Maskavas Lielais teātris atceļ Serebreņņikova iestudēto baletu (papild.) • IR.lv

Maskavas Lielais teātris atceļ Serebreņņikova iestudēto baletu (papild.)

38
Kirils Serebreņņikovs. Foto: Evija Trifanova, LETA

Latvijā pazīstamais režisors Krievijā nonācis Kremļa nežēlastībā

Latvijā pazīstamā režisora Kirila Serebreņņikova iestudētais balets “Nurejevs” Maskavas Lielajā teātrī atcelts, paziņots sestdien, 8.jūlijā. Pirmizrāde bija paredzēta 11.jūlijā.

Teātra direktors Vladimirs Urins izrādes atcelšanu skaidrojis ar to, ka balets neesot gatavs, lai to izrādītu skatītājiem. Pirmdien notikušajā preses konferencē viņš paziņoja, ka baleta “Nurejevs” pirmizrāde notiks gandrīz pēc gada – 2018.gada 4.-5.maijā.

Balets “Nurejevs” stāsta par izcilā krievu dejotāja Rūdolfa Nurejeva dzīvi. Serebreņņikovs bija šīs izrādes režisors, scenogrāfs un libreta autors, bet mūziku komponēja Iļja Demuckis, horeogrāfs bija Jurijs Posohovs.

Nurejevs ir viens no izcilākajiem XX gadsimta baletdejotājiem. Viņš 1961.gadā, atrodoties viesizrādēs Parīzē, lūdza politisko patvērumu un vairs neatgriezās Padomju savienībā.

Serebreņņikovs baletu par Nurejevu veidojis kā stāstu par vairākiem laikmetiem cilvēka mūžā. Savukārt horeogrāfs norādījis, ka izrāde būšot drīzāk kā Nurejeva mūža mirkļu uzliesmojums, nevis dokumentāls stāsts. Tajā viena no galvenajām epizodēm ir Nurejeva mīlestība – dāņu dejotājs Ēriks Bruns.

Serebreņņikovs atteicies komentēt izrādes atcelšanu, raksta portāls “Meduza”.

Serebreņņikovs, kurš iestudējis izrādes arī Latvijas teātros, Krievijā nonācis Kremļa nežēlastībā. Pret viņa vadīto “Septīto studiju” sākta krimināllieta, jo izmeklētāji uzskata, ka Serebreņņikova dibinātās teātra trupas darbinieki izsaimniekojuši līdzekļus, kas bija piešķirti izrādes “Sapnis vasaras naktī” iestudējumam “Gogoļa centrā” Maskavā. Aizdomās šajā lietā aizturēti bijušais studijas producents, ģenerāldirektors un grāmatvede.

 

Komentāri (38)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu