Republikāņu kandidāts oficiāli sāk sāncensību ar Trampu par Balto namu • IR.lv

Republikāņu kandidāts oficiāli sāk sāncensību ar Trampu par Balto namu

21
Republikānis Evans Makmalins uzstājas Jūtā.

Valsts mērogā Makmalina vārds līdz šim bija pilnīgi nezināms

Republikānis Evans Makmalins, kurš nolēmis startēt ASV prezidenta vēlēšanās kā neatkarīgais kandidāts, trešdien vakarā Soltleiksitijā, Jūtā, oficiāli sāka savu prezidenta vēlēšanu kampaņu, ziņo LETA/Fox.

Bijušais Centrālās izlūkošanas pārvaldes līdzstrādnieks, kurš sevi pozicionē kā konservatīvo alternatīvu Republikāņu partijas kandidātam Donaldam Trampam, tikai šonedēļ paziņoja par nodomu kandidēt uz augsto amatu.

Lai panāktu sava vārda iekļaušanu vēlēšanu biļetenos Jūtā, Makmalinam ir jāsavāc 1000 parakstu.

Makmalins trešdien sacīja, ka, neraugoties uz vēlo iesaistīšanos priekšvēlēšanu cīņā, ir lepns, ka var vēlētājiem piedāvāt alternatīvu. “Mums, kā man šķiet, 24 stundu laikā ir 60 000 brīvprātīgo, kas ir pieteikušies visā valstī. Man nav nekāda priekšstata, kādi šie skaitļi ir šobrīd, varbūt tie jau ir dubultojušies,” sacīja Makmalins.

“Man piezvanīja “Google” un sacīja, ka cilvēki [tīmeklī] vairāk meklē manu, nevis Donalda vārdu,” viņš piebilda.

Makmalins vēl nesen bija Pārstāvju palātas republikāņu konferences vecākais politikas direktors. “Nekad nav par vēlu, lai darītu to, kas ir pareizi, un Amerika ir pelnījusi kaut ko daudz labāku par to, ko mums var piedāvāt Donalds Tramps vai Hilarija Klintone,” paziņojumā, kas pirmdien publicēts sociālajā tīklā “Facebook”, skaidroja Makmalins.

40 gadus vecā Makmalina iesaistīšanās priekšvēlēšanu cīņā ir vēl viens atgādinājums, ka republikāņu kustība “Never Trump” (“Trampu – nekad”) arī trīs mēnešus pirms vēlēšanām aktīvi cenšas pretoties Manhetenas nekustamo īpašumu magnāta kandidatūrai.

Tiesa, Makmalina ceļš var izrādīties ārkārtīgi sarežģīts. Vairākos štatos jau ir nokavēts beigu termiņš kandidāta vārda iekļaušanai biļetenos, turklāt valsts mērogā Makmalina vārds līdz šim bija pilnīgi nezināms.

Iepriekšējiem kustības “Never Trump” centieniem izvirzīt alternatīvu kandidātu nav bijis sekmju.

 

Komentāri (21)

traductrice 11.08.2016. 11.03

šis, protams, ir interesants pavērsiens. Tikai, nav zināms, cik reālistisks. Turklāt, arī novēlots, kā var saprast. Es pieļauju, ka ir gana daudz amerikāņu, kas ar aizspiestu degunu vienādi skatās gan uz Trampu, gan Klintoni (arī es, ja man būtu tādas tiesības), tomēr kur tad šis McMullin ir bijis līdz šim? Kāpēc republikāņi vispār pieļāva trampa nokļūšanu uz finiša taisnes? Izskatās, ka nozombēto vienšūņu skaits ir nesamērojami lielāks par augstākas kārtas dzīvajiem organismiem.

+6
-1
Atbildēt

6

    MChuzzlewit > traductrice 11.08.2016. 21.58

    Makmalins, pēc paša teiktā, līdz šim gaidīja, kad sevi kā alternatīvu pieteiks kāds no “lielajiem zēniem” … Pols Raeins, Romnijs, kāds no Tējas partijas. Bet varbūt tā arī tāda stratēģija – izskatās pēc tāda “grass roots” kandidāta, puisis no tautas, bet ar normālu CV.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > traductrice 11.08.2016. 11.36

    traductrice raksta: “šis, protams, ir interesants pavērsiens.”

    Lūk, izlasot šo ziņu, tev ir radies iespaids par … pavērsienu.

    Nekāda pavērsiena nav, bet iespaids par pavērsienu, lūk, ir.

    Labu ēstgribu! :)

    Lasi “irlv.lv” ziņas un tev būs pareizie iespaidi! :)

    Cik es saprotu, ASV prezidenta vēlēšanām jau ir pieteikti nevis 2, bet gan 4 kandidāti:

    Hillary Clinton (Démocrate)

    Donald Trump (Républicain)

    Gary Earl Johnson (Libertarien)

    Jill Stein (Écologiste)

    Ja šajā ziņā minētais arī pieteiksies, tad viņš būs jau piektais. Nevis trešais, bet piektais.

    Šo “mazo” kandidātu loma ir tāda pati kâ mazo partiju loma Latvijā. Saeimā tās netiek, bet citām partijām daļu balsu tās atņem.

    Kam šie kandidāti atņems balsis – Klintonei vai Trampam – to rādīs laiks.

    Libertārietis ir bijušais republikānis, viņš varētu atņemt balsis Trampam.

    Ekoloģiste droši vien atņems balsis Klintonei.

    P.S. Libertārietis tomēr laikam neatņems balsis Trampam. Libertārietis ir labvēlīgs imigrācijai. Tad nu viņš atņems balsis Klintonei.

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 11.08.2016. 12.11

    un vēl arī “a former CIA counterterrorism officer” … :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 11.08.2016. 11.48

    Aldi, Tev, protams, visu cieņu par tādu datu izrakšanu, par kuriem 90% US vēlētāju droši vien nekad neko nav dzirdējuši. McMullin no abiem pārējiem “neatkarīgajiem” droši vien atšķiras ar spēcīgu anti-Trump vēstījumu un ar to, ka (ja pareizi saprotu) viņš ir republikānis, nevis kaut kāda tur “mazā partija”.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    fretka > traductrice 11.08.2016. 12.07

    viņš ir republikānis, nevis kaut kāda tur “mazā partija”

    —-

    Un vēl viņš ir mormons. Tam arī laikam ir nozīme.

    http://abcnews.go.com/Politics/cia-agent-evan-mcmullin-launch-independent-presidential-bid/story?id=41201256

    +7
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > traductrice 11.08.2016. 12.52

    par planktonu.

    Cik nesen “trimdinieks” ALA šefs jūsmoja par Trampu, jo viņš “sakot patiesību”…

    +7
    0
    Atbildēt

    0

Absints 11.08.2016. 13.28

Tie, kas nodos balsis par Trampu, nebalsos par viņu, bet pret Klintoni un ASV valdību. Citiem vārdiem – tas būs protesta balsojums. Un tas ir bīstami, jo var iznākt tā kā Brexitā- daudzi tagad kož pirkstos, un saka, “ja es būtu zinājis…”

Biežī vien attieksme ir reducējama uz: “es gribu svādāk”.. Būs savādāk, bet vai labāk?

Nu redzēsim, vai amerikāņiem ir smadzenes..

+6
-2
Atbildēt

1

    maču-pikču > 11.08.2016. 14.58

    Savu muļķību noslēpt un nosaukt to par protesta balsojumu prot arī Latvijā. Bet tas nemazina muļķu skaitu pasaulē un dzīvi nepadara vieglāku vai ekonomiku augošāku.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Aldis-2 11.08.2016. 10.31

Medija uzdevums it kâ jau būtu informēt savus lasītājus…

Ko var lasītājs domāt pēc šīs ziņas izlasīšanas? Ka ASV prezidentu vēlēšanās piedalīsies 3 kandidāti un līdz ar to ameriešiem (amerikāņiem) ir nopietna alternātīva? Tiesa gan, teikums “Vairākos štatos jau ir nokavēts beigu termiņš kandidāta vārda iekļaušanai biļetenos” rada aizdomas, ka ar šo ziņu kaut kas nav kārtībā.

Nevienā franču izdevumā neesmu pamanījis šādu ziņu…

Franču TV raidījumos gan bieži runā par ASV vēlēšanām. Dažreiz piemin arī citus kandidātus, kas izvirzīti atsevišķās pavalstīs. Kādā sakarā viņus piemin? Nu piemēram, pasaka, ka Klintones reitings ir par 10% lielāks nekâ Trampam, bet vairākās pavalstīs ir “mazie” kandidāti, kas var gūt 10%-20% balsu, atņemot tās vispirms Klintonei, kā rezultātā par uzvarētāju attiecīgajā pavalstī var kļūt Tramps.

Visbiežāk gan franču mediji runā par ASV vēlēšanām šādā kontekstā: vēlēšanu rezultātus noteiks nevis Klintones vai Trampa atbalstītāji, bet gan Klintones vai Trampa PRETINIEKI. Ar to tiek domāts, ka abi kandidāti nav populāri un abiem ir ļoti daudz pretinieku. Un tieši šie pretinieki var mobilizēties, la nobalsotu par otro kandidātu (kâ mazāko ļaunumu).

Vakar arī pieminēja vienu nianci. Klintonei šobrīd reitings ir krietni lielāks nekâ Trampam. Tomēr šis reitings esot radies masveida Klintones reklāmas apstākļos, savukārt Tramps pašlaik naudu reklāmai nemaz netērējot. Kas notiks ar reitingiem, kad sāksies Trampa reklāmas kampaņa, neviens neprognōzē, it īpaši liekot vērā, ka atsevišķos brīžos aptaujas rādīja, ka Tramps var gūt pat 57% elektoru.

Frančus īpaši uztrauc šāds jautājums – kāpēc amerieši ir izvirzījuši divus tik nepopulārus kandidātus. Šis uztraukums īstenībā ir uztraukums par Franciju. Gan labējie, gan kreisie Francijā arī var izvirzīt nepopulārus kandidātus, kā rezultātā Lepenas izredzes var uzreiz pieaugt.

Bet atkal par ziņām.

Pirms nedēļas “irlv.lv” bija publicējis ziņu par to, ka Apvienotā Karalīste esot parādā Eiropas Savienībai vairākus miljardus eiru. Nevienā franču medijā neesmu pamanījis šādu ziņu. Franči nu gan nebūtu palaiduši gaŗām šādu ziņu. Laikam jau tā ziņā nāk no Centrāltirgus tantes, un franču medijiem nav sava korespondenta Centrāltirgū…

+5
-4
Atbildēt

4

    serioussam909 > 11.08.2016. 15.46

    Amerikāņi izvirzīja tos kas ir vispopulārākie abās partijās. Kāda tad bija alternatīva? Uzspļaut partiju iekšējajai demokrātijai un virzīt kādu no pārējiem kandidātiem kas ir vēl mazāk populāri?

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > 11.08.2016. 10.55

    Paldies, Aldi:)

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Anonīms > 11.08.2016. 17.09

    Vispār jau ASV pašreiz ir 5 kandidāti uz prezidenta posteni. Republikāņu, demokrātu, liberteriāņu, zaļo partijas un tagad arī šis, neatkarīgais (bet reāli republikānis). Liberteriānis un zaļo pārstāve kopā varētu savākt 7% balstu, bet tas iegrieztu Klintonei nevis Trampam. ASV tāpat kā LV ir daudzas partijas, nevis tikai divas.

    Un jā, arī šo divu mazāk zināmo partiju kandidāti ir nokavējuši reģistrēšanos. Un tā ir reāla lieta. Par to Francijā varbūt nerunā (vai neesat pamanījis), jo (kā man franču draugi saka) – tur nevienam ASV vēlēšanas neinteresē, viņiem ir savas problēmas un Brexit-Kalē tuneļa krīze. Dēļ Krievijas un NATO mums Latvijai šīs vēlēšanas ir vairāk aktuālas kā francūžiem.

    St.citu, ja kā vēlētājs neesi reģistrējies ASV vēlēšanām līdz termiņam, tad nevari piedalīties vēlēšanās :) tas tā….par to franči arī gan jau nerunā ;)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > 11.08.2016. 17.14

    Vispār tas nav tik elementāri. Ja ņemtu popularitāti sabiedrībā, tad visdrīzāk demokrātiem kandidāts būtu Sanders. Ja republikāņi domātu ar galvu, tad viņu kandidāts būtu Keisiks :)

    Bet tagad ir cīņa starp divām ļoti tautā nepopulārām personām, kam atbalsts ir zem 60% vēlētāju vidū. Šīs ir vienas ļoti dīvainas vēlēšanas….

    Vēl jāuzsver, ka Klintone ir visnedemokrātiskākā demokrātu kandidāte “ever”, bet Tramps ir visnerepubliskāniskākais kandidāts republikāņu partijā “ever”. Un Tramps savulaik vispār sponsorēja demokrātus un ziedoja Klintonei sakumā :D CIRKS!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu