Dobeles traģēdijā iesaistītā sešu cilvēku ģimene mitinājusies 17 kvadrātmetrus šaurā dzīvoklī • IR.lv

Dobeles traģēdijā iesaistītā sešu cilvēku ģimene mitinājusies 17 kvadrātmetrus šaurā dzīvoklī

34
Ēka Dobelē, kurā notika traģēdija. Foto: Edijs Pālens, LETA.

Domes priekšsēdētāja vietnieks atzīst, ka dzīvoklis ģimenei bija par mazu jau tad, kad tajā bija četri cilvēki, bet tas bija atbilstošs viņu maksātspējai īres līguma parakstīšanas brīdī.

Sešu cilvēku ģimene Dobelē, kuras vecāki un viens no bērniem pagājušajā nedēļā atrasti miruši, mitinājusies 17,3 kvadrātmetrus plašā dzīvoklī, aģentūru LETA informēja Dobeles novada domes priekšsēdētāja vietnieks, Dzīvokļu komisijas priekšsēdētājs Guntis Safranovičs (ZZS).

Viņš skaidroja, ka ģimene, kurā tobrīd bija četri ģimenes locekļi, Muldavas ielas dzīvoklī dzīvojusi no 2014. gada. “Ģimenei tika piedāvāti tobrīd brīvie dzīvokļi, ģimene pati izvēlējās dzīvokli Muldavas ielā 2, Dobelē, jo tur bija paredzami viņu ienākumiem atbilstoši ikmēneša maksājumi,” informēja domes pārstāvis, skaidrojot, ka sākumā bērnu tēvam bija apakšīres tiesības, vēlāk īrniece salaulājās ar bērnu tēvu.

Safranovičs uzsver, ka ģimenes galva vienmēr laikus lūdza īres līguma pagarinājumu un pagājušajā gadā interesējās, vai ar laiku nevar iegūt lielākās platības mājokli ar malkas apkuri, bet iesniegumu neuzrakstīja. Esošais īres līgums bija spēkā līdz 2017. gada 30. septembrim.

Domes priekšsēdētāja vietnieks atzīst, ka dzīvoklis ģimenei bija par mazu jau tad, kad tajā bija četri cilvēki, bet tas bija atbilstošs viņu maksātspējai īres līguma parakstīšanas brīdī.

Jau ziņots, ka 3. janvārī Dobelē, visticamāk, no narkotiku pārdozēšanas atrasti miruši laulātie, kā arī no bada miris pāra deviņus mēnešus mazais zīdainis.

Nelaime otrdien atklājās pēc tam, kad policija Dobelē saņēma iesniegumu no mirušās sievietes mātes, kura nevarēja sazvanīt savu meitu. Sievietes māte prombūtnē bija aptuveni divas nedēļas.

Ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka dzīvoklim bijis atvērts logs un telpās dzirdami bērnu raudāšana. Policija izsauca ugunsdzēsējus–glābējus, kuri iekļuva dzīvoklī pa atvērto logu. Dzīvoklī gultā miris atrasts 1966. gadā dzimis vīrietis un 1993. gadā dzimusi sieviete, kā arī zem gultas atrasts miris deviņus mēnešus vecs bērns. Tika konstatēts, ka bērns nomiris badā.

Tāpat dzīvoklī bija trīs, četrus un piecus gadus veci bērni. Bērnu organismi no bada bijuši novājināti.

Komentāri (34)

J.Biotops 11.01.2017. 08.03

1. Jēdziens “bezatbildība“ šoreiz attiecināms tikai uz abiem pieaugušajiem. Neviens viņu vietā nevar būt atbildīgs par paša dzīvi, ne cits cilvēks, ne valsts vai sabiedrība.

2. Šādās situācijās nevienu, ne pieaugušo, ne viņa bērnu nevar pasargāt neviena iestāde. Cits jautājums – vai kaudze kantoru, kuri it kā radīti tādu nelaimju novēršanai, bet to nespēj, vispār vajadzīgi? Un ja tomēr vajadzīgi (katram ir jau vēl citas funkcijas), tad kuri no daudzajiem un cik lieli?

3. Nezinu sekcijas rezultātus, tomēr dīvu pieaugušu cilvēku vienlaicīga nāve diez ko dabiska neizskatās. Statiska un varbūtības rēķini ir nejaukas lietas. Bet tad ticamākajā gadījumā šai nelaimei nav nekāda sakara ne ar valsts ekonomiku, ne veiksmes stāstiem. Kreisā pasaciņa par to, kā sliktā pasaule, valsts un vara kādam neļāvusi cilvēcīgi dzīvot un spiedusi lietot to, ko nedrīkst pārdozēt, lai paliek uz humānistu sirdsapziņas (ja tāda ir). Variantu – mierīgi strādāt godīgu darbu – nepieminēšu, šoreiz to var iztulkot kā rasismu.

4. Vai kāds no tiem, kuri tagad cēlā sašutumā krauj pārmetumus kaimiņiem, pats ir padzīvojis kaimiņos čigāniem?

+7
0
Atbildēt

2

    Rasa > J.Biotops 11.01.2017. 08.45

    Ja iziet no cilvēciskā aspekta, tad katram būtu skaidrs, ka 17 m2 uz 6 cilvēkiem, graustam līdzīgā mājā – nav normāli. Varbūt pasvaldībai jāsāk ar to, ka netiek nolaists īpasums un pieturēts grausts “kontingentam”. Tautība nav diagnoze.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > J.Biotops 11.01.2017. 09.18

    Rasa – protams, ka tautība nav diagnoze. Bet šoreiz pat tas, ka pāris dzīvo 17 kvadrātmetros ilustrē viņu pašu izvēlēto dzīvesveidu ne mazāk, kā vienlaicīgā nāve. Pārāk daudz pazīmju sakritušas, lai šo uzskatītu par apkārtējās sabiedrības radītu nelaimi. Pat nemeklējot visas pieejamās ziņas (kas var izrādīties arī tenkas) par tā vīra līdzšinējiem varoņdarbiem.

    Katram cilvēkam var gadīties kādas nelaimes vai vienkārši neveiksmes, kas noved pie trūkuma un nepieciešamības pēc sabiedrības palīdzības, bet šis nu nav tas gadījums. Tīri cilvēcīgi – nav.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

andrejs 10.01.2017. 16.05

Freibergai pa blatu piešķirtā smalkā kapavieta 7 personām ir lielāka par 17 kv.metriem

+2
-2
Atbildēt

1

    robotron > andrejs 11.01.2017. 00.11

    Pokrova vai Rīgas Garnizona kapos?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

Anonīms 10.01.2017. 16.27

mūsu veiksmes stāsti , bet – tādi esam – visa sabiedrība tādi esam – atbildīgi par šo bezatbildību

0
-5
Atbildēt

2

    Rasa > Anonīms 11.01.2017. 00.58

    Miervaldim ir zināms sekcijas rezultāts un skaidrs verdikts. Es gan netiesātu cilvēkus dēļ nabadzības. Jauna sieviete gaidībās ar 4 bērniem tik smagos sadzīves apstākļos – nav pārsteigums, ka nolaižas rokas, tiek pazaudēta dzīves motivācija, perspektīva. Vairāk gan izbrīna citviet komentāros paustais cinisms – metriem garos tekstos izvērsot diskusijas par sociāli atstumto mākslīgās atlases tēmu.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > Anonīms 10.01.2017. 20.15

    Par to, ka nosprādzis narkomāns, atbild tikai viņš pats. Valsts nevar katram tirliņam pielikt policistu, krīzes psihologu un finanšu konsultantu. Bērni nebija pelnījuši to piedzīvot, bet sprāgt vai nesprāgt no pārdozēšanas ir katra paša izvēle.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu