Erdogans aicina ASV izdot Turcijai islāma sludinātāju Gilenu • IR.lv

Erdogans aicina ASV izdot Turcijai islāma sludinātāju Gilenu

41
Turki izgājuši Erdogana atbalsta demonstrācijā. Foto: Reuters/LETA

ES komisārs brīdina Erdoganu nesamazināt demokrātiskās brīvības

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans sestdien mudināja ASV izdot Turcijai savu politisko sāncensi islāma sludinātāju Fetullu Gilenu, kuru apsūdzēja neveiksmīgā militārā apvērsuma organizēšanā, ziņo LETA/AFP.

“Savienotās Valstis – jums ir šis cilvēks jāizdod,” prezidents teica uzrunā tūkstošiem atbalstītāju Stambulā, ar to domājot Gilenu, kurš dzīvo Pensilvānijā, ASV.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs sestdien paziņoja, ka Savienotās Valstis nav saņēmušas Turcijas oficiālu lūgumu izdot Gilenu, bet, ja tāds tiks saņemts, ir gatavas šādu lūgumu izskatīt noteiktajā kārtībā.

Kerijs žurnālistiem Luksemburgā sacīja, ka ASV aicina Turcijas valdību “iesniegt (..) pierādījumus, (..) un Savienotās Valstis tos pieņems, izskatīs un pieņems attiecīgos lēmumus”.

Tikmēr Eiropas komisārs Ginters Etingers Turcijas valdībai atgādinājis, ka nav pieņemama turpmāka demokrātisko tiesību ierobežošana, kas būtu saistīta ar neveiksmīgo valsts apvērsumu, ziņo Dw.de.

Ja Erdogans izmantos situāciju, lai “nogrieztu” pamatbrīvības, viņš valsti attālinās no Eiropas Savienības un NATO, teica Etingers. “Tādā veidā viņš savas pozīcijas valstī stiprinās, bet vienlaikus sevi izolēs no ārpasaules,” teica komisārs izdevumam “Welt am Sonntag”. “Sagaidu, ka mēs turpināsim sadarbību saskaņā ar tiesiskas valsts principiem un mūsu vērtībām,” teica Etingers.

Gilens kategoriski noliedzis savu saistību ar puču. “Kā [personai], kas cietusi no daudzajiem apvērsumiem pēdējo piecu desmitgažu laikā, [man] ir īpaši aizvainojoši tikt apsūdzētam par jebkādu saistību ar šāda [apvērsuma] mēģinājumu. Es kategoriski noraidu šādas apsūdzības,” teikts paziņojumā, kuru īsi pirms pusnakts izplatīja Gilens.

Viņš uzsvēra, ka vara jāiegūst brīvās un godīgās vēlēšanās, nevis ar spēka palīdzību. “Es lūdzu Dievu par Turciju, par Turcijas pilsoņiem un visiem tiem, kas šobrīd atrodas Turcijā, lai šī situācija tiktu atrisināta miermīlīgi un ātri,” teikts paziņojumā. Viņš arī norādījis, ka pučs varēja būt inscenēts.

Turcijas ģenerālštāba priekšnieka vietas izpildītājs ģenerālis Imits Dindars sestdien izteicās, ka “bruņotie spēki ir apņēmības pilni attīrīt armiju no paralēlo struktūru biedriem”, acīmredzami dodot mājienu uz Gilenu, kurš savulaik bija Erdogana līdzgaitnieks, taču tagad pasludināts par galveno režīma ienaidnieku.

Jau pirms Dindara paziņojuma Erdogans apvērsuma mēģinājumā bija apsūdzējis Gilenu.

Militārā apvērsuma mēģinājumā Turcijā, pēc oficiāliem datiem, gājuši bojā 265 cilvēki. 161 no viņiem ir civiliedzīvotāji un policisti, vēl 104 – puča dalībnieki, paziņoja Turcijas valdība.

 

Komentāri (41)

Anonīms 17.07.2016. 20.53

Un tos 8 nabadziņus grieķiem arī prasa atdot un vēl prasa nāvessoda atjaunošanu un to visu ar lielas daļas sabiedrības atbalstu.

Lūk,cik viegli manipulēt ar sabiedrību ,kad nepastav mediju brīvība.

Izvērtejiet mūsu sabiedrisko Ltv – tur tik mīlas viesuļi un šovu varoņi plosās

+4
-1
Atbildēt

1

    Ēriks > Anonīms 17.07.2016. 23.29

    Tur vēl tikai skaisles plosīšanās vien pietrūka.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

klejotājs 17.07.2016. 21.56

skaisle >>>>Lūk,cik viegli manipulēt ar sabiedrību ,kad nepastav mediju brīvība.

to tu protams par vergu valsti krieviju :))

+5
-2
Atbildēt

14

    moonlight > klejotājs 18.07.2016. 11.53

    Ēriks

    Darīt naf ko, ka ielaidies diskusijās ar nodzīto krievu garnizonu šaļavu?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ēriks > klejotājs 18.07.2016. 11.47

    Tas nozīmē,ka ar ļaunumu sirdī tu neko labu nevari paveikt,čekiste pasistā.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ēriks > klejotājs 17.07.2016. 23.35

    Baltais kaķītis teica,ka jāpiedod tiem,kas nezināja,ko dara,grāmatiņas jālasa uzmanīgi.Tad jau nav zināms,ko tu tajās Raiņa grāmatās izlasīji,ja Skalbes pasakas pat neesi spējīga uztvert.

    «Saki, ko lai es daru melnajam runcim?» «Ei, ķēniņ, es nepieminu ļauna,» kaķītis atbildēja. «Un ko lai es daru tavām nepateicīgām meitām?» «Dari viņām tikai labu. Kad es kā ubags aizgāju pasaulē, tad jau bija sāpju diezgan. Kāpēc vairot sāpes? Lai vairojas labāk prieks.»

    «Tev taisnība, kaķīti,» ķēniņš domīgi teica. «Reiz es gribēju pakārt laupītāju, bet tas sāpēja viņa mātei. Un mātes bēdas sāpēja viņa māsai, un meitas sāpes sāpēja viņas dārzam: puķes novīta, un ābeles nobir­dināja negatavus augļus, jo meita ziedā aiz bēdām aizmirsa viņus apliet. Tad es piedevu laupītājam tāpēc, ka negribēju vairot sāpes pasaulē.»

    «Un ko lai es daru tiem puikām, kas tevi tik nežēlīgi mocīja?» ķēniņš prasīja.

    «Ei, ķēniņ, es nepieminu ļauna. Šie mazie ļaudis ir tik ziņkārīgi. Viņi vēl nezin, kā sāp. Viņi grib redzēt sāpes un priecājas, ka kaķis mokās. Gan dzīve ievainos viņu jaunās dvēseles, un tie zinās, kā sāp. Tad mēs vēl paliksim labi draugi.»

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Anonīms > klejotājs 18.07.2016. 11.41

    nē – ērikiņ – pirmoreiz dzirdu, a kas tas ir?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > klejotājs 18.07.2016. 11.21

    Kaķītis saka:es neturu ļaunu.Tu sajēdz,ko tas nozīmē?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > klejotājs 18.07.2016. 11.09

    Tu man te nepūt savu miglu , kādu mīlestību sludina baltais kaķītis? Tikai gļēvu , pasīvu pakļaušanos stiprākajam? Toties Rainis aicina būt aktīvam, būt pašam savu domu, jūtu un rīcības noteicējam.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > klejotājs 18.07.2016. 10.58

    Skaisle,tu te žēlojies visņaudulīgāk.Skalbe un Rainis te galīgi nav pretrunā ,tieši otrādi – lieliski papildina viens otru,plika atriebība bez virsmērķa -padarīt ļauno labāku tikai ļaunumu vairo un izplata,pret ļauno ir jācīnās ar mīlestību,cīnoties pret ļaunumu ar tādu pašu ļaunumu, mēs ļaunumu dubultojam.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Anonīms > klejotājs 18.07.2016. 09.42

    Kas ir būtiski – Jāzepa brāļi aiziet mājās Jāzepa aktīvas rīcības izmainīti – tā ir tā Raiņa esence , tā Raiņa Debessmanna, ko viņš lej pār mums, bet kas neiet cauri mūsu balto kaķīšu biezajiem kažokiem …

    Un tieši tāpēc mēs esam tur, kur esam – dubļu peļķē un žēlojamies pa labi un kreisi!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > klejotājs 18.07.2016. 09.33

    nē – es esmu sapratusi gan. Un jautājums ir par to vai tava pasīva , gļēva nogaidīšana, ļaušanās , ka visi citi visu izdarīs un sakārtos – vairo labo vai kā mana ome teica – dod vaļu ļaunajam.

    Es mīlu Raini – un Rainis sludināja, ka ir jābūt aktīvam, ir jācīnās , ka bez rīcibas nekas nenotiks. Raiņa Jāzeps – ģeniāli parādīta tā cilvēciskā traģēdija – viņa cenšanās saprast brāļus, vinu ļaunumu un nespēja uzvarēt ļauno

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > klejotājs 18.07.2016. 08.09

    Ne vella neesi sapratusi,pasaka ir par to,vai ar savu rīcību pasaulē vairojam ļaunumu vai labu.Vai mēs sev uzdodam šo jautājumu,kādas sekas būs tavai ļaunuma atriebšanai ar ļaunu?Mēs jaunu cilvēku par vistas zādzību par sodu varam iesēdināt cietumā uz gadu kopā ar recidīvistiem,lai šie apmāca viņu visās ļaundarības prasmēs,un tas būs taisnīgi,bet vai rezultāts mūs apmierinās?Nebūsim palaiduši garām iespēju no šī jaunā zagļa iztaisīt kārtīgu,labu cilvēku?Tikai garīgi neattīstītam cilvēkam rūp vienīgi tas,lai tiktu atriebts viņam nodarītais ļaunums,par tālākām sekām viņam nospļauties.Ar gļēvumu tam nav nekāda sakara,tās ir pārdomas par mūsu rīcības sekām,par atbildību.Un Baltais kaķītis arī bauda savas rīcības sekas – nepareizo audzināšanu,nevis cenšas pie pirmās izdevības atriebties.Matīsa ir puskoka lēcēja.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Skaisle > klejotājs 18.07.2016. 06.55

    Tā ļauna nepieminēšana ir tāda ārkārtīga liekulība. Tad jau tiesu sistēma un likumi nebūtu vajadzīgi.

    Kad es lasu ziņas,ka bērni piekāvuši vecākus-vai Skalbes pasakā par ļaunajām meitām,tad es vienmēr pie sevis nospriežu,bet paši taču audzināajāt. Baudiet augļus -tā es to saprotu.

    Vita Matīsa savulaik vienkārši ģeniāli pateica par šo it kā nepiedošanu -patiesībā -prastu gļēvumu un nespēju sakārtot lietas

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Anonīms > klejotājs 18.07.2016. 11.58

    un ko tu pats mūnlaitiņ gar mani rīvejies ? kārtējo reizi savu liekulību lien pie manis apliecināt ?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > klejotājs 18.07.2016. 12.08

    ak pasistā , un tu ? – sacenšamies, kurš labāk prot apsaukāties? Kā pamatskolas klasītēs …

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Skaisle > klejotājs 17.07.2016. 22.19

    Es to par balto kaķīšu pielūdzējiem -latviešiem -par tiem vienīgajiem baltieši,kuri never vaļā čekas maisus,bet savā LNB godā nevis valsts idejas tēvu,bet čekas ziņotāju.

    Īstenibā es mazgāju grīdu un domaju,cik laimīga esmu,la man nav dēla. Kas notika Litenē- mūsu karavīrus apkāva kā tādus upurjērus. Turcijā grib upurēt 6000 cilvēkus ….cilvēks tomēr ir drausmīga radība

    +3
    0
    Atbildēt

    0

jurisml_inbox_lv 17.07.2016. 18.35

+1
-1
Atbildēt

1

    lno > 17.07.2016. 21.33

    Versija, protams, interesanta…

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu