti. Vispirms izdzina aktīvo intelektuāli no Latvijas un tagad ne par ko neņem atpakaļ, kaut nabadziņš tā lūdzas. Un eiropisti nešķīstie pat politiskā bēgļa statusu tādam brašam tēvadēlam netaisās piešķirt.
    Atstājuši vienu pret visu pasauli. Ticu, jau, ticu.

    +4
    -1
    Atbildēt

    2

    andrejs > J.Biotops 27.02.2018. 16.02

    Vainīgi te visi – valdība, deputāti, žurnālisti un pārējie liberasti
    ——-
    Var jau arī meklēt kolektīvo atbildību, bet mani vairāk interesē konkrēti sociķu Pabrika un Štokenberga vienaldzība pret viņu sakūdītās tautas pārstāvju turpmāko likteni.
    Tie taču bija viņi, kas pieprasīja ATLAIST SAEIMU, bet vēlāk astes iežmieguši kājstarpē paņēma vadziņu un izlikās, ka ar vēlākajiem notikumiem šiem nav nekāda sakara.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > J.Biotops 27.02.2018. 16.06

    Protams, ka “visas Europas Temīda”
    —————–
    Starp citu, “visas Europas Temīdai” bija pavisam cita attieksme pret Milušu vai to krievu omonieti, kas notiesāts par lietuviešu muitnieku slepkavībām. Par Vašķi un tamlīdzīgiem laventozes slimniekiem es pat nerunāju.

    +2
    -2
    Atbildēt

    1

    QAnon > andrejs 27.02.2018. 16.40

    Golovatovs, kuru pērkamā Austrijas tiesa palaida mājās, nebija muitnieku slepkava, tas krievu fašistiskais izdzimtenis bija vainīgs 1991.gada 13.janvāra notikumos pie Viļņas televīzijas torņa. Ja mūsu čekas nopirktās un sakompromitētās padlas pašas nebaidītos, ka var nākties pievienoties Milušam un Vaškēvičam cietumā, to abu anāli apzinīgi sen jau kalpotu urku plezīram.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu