Obama aicina Lielbritāniju palikt ES • IR.lv

Obama aicina Lielbritāniju palikt ES

20
ASV prezidents Baraks Obama. Foto: AFP/LETA

ASV prezidents par lielāko vilšanos prezidentūras laikā nosauc nespēju pieņemt šaujamieroču ierobežošanas likumu

ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien pārraidītā intervijā britu raidsabiedrībai BBC mudinājis Lielbritāniju palikt Eiropas Savienībā (ES), norādot, ka dalība blokā nepieciešama valsts globālās ietekmes saglabāšanai, ziņo LETA/AFP.

“Lielbritānijas esamība Eiropas Savienībā dod mums daudz lielāku pārliecību par transatlantiskās savienības spēku,” sacīja Obama. “Mēs vēlamies pārliecināties, ka Apvienotā Karaliste arī turpmāk saglabā šo ietekmi,” viņš piebilda.

Obama sacīja, ka ES ir stūrakmens starp institūcijām, kas izveidotas pēc Otrā pasaules kara un palīdzējušas padarīt pasauli drošāku.

Obama arī apsveica Lielbritānijas valdības lēmumu aizsardzībai piešķirt 2% no valsts budžeta. ASV prezidents noraidīja apgalvojumu, ka briti šo lēmumu pieņēmuši pēc ASV spiediena.

Intervijā BBC Obama nosauca Lielbritāniju par „labāko ASV partneri”, jo tā „spēj stāvēt pāri mirkļa interesēm, lai pasaules sabiedrību izveidotu drošāku un organizētāku”.

Kā zināms, Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons, kura vadītie konservatīvie maijā notikušajās vēlēšanās negaidot izcīnīja parlamentā absolūto vairākumu, ir apsolījis panākt Lielbritānijas attiecību pārskatīšanu ar Briseli, virzīt uz priekšu reformas ES un līdz 2017.gada beigām sarīkot referendumu par valsts turpmāko dalību blokā.

Vienlaikus ASV prezidents BBC intervijā atklāja, ka viņa prezidentūras laika lielākā vilšanās ir nespēja reformēt likumdošanu valstī tā, lai ierobežotu šaujamieroču brīvu pieeju iedzīvotājiem, vēsta BBC.

„Ja redzat to amerikāņu skaitu, kas gājis bojā teroristu uzbrukumos pēc 2001.gada 11.septembra, šis skaitlis ir mazāks par 100,” teica Obama. „Ja paskatāties uz vardarbības, kas saistīta ar šaujamieroču izmantošanu, upuru skaitu, tie ir desmiti tūkstoši cilvēku,” teica prezidents.

Kā zināms, ASV Konstitūcija garantē ikvienam pilsonim brīvi nēsāt ieroci. Sešarpus gados prezidenta amatā Obama ne reizi vien paziņojis par nepieciešamību padarīt stingrāku likumdošanu par ieroča nēsāšanu un lietošanu. Tā 2012.gadā Obama ierosināja aizliegt civilpersonām glabāt un nēsāt ieroci. Taču Kongress, kurā vairākums ir republikāņiem, noraidīja šo prezidenta likumprojektu.

 

Komentāri (20)

lno 24.07.2015. 10.56

Eiroskeptiķiem jāatgādina, ka, ja Latvija nebūtu solījusi iestāties ES, tā nebūtu uzņemta NATO..

+2
0
Atbildēt

3

    andrejs > lno 24.07.2015. 12.02

    ES bija kaut kas līdzīgs padlaiku “tirdzniecības” darbinieku komplektam, kad kopā ar športēm bija jāpērk Ikra kabačkovaja?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    traductrice > lno 24.07.2015. 13.14

    @andrejs

    Tu laikam dzīvo kaut kādā ļoti primitīvā priekšstatu pasaulē un neredzi lietas kopsakarībās.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    vvilums > lno 24.07.2015. 14.05

    Nebūdami NATO ES mūs neuzņemtu kā nedrošu reģionu, attiecīgi NATO aicina tikai rietumu standartiem atbilstošu valsti, ko garantēja atkal dalība ES. Tāpēc visi tie, kas iestājās pret Latvijas iestāšanos kādā no šīm organizācijām apzināti vai neapzināti kļuva par Latvijas valsts ienaidniekiem, jo ja mēs nebūtu tur būtu Moldovas,Ukrainas, Grūzijas vai Baltkrievijas variants vai vèl trakāk Pitalovas guberņas reģions.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

gustaps 24.07.2015. 21.34

ES radīja Vācija un Francija. Tas bija novatoriski, skaisti, cerīgi. Arī patlaban Europu patiesībā stūrē abas šīs valstis. Tik skaisti gan vairs nav – daudz spara aiziet svilpē.

Imho, Lielbritānijai būtu jāstāv pie ES savienības stūres, kopā ar mentāli tuvāko Vāciju. Tad tam mehānismam parādītos pavisam cits lietderības koeficients.

Nu ir tomēr kaut kāds dienvidniecisks apziņas gēns. Foršs gēns, protams – vīns, sievietes, māksla… Pretstatā savtīgajam kalkulātoram.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu