Kažoka: Ja valdība nespēj pieņemt lēmumu par bēgļiem, tā nav daudz ko vērta • IR.lv

Kažoka: Ja valdība nespēj pieņemt lēmumu par bēgļiem, tā nav daudz ko vērta

91
Iveta Kažoka. Foto: Ieva Lūka, LETA

Bēgļu jautājumā ļoti spilgti parādās Latvijas politiskās diskusijas pliekanums

Ja valdība nespēj pieņemt lēmumu Latvijai un arī visai Eiropas Savienībai (ES) tik stratēģiski svarīgā jautājumā kā patvēruma meklētāju uzņemšana, tad tā nav daudz ko vērta, šādu viedokli piektdien intervijā “LNT Ziņām” pauda politoloģe Iveta Kažoka.

Viņa atturējās vērtēt, cik dziļa varētu būt šķelšanās koalīcijā. Taču viņai šķiet, ka pat tad, ja valdība vienojas nepaust nekādu pozīciju, koalīciju veidojošās partijas var atrast veidu, kā sadarbojas tālāk. Vienlaikus gan tas apliecinātu šīs valdības mazspēju pieņemt tiešām nozīmīgus lēmumus.

“Bēgļu jautājumā ļoti spilgti parādās Latvijas politiskās diskusijas pliekanums, arī tas, ka mums īsti nav tādu politisku līderu, kas ir citās ES valstīs. Kas var iedzīvotājiem izskaidrot, kas ir bēgļi, kāda ir situācija tādās valstīs kā Sīrija un Lībija, no kā šie cilvēki bēg – no kara, kādi ir mūsu pienākumi. Nav līderu, kas izskaidrotu, kas notiktu, ja, nedod Dievs, pilsoņu karš sāktos Krievijā, Ukrainā un Baltkrievijā, un Latvijā ienāktu ļoti daudz cilvēku no šīm valstīm. Un kā solidaritātes mehānismi, kas bijuši pašsaprotami ES, pārstātu darboties,” teica Kažoka. Viņasprāt, tieši bēgļu jautājumā Latvijas politiskās līderības mazspēja ir ļoti jūtama.

Vaicāta, cik liels pamats ir runāt par to, ka Latvija, nepiekrītot uzņemt lielāku bēgļu skaitu, varētu zaudēt ES naudu zemniekiem vai atbalstu drošībai, Kažoka uzsvēra, ka ES patlaban nav svarīgāka jautājuma nekā tas, ko darīt ar bēgļiem. Kaut kādā ziņā tas no Latvijas puses ir labas gribas žests, bet, no otras puses, ir arī sava veida piespiedu moments. Runa ir par sekām, kas notiek gadījumā, ja vēlāk – pēc gada vai diviem – mums kaut ko vajag no Itālijas, Grieķijas un Ungārijas, bet mums pasaka: “Ziniet, jūs mums toreiz nenācāt palīgā, ko tad jūs vēlaties?” Tāpēc, viņasprāt, kaut kādā līmenī šie argumenti ir pamatoti.

Politoloģe vērtēja, ka Latviju var pārbalsot ES mērogā, bet, ja Latvija paliek savās pozīcijās, būs ļoti grūti piespiest kādu šeit uzņemt. Taču vienlaikus, viņasprāt, jārēķinās ar tādas valsts tēlu, kas gribu visus ES labumus un solidaritāti no citām valstīm, bet tad, kad daži no mūsu sabiedrotajiem nonāk reālās grūtībās, neesam gatavi viņiem palīdzēt.

 

Komentāri (91)

students-4 12.09.2015. 17.16

Runa ir par sekām, kas notiek gadījumā, ja vēlāk – pēc gada vai diviem – mums kaut ko vajag no Itālijas, Grieķijas un Ungārijas, bet mums pasaka: “Ziniet, jūs mums toreiz nenācāt palīgā, ko tad jūs vēlaties?”

————-

Man ir kauns, jo to pašu Latvijai jau var pajautāt Tibeta un Taivāna, kuras Latvija ir nodevusi dēļ politikas kuŗā lokās līdzi tikai stiprākajiem vējiem – kā tādas niedres.

Tikpat labi arī Sīrija var pajautāt kur bija Latvija, kad to pārpludināja algotņu armijas, kamēr tai palīdz Krievija…

+19
-9
Atbildēt

0

mooi 12.09.2015. 18.55

Sodien niderlandiesu valodaa ir uzrakstita patiesiba par slaveno siriesu teti, kura abi berni un sieva noslika. Izradas vins bija cilveku transportetajs un visi laivaa vinam maksaja 10 tukstosus eiro par nogadasanu uz Griekiju no Turcijas.

http://www.hln.be/hln/nl/34662/Vluchtelingencrisis/article/detail/2452591/2015/09/11/Vader-van-Aylan-is-een-smokkelaar-en-schuldig-aan-de-dood-van-zijn-zoontje.dhtml?ref=yfp

+17
-12
Atbildēt

1

    Aldis-2 > mooi 12.09.2015. 20.46

    Jā, franči arī to pašu raksta.

    +10
    -11
    Atbildēt

    0

jupis 12.09.2015. 22.27

Atsaucoties uz komentāros minētajām “tautas interesēm” – kādas tad tās ir? Tikai ņemt, bet pretī nedot? Kāds ir Latvijas pienesums Eiropai – lēts darbaspēks emigrācijas veidolā?

Pāris reizes nostrādās, bet ilgtermiņā – kam tāds partneris vajadzīgs? Krievija berzē rociņas.

+12
-7
Atbildēt

2

    Ēriks > jupis 13.09.2015. 14.38

    Lai kaut ko pienestu,mums vispirms ir jāatgūstas no padomju ”mantojuma” atstātajām negatīvajām sekām.Un atcerēsimies,ka trīs Baltijas valstis tika nelikumīgi iekļautas PSRS sastāvā ar visām no tā izrietošām sekām.

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > jupis 13.09.2015. 12.40

    Tikai ņemt, bet pretī nedot? Kāds ir Latvijas pienesums Eiropai – lēts darbaspēks emigrācijas veidolā?
    ——
    Gribi teikt,ka Latvijas pienesumam jābūt, kļūstot par bēgļu sociālo māju?

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu