Lielbritānija paaugstina terorisma draudu līmeni un dislocē karavīrus (papildināta) • IR.lv

Lielbritānija paaugstina terorisma draudu līmeni un dislocē karavīrus (papildināta)

11
Foto: Reuters-LETA

Varasiestādes paziņo Mančestras terora aktu sarīkojušā vārdu, uzbrucējs drošības iestādēm bijis zināms

Lielbritānija otrdien paaugstināja terorisma draudu līmeni no “smaga” līdz “kritiskam” un sāka karavīru dislocēšanu, lai palīdzētu bruņotiem policistiem cīnīties pret terorisma draudiem, paziņoja premjerministre Terēza Meja, vēsta aģentūras LETA-AFP.

“Smags” terorisma draudu līmenis nozīmē, ka terorakts ir “ļoti iespējams”, bet “kritisks” līmenis nozīmē, ka terorakts ir “gaidāms”. “Kritisks” ir augstākais terorisma draudu līmenis, “smags” – otrs augstākais. Smags terorisma draudu līmenis pastāvējis Lielbritānijā vairāk nekā divus gadus.

“Ir iespējamība, kuru mēs nevaram ignorēt, ka pastāv plašāka indivīdu grupa, kas saistīta ar šo uzbrukumu,” Meja sacīja pēc Mančestrā pirmdienas vakarā notikušā terorakta, kurā spridzinātājs pašnāvnieks nogalināja 22 cilvēkus, tai skaitā vairākus bērnus.

Kā paziņoja varasiestādes, Mančestras arēnā amerikāņu popzvaigznes Arianas Grandes koncerta noslēgumā pirmdienas vakarā uzspridzinājās 22 gadus vecais terorists pašnāvnieks Salmans Abedi. Atbildību par teroraktu uzņēmies džihādistu grupējums “Islāma valsts” jeb ”Daesh”. “Prioritāte ir turpināt izmeklēšanu, vai viņš darbojies viens vai rīkojās kā plašāka tīkla daļa,” pavēstīja Mančestras aglomerācijas policijas galvenais konstebls Īans Hopkinss, atteicoties sniegt sīkāku informāciju.

Vēlētāju reģistrs liecina, ka Abedi dzīvojis mājā Mančestras dienvidos, kur policija otrdien organizēja reidu un sarīkoja kontrolētu sprādzienu. Viņš dzimis Mančestrā un viņam bijis vecāks brālis, kurš dzimis Londonā, un jaunāks brālis un māsa, kuri dzimuši Mančestrā. Pašnāvnieks drošības dienestiem bijis zināms iepriekš.

Lielbritānijas policija trešdien saistībā ar Mančestras teroraktu aizturējusi vēl trīs cilvēkus. Līdz ar to pavisam kopumā aizturēti četri cilvēki. “Saistībā izmeklēšanu par pirmdienas nakts šausminošo uzbrukumu Mančestras arēnā aizturēti trīs vīrieši, policija izpildot orderus Mančestras dienvidos,” teikts policijas paziņojumā.

Mediji vēsta, ka pašnāvnieka ģimene bijusi Lībijas izcelsmes. Kā pastāstīja kaimiņi, dažreiz gadā ģimene pie mājas izkārusi Lībijas karogu. Terorista vecāki Lībiju savulaik pametuši, bēgot no bijušā diktatora Muamara Kadafi režīma. Laikraksts “Daily Telegraph” vēsta, ka Abedi ģimene Faloufīldā, Mančestras dienvidos, dzīvojusi vismaz desmit gadus.

Saistībā ar teroraktu pilsētas dienvidos aizturēts arī kāds 23 gadus vecs vīrietis. Abedi bijis pazīstams policijai un drošības dienestiem, vēsta laikraksts “Guardian”. Mančestrā mīt Lielbritānijas lielākā lībiešu kopiena – aptuveni 16 000 cilvēku, vēsta raidorganizācija BBC.

Pirmdienas vakarā Mančestrā, teroristam pašnāvniekam uzspridzinoties amerikāņu popzvaigznes Arianas Grandes koncerta noslēgumā, tika nogalināti 22 cilvēki. Latvijas valstspiederīgie terora aktā nav cietuši.

Komentāri (11)

Absints 24.05.2017. 14.02

Neviena kontrole, neviens draudu līmenis, nevieni policisti, armija, pārbaudes nenovērsīs terorisma draudus. Nevarēsim tak uzlikt smagas barjeras visur, lai no ceļa kāds neuzbrauktu uz ietves.pūlī Vai neiekāptu un neuzspridzinātos autobusā, metro, vilcienā, veikalā, uz ielas pie tūrisma objekta, tornī, uz aizsprosta, slimnīcā, skolā… Var, protams, kontrolēt pulcēšanās vietas, notriekt dronus virs stadiona, likt ieslēgt laptopus lidostā, skenēt cilvēkus pie ieejas koncertā, bet nekad nebūs iespējams kontrolēt visus visur. Tas vienkārši fiziski nav iespējams.

Arī Mančestrā – paies divas nedēļas, apbedīs upurus un viss aizmirsīsies, varēs visu sākt no gala. Tāpat kā tas notika Bostonā, Parīzē, Briselē, Londonā…

Tāpēc vienīgā izeja ir pārskatīt Eiropas vadošo doktrīnu un neuzņemt bēgļus. Integrācijas un multikulturālisma institūcijas nomainīt ar asimilācijas un monokultūrālisma jēdzieniem. Sevi ir jāaizsargā, jeb griežam otru vaigu? Arābu zemēs lauksaimniecībai piemērotas ir 5% zemju, toties dzimstība vairākas reizes lielāka. Kas tam pūlim atliek darīt? Ar vai bez islama citas izejas nav ,kā spiesties uz Eiropu un ASV. Bez Eiropas doktrīnas maiņas būs tikai kaut kas līdzīgs veļas maiņai gulagā- piektā baraka mainās ar otro… Turpināsim cīnīties ar sekām, ne ar cēloņiem..

+4
0
Atbildēt

1

    basta > 24.05.2017. 14.24

    Ķīps

    “Arābu zemēs lauksaimniecībai piemērotas ir 5% zemju, toties dzimstība vairākas reizes lielāka.”

    Zemes, ūdens un pārtikas ir tik, cik Dievs atvēlējis. Varbūt tomēr parazītsugu īpatņu ir par daudz? Ja visādi nolādēti prokremliski mērgļi tos neuzņemtu un nebarotu, tad mauri savā areālā paši regulētu savu populāciju. Miljards nolādēto velkomistu dzīvības nav vienas angļu jaunieša asariņas vērtas, bet runa jau ir par izlieto asiņu upēm.

    Kādreiz Afrikā liekās mutes, ko neizdevās pārdot arābu un žīdu vergu tirgotājiem, cilšu virsaiši vienkārši nokāva.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

J.Biotops 24.05.2017. 08.48

Cik karavīriem vajadzēja būt koncertā, lai novērstu notikušo?

Varu noticēt, ka jau divus gadus pastāvošā “smagā” draudu līmeņa uzturēšana novērsusi kādus “terora aktus’ un tāpēc mēs par tiem neko nezinām. Bet neizdodas noticēt, ka ar triecienšauteni bruņots karavīrs spēj apturēt pašnāvnieku pūlī.

Karavīrs ir apmācīts cīņai ar tādu pašu, bruņotu un definētu pretinieku. Miera laikā kareivju patrulēšana pilsētā bez papildus apmācības un pieredzējuša policista vadības ir vismaz problemātiska. Britiem šī mode – demonstratīvas patruļas ar gariem stobriem – senāk nebija iecienīta, Parīzē gan par tādiem nobrīnījos jau senāk kā pirms 10 gadiem. Ko ar tādu plinti darīs, pat ja pamanīs kaut ko aizdomīgu? Šaus kārtām visā ielas garumā?

Pieņemu, ka patruļās tiks iesaistīti karavīri, kas izgājuši kaut kādu papildu apmācību policejisku funkciju veikšanai, bet vai tas līdzēs?

+4
-1
Atbildēt

1

    J.Biotops > J.Biotops 24.05.2017. 12.01

    Nāk ziņas par saprātīgāku rīcību – kareivji nomainīs un atbrīvos citiem darbiem policistus, kuri veic visādu īpašo objektu apsardzi. “Stāt, šaušu, paroli!” – nav nekas neparasts nevienā armijā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

basta 24.05.2017. 12.23

Ja ES būs saprātīgs daudzums mauru, tad policijai nav problēmu katru no tiem kaut vairākas reizes dienā apturēt un pārbaudīt. Tas, ka tie nav 100% nodarbināti, klīst bariem pa Eiropas galvaspilsētu ielām, tuklāt prokremlisko komunistu un dzimtenes nodevēju valdības tiem parazītiem maksā džihadu pabalstus, nekādi neveicina drošību.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu