Kas ir jaunā britu premjerministre Terēza Meja? • IR.lv

Kas ir jaunā britu premjerministre Terēza Meja?

42
Terēza Meja. Foto: AFP/LETA

Līdzšinējā Lielbritānijas iekšlietu ministre Meja šodien kļūs par Apvienotās Karalistes valdības vadītāju. Viņa jau salīdzināta ar Angelu Merkeli

Trešdien pašreizējais Lielbritānijas valdības vadītājs Deivids Kamerons karalienei iesniegs demisijas rakstu. Līdz ar to viņa vietā stāsies 59 gadus vecā Terēza Meja, kuru šonedēļ valdošā Konservatīvo partija atzina par savu jauno līderi.

Daudzi Meju sauc par “dzelzs lēdiju”, taču viņas vājība esot ekstravantas kurpes, kuru dēļ Meja bieži nokļūstot britu dzeltenās preses slejās. Tomēr Mejai nav vajadzīga lēta popularitāte, viņa patiesībā ir pilnīgs pretstats vairākumam britu politiķu un līdzinās Vācijas kanclerei Angelai Merkelei, raksta Dw.de.

Meju partijas biedri raksturo kā uzticamu, nevainojamu, ļoti strādīgu, viņa darbojas pragmatiski un lemj skaidri. Meja ir precējusies, taču viņai nav bērnu.

Terēzas Mejas stils. Foto: EPA/LETA

Vai jauna “dzelzs lēdija”?

Meja savulaik absolvējusi Oksfordas universitāti, sešus gadus strādājusi Anglijas Bankā, bet kopš 2010.gada vada Lielbritānijas Iekšlietu ministriju. Pēdējo 100 gadu laikā neviens no ministriem tik ilgi nav noturējies šajā amatā, raksta britu mediji, un tas raisa apbrīnu. Tas arī ir iemesls, kāpēc Meju dažkārt salīdzina ar bijušo britu premjerministru Margarētu Tečeri, saucot par dzelzs lēdiju.

Kādā intervijā Meja atzinusies, ka viņai nepatīk baumot, viņai netīk arī pārmērīgs atklātums, viņai rūp tikai uzdevumi, kas jāatrisina.

Vai Meja būs samierinātāja vai jaunas stingrās līnijas piekritēja, rūp tiem Lielbritānijas iedzīvotājiem, kuri bija pret Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības.

Britu referenduma aģitācijas kampaņas laikā Meja bija ļoti atturīga. Lai arī viņa oficiāli atbalstīja Deividu Kameronu aicinājumos balsot par palikšanu ES, pati ne reizi vien kritizējusi ES. Savienība nevar nodrošināt pienācīgu drošības un kontroles līmeni, pastāvīgi uzsvēra Meja.

“Brexit” notiks jebkurā gadījumā

Kad kļuva skaidrs, ka Meja būs premjerministra kandidāte, viņa skaidri paziņoja, ka Lielbritānijā atkārtota referenduma nebūs. Ja viņa kļūs par premjerministri, Meja teica, tad Lielbritānijas iesniegums par izstāšanos no ES tiks iesniegts ātrākais pēc dažiem mēnešiem. Tādējādi izstāšanās jautājuma aktivizācija nenotiks līdz gada beigām. Tomēr izstāšanās notiks jebkurā gadījumā.

Pēc izstāšanās procedūras viņa plāno ierobežot imigrāciju. Kā iekšlietu ministre Meja, īpaši migrācijas jautājumos, sevi parādījusi kā stingrās līnijas piekritēju.

“Kad imigrācijas plūsma ir pārāk liela, kad pārmaiņas notiek pārāk ātri, nav iespējams veidot saliedētu sabiedrību,” paziņoja Meja Konservatīvo partijas kongresā. Viņa arī plānoja finansējuma ierobežojumu Lielbritānijas augstskolās ārvalstu studentiem un paaugstināt iemaksas medicīnas apdrošināšanā par strādājošajiem, kas Lielbritānijā ieradušies no citām ES valstīm.

Vispārējs atbalsts

Kad Mejai nebija vēl 30 gadu, viņa jau darbojās vietējās politikas līmenī. 90.gadu sākumā viņai izdevās nokļūt Kopienu palātā. Saskaņā ar vienu no aptaujām, ko veica sabiedriskās domas pētniecības institūts “ICM Research”, Meju atbalsta 60% Konservatīvās partijas biedru, tādējādi viņa krietni apsteidz savus konkurentus. Viens no iemesliem tam, acīmredzot, ir toriju vēlme atgriezties pie mierīgas un drošas dzīves.

Taču Meja jau sen pazīstama arī ar savu tiešumu – pirms dažiem gadiem viņa savu partiju nosauca par “nasty party” (“pretīgā partija”). Taču neviens laikam par šo apzīmējumu neapvainojās. Toreiz Meja ar teikto vēlējās vērst uzmanību uz to, ka partijai jāmaina savs tēls.

Meju arī uzskata par vienu no Kamerona politiskā kursa arhitektiem. Tieši tāpēc viņš jau iepriekš ne reizi vien par Meju ir runājis kā par savu pēcteci. Arī iedzīvotāju vidū Meja ir populāra, liecina institūta “ICM Research” aptaujas. Savukārt britu medijs “Telegraph” Meju nosaucis par britu politikas “uzlecošo zvaigzni”.

 

Komentāri (42)

Aldis-2 13.07.2016. 11.13

Citāts: “Pēc izstāšanās procedūras viņa plāno ierobežot imigrāciju. Kâ iekšlietu ministre Meja, īpaši migrācijas jautājumos, sevi parādījusi kâ stingrās līnijas piekritēju.”

Tam pievērš uzmanību arī “Le Monde”:

La femme politique a marqué son poste en adoptant une ligne très ferme, qu’il s’agisse des délinquants, des immigrés clandestins ou des prêcheurs islamistes. Elle s’est notamment opposée aux quotas de réfugiés proposés par l’Union européenne. Theresa May est également à l’origine de la suppression du regroupement familial pour les étrangers les plus modestes.

>>> Politiķe ir iezīmējusi savu [iekšlietu ministres] amatu, īstenojot ļoti stingru līniju attiecībā gan uz noziedzniekiem, gan uz nelegāliem imigrantiem, gan uz islāmistu dievlūdzējiem. Viņa ir īpaši iestājusies PRET ES piedāvātajām bēgļi KVOTĀM. Meja arī ir ierosinājusi atcelt ģimenes apvienošanās iespēju nabadzīgākiem ārzemniekiem [un laikam to panākusi, burtiski: “viņa ir atcēluma pirmsākums”].

Var pretstatīt bijušajai franču tieslietu ministrei, par kuŗu franči saka, ka viņa ir pilnīgi sagrāvusi franču tieslietu un drošības sistēmu…

+11
-7
Atbildēt

11

    serioussam909 > 13.07.2016. 12.20

    Pieeja vienotajam tirgum nav iespējama bez brīvās darbaspēka kustības. To ES jau vairākas reizes ir atgādinājusi. Ja briti negrib zemcilvēkus no Latvijas tad nāksies vien samierināties ar brīvās tirdzniecības līgumu.

    +6
    -9
    Atbildēt

    0

    serioussam909 > 13.07.2016. 19.35

    Un vispār UK nav nekāds pasaules centrs. Ir vēl Japāna, Koreja, ASV, Kanāda, Austrālija, Izraēla, u.c. civilizētas valstis ar kurām var mēģināt ciešāk sadarboties. Nav vairs Britu Impērijas laiki kad šiem puspasaule piederēja.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    serioussam909 > 13.07.2016. 19.16

    Tātad, tavuprāt, pareizais risinājums būtu kkāds darījums kas ir vairāk izdevīgs tieši UK un par ES vienalga? ES taču būtu jārūpējas par savām interesēm. Protams, ka britiem patiktu tāds darījums kur viņi var nelaist iekšā nevienu no ES, likt muitu ES precēm utt, un tajā pat laikā var brīvi tirgot savas preces bez muitas nodevām un UK pilsoņi var brīvi pārcelties uz ES valstīm.

    Bet ja UK iedod pārāk izdevīgu līgumu – kāpēc lai citas valstis arī negribētu pieprasīt līdzīgus? Sākot kaut vai ar Šveici un Norvēģiju un pēc tam pārējām ES valstīm.

    Tu kā angļu impērists nez kāpēc esi iedomājies ka UK sadarbojoties ar ES izdara tai milzīgu pakalpojumu un tāpēc ir pelnījusi īpašu attieksmi.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ozolnieki > 13.07.2016. 17.05

    Šajā mājaslapā ieeju bez maz vai tikkai lai palasītu______ Aldis_______ teikto , arī paša ne tikkai tulkoto . Rkstus vairāk par virsrakstu reti lasu .

    Nu labi … vēl vienu otru komentāru rakstītāju.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 13.07.2016. 11.55

    “Le Figaro”:

    Elle semble privilégier le maintien d’un accès au marché unique, destination de 44 % des exportations britanniques. Mais cela ne se fera pas au détriment du retour du «contrôle» britannique sur la liberté de circulation. .. Theresa May a d’ailleurs adopté une position de départ particulièrement ferme en faisant du statut futur des Européens déjà installés au Royaume-Uni un sujet de négociation, sans doute en échange des conditions réservées aux expatriés britanniques en Europe.

    >>> Liekas, viņa atbalsta pieejas saglabāšanu vienotajam [Eiropas] tirgum, kur nonāk 44% britu eksporta. Bet tas nedrīkst kaitēt britu kontroles atjaunošanai pār brīvo [darbaspēka] kustību. .. Starp citu, Meja ir pieņēmusi īpaši stingru sākumpoziciju, padarot Britijā esošo eiropiešu nākotnes statusu par sarunu priekšmetu, bez šaubām – apmaiņā pret noteikumiem, kas tiks paredzēti Eiropā esošajiem britiem.

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 13.07.2016. 11.42

    “Le Figaro”:

    Le vétéran tory Kenneth Clarke n’a jamais la langue dans sa poche. Theresa May? Une «femme sacrément difficile», lâchait-il la semaine dernière devant une caméra qu’il croyait éteinte. La nouvelle premier ministre a eu tôt fait de retourner le compliment à son avantage. «Ken Clarke dit que je suis une femme sacrément difficile. Le prochain à le découvrir sera Jean-Claude Juncker», lançait-elle devant les députés conservateurs, à propos du président de la Commission européenne. Le voici prévenu! Forte de son aura de nouvelle «dame de fer», elle entend transformer son péché originel d’avoir été pour le maintien dans l’Union européenne au cours de la campagne du référendum, en une fermeté zélée pour la mise en place du Brexit.

    >>> Toriju veterāns Klarks nekad nav turējis mēli kabatā. Terēze Meja? “Sasodīti grūta sieviete” – pateica viņš pie kameras, domājot, ka tā ir izslēgta. Jaunā premjerministre ātri izmantojusi šo komplimentu sev par labu. “Klarks ir teicis, kas esmu sasodīti grūta sieviete. Nākamais, kas to atklās, būs Junkers” – viņa teica … Spēcīga ar savu jaunās “dzelzs lēdijas” auru, viņa liekas pārvērtīs savu sākotnējo grēku (atbalstu palikšanai ES referenduma laikā) izteiktā stingrībā, īstenojot Brexitu.

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    ex-iedzivotajs > 13.07.2016. 19.15

    Lai franči paskatās dziļāk kā T.May propogandē Šarija tiesas Anglijā un bilde vairs nav tik balta. http://www.express.co.uk/news/uk/688662/Theresa-May-Sharia-Law-inquiry-Prime-Minister-leader-conservative-party-downing-street

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    vitalisvita > 14.07.2016. 00.57

    “Negrozāmi ir tikai dabas likumi :)

    Junkera likumi ne tikai ir grozāmi, bet pat ir atceļami.”

    ———————————————————

    Absolūta patiesība! Es pat teiktu, ka tā ir svēta patiesība. Un jo ātrāk tā mūsu Eiropa atvadīsies no politiskajām novitātēm un atgriezīsies pie dabas likumsakarībām, – jo ātrāk tā atgriezīsies arī uz savas dabiskās evolūcijas ceļa, un šis globālā “autobusa” gaidītājs nokļūs savās eiropeiskajās mājās.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    moonlight > 13.07.2016. 21.35

    serioussam909

    Ja briti negrib zemcilvēkus no Latvijas

    Neviens negrib tavus debilos maskačkas un boļģerajas draudziņus, bidlas. Man prieks, ka tu tos izdzimteņus, negatīvo selekciju, arī uzskati par “untermench”.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > 13.07.2016. 16.30

    Salīdzinājums ar autobusu lielisks. Tipiska antiliberāla stratēģija – pašam ne par ko nekustēties, gaidīt un vēl 3 reiz gaidīt, ja ir, kas klausās – prasīt. Pēc iespējas skaļāk. Taisnību!!!

    ES šī sērga ieviesusies tik smagi, ka var izrādīties neārstējama. Diemžēl no tāda miroņa sliktuma būs vēl vairāk, sevišķi – Eiropas robežvalstīm. Kaut nu saņemtā pote „Brexit” ietu labumā. Junkers var iet kaut kur citur. Vai ta nu nesen Puķinburgā to adresi nedzirdēja.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 13.07.2016. 15.41

    serioussam909 raksta: “Pieeja vienotajam tirgum nav iespējama bez brīvās darbaspēka kustības.”

    Negrozāmi ir tikai dabas likumi :)

    Junkera likumi ne tikai ir grozāmi, bet pat ir atceļami.

    Kâ saka franču eksperti: muitas nodevu ieviešana ar Angliju nozīmētu, ka darbu zaudētu 200’000 britu un 100’000 vāciešu, tas nozīmē, ka Vācijai ir jāizvēlas – vai nu sodīt Angliju par Brexitu vai tomēr saglabāt 100’000 vāciešu darba vietas. Un kâ jūs domājat – ko Vācija izvēlēsies? :)

    Katrā ziņā – jo labāk klāsies Anglijai, jo labāk tas ietekmēs Eiropu.

    Pašlaik Eiropa nav spējīga atzīt savas kļūdas. Tas ir tâpat kâ cilvēks, kuŗam bija jāpaiet kājām dažas pieturas, bet viņš izvēlējās gaidīt autobusu, savukārt autobuss kâ nenāk, tâ nenāk. Jo ilgāk viņš gaida, jo grūtāk viņam mainīt savas domas un doties mājās kājām. Tik daudz laika taču veltīgi iztērēts, un ja nu pēc dažām minūtēm tomēr atnāks autobuss… Un viņš turpina bezjēdzīgi gaidīt…

    Anglijas rīcība parādīs, ka daudzas Eiropas dogmas ir kļūdainas. Nekāds autobuss neatnāks, nav vērts gaidīt, ir jādodas uz priekšu.

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

Anonīms 13.07.2016. 12.51

fanbtastisks video – lai nu tā būtu, ka tās paliek lielākās sāpes – zaudējums sporta spēlē

Jā un superīgais jaunais portugāļu puisis – fantastika !

http://apollo.tvnet.lv/zinas/raudoso-francijas-izlases-fanu-uzaicina-apmeklet-portugali/736632

+4
-4
Atbildēt

0

Ilze 13.07.2016. 09.59

Es gribu lasīt arī par vīriešu politiķu kurpēm un viņu stilu

+7
-7
Atbildēt

4

    andrejs > Ilze 13.07.2016. 12.58

    Starp citu, Zatlera neatbilstošais bikšu garums un pirmā perioda stilīgā frizūra vairākas reizes tika pieminēta.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    Ivars > Ilze 13.07.2016. 12.10

    Apsveicu ar pirmo komentāru! Dzimumu diskriminācija ir gaužām nopietns jautājums, lai neklusētu.

    Tā kā sievietēm mūsdienās pieņemtā lietišķā stila etiķete pieļauj salīdzinoši plašu ģērbšanās brīvību, tad ir materiāls par ko rakstīt. Vīrieši būtībā valkā uniformu. Kad ir atkāpes no šīs uniformas standartiem, kā piemēram SYRIZA politiķu stils principā pie uzvalka nevalkāt kaklasaiti, nesaki, ka par šo stila īpatnību nelasīji. Varbūt arī nelasīji – tevi, cik var saprast, kurpes interesē, nevis kaklasaites.

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    andrejs > Ilze 13.07.2016. 12.57

    Melbārdes jaciņas krāsa bija pietiekami aktuāla tēma pat Kažokai… :)

    +7
    -6
    Atbildēt

    0

    Skaisle > Ilze 13.07.2016. 14.39

    te var izlasīt un apskatīt mūsu premjera kurpes

    premjera-kandidats-kucinskis-pie-prezidenta-ierodas-sabristas-kurpes-foto

    http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/212778/premjera-kandidats-kucinskis-pie-prezidenta-ierodas-sabristas-kurpes-foto

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu