Spānijas karalis aicina atjaunot Katalonijā "konstitucionālo kārtību" • IR.lv

Spānijas karalis aicina atjaunot Katalonijā “konstitucionālo kārtību”

8
Cilvēki bārā klausās Spānijas karaļa Felipes VI uzrunu. Foto: EPA/LETA

Spānijas karalis Felipe VI otrdien paziņoja, ka katalāņu separātistu līderi izgājuši “ārpus likuma varas”, un aicināja valsti atjaunot “konstitucionālo kārtību”, vēsta LETA/DPA.

Karalis atzina, ka pēc svētdien notikušā Katalonijas neatkarības referenduma, kas tika sarīkots, nepakļaujoties Madrides aizliegumam, Spānija nonākusi “galēji smagā” situācijā.

Felipe VI norādīja, ka Katalonijas reģionālā valdība “mēģina sagraut Spānijas vienotību” un radījusi apdraudējumu gan paša reģiona, gan visas valsts ekonomikai. Viņš teica, ka Madride referenduma rezultātus neatzīs.

Neilgi pirms Spānijas karaļa Felipes VI televīzijas uzrunas Katalonijas reģiona valdības vadītājs Karless Pudždemons otrdien paziņoja, ka reģiona neatkarība no Spānijas tiks pasludināta “tuvāko dienu laikā”.

Pudždemons intervijā britu raidsabiedrībai BBC sacīja, ka viņa valdība “rīkosies šīs nedēļas beigās vai nākamās nedēļas sākumā”.

Tā bija pirmā viņa sniegtā intervija kopš svētdien sarīkotā Katalonijas neatkarības referenduma. Katalonijas valdība ir paziņojusi, ka 90% referenduma dalībnieku nobalsojuši par neatkarību.

Atbildot uz jautājumu, ko viņš darītu, ja Madride iejauktos un pārņemtu kontroli pār Katalonijas valdību, Pudždemons sacīja, ka tā būtu “kļūda, kas visu maina”. Pudždemons sacīja, ka pašlaik nav nekādu kontaktu starp viņa administrāciju un Spānijas centrālo valdību.

Viņš nepiekrita Eiropas Komisijas (EK) pirmdien paustajam paziņojumam, ka notikumi Katalonijā esot Spānijas iekšēja lieta.

 

Komentāri (8)

Sskaisle 04.10.2017. 10.08

Neesmu runu klausījos, bet cik izskrēju cauri medijiem – Spānijas karalis kataloņiem un savai tautai kopumā – nav atvainojies par specvienību brutalitāti un vardarbību pret neaizsargātiem civiliedzīvotājiem. Kauns Spānija, kauns Eiropa, kauns Latvija, ka tas netiek nosodīts. Ar to bija jāsāk.

Otra lieta – kas manuprāt, ir būtiska – Spānijas konstitūcija neparedz teritoiālo sadalīšanos, bet paredz referendumus. Tādā gadījumā – organizētājiem tomēr bija jāsāk ar prasībam – mainīt konstitūciju un nokārtot šo jautājumu demokrātiski.

Salīdziniet kā rīkojās politiķi Lielbritānijā – Skotija deva iespēju rīkot referendumu , bet visiem britiem – deva iespēju balsot par jā vai nē dalībai ES.

Visi skatāmies un vērojam – kas notiks valstī, kurā ir demokrātija un kas notiks valstī , kurā demokrātija ir kliba, smagi slima, kropla.

Un atkal – par Latviju – kā mums ir ar referendumiem? It kā lai aizsargātos pret krievvalodīgo iespējām rīkot referendumus, saeima pieņēma likumus, kas referendumu sasaukšanu ir padarījis praktiski neiespējamu. Tas nav apturējis ne latviešu tautas dzīvotspēju, jeb latviešu iznīcināšanu un viņu aizstāšana ar krievu investoriem , ne krievu valodas triumfiālo uzvaras gājienu Latvijā.

Tas ir tikai un vienīgi nostiprinājis reakcionāro valsts varu. Šorīt radio klausos, ka ministrijās un RD piemaksās izmaksāti jau 81 milj eiro – tad man rodas jautājums – par ko tomēr atlaida Roķi, ja viņai tika pārmestas piemaksas radio ļaudīm ?

Es domāju, ka atlaida tapēc, ka kremlis ir uzpircis gan mūsu saeimu, gan daļu žurnālistu un lūk – rezultāts …. mūsu valsts mūs – tautu – aprij,iznīcina ….

+3
0
Atbildēt

1

    BardainaisSigne > Dusma 04.10.2017. 12.56

    Un tieši tāpēc tu nākamajās vēlēšanās balsosi par krievu militārista meitu Potāpovu,kas ievedīs Latvijā kārtību.

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    vitalisvita > Bārdainais Signe 05.10.2017. 08.57

    vitalisvita pirms minūtes
    “Un tieši tāpēc”, Bārdainais Signe, beigsim reiz kašķēties un nākamajās vēlēšanās, tāpat kā katalāņi, nebalsosim vairs par okupantu vai multikulturālistu uzspiesto “konstitucionālo kārtību”, bet gan par mūsu senču iedibināto un no okupantiem atkaroto kārtību, kas atrodama mūsu Satversmē. Balsosim par latvisku Latviju!

    0
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 04.10.2017. 10.09

un vēlreiz – Briselei nav jāiejaucas valsts iekšejās lietās, bet kategoriski jānosoda vardarbība!

+1
0
Atbildēt

0

Armands Uzraugs05 04.10.2017. 11.12

Tiešām jocīgi, ka tas tepat pie mums Eiropā notiekas.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu