Ebreju kopienu neapmierina piedāvājums par vairāku īpašumu atdošanu • IR.lv

Ebreju kopienu neapmierina piedāvājums par vairāku īpašumu atdošanu

27
Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes pārstāvis Dmitrijs Krupņikovs. Foto: ieva Lūka, LETA

Krupņikovs uzskata, ka kopiena ir zaudētājas lomā ar valsts piedāvātajiem īpašumiem

Jautājums par ebreju kopienas īpašumu restitūciju būtu jāatrisina uzreiz, bet pašreizējais piedāvājums par vairāku īpašumu atdošanu kopienai liek būt zaudētājas lomā jebkura risinājuma gadījumā, trešdien Saeimas Ārlietu komisijas sēdē teica Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes pārstāvis Dmitrijs Krupņikovs.

Krupņikovs uzskata, ka ar pašlaik piedāvāto risinājumu ebreju kopiena nolikta “zaudēts-zaudēts” situācijā, kas to neapmierina. “Ja mēs neakceptējam šos īpašumus, tad mūs apvainos, ka mēs esam atteikušies no tās labās gribas, kas nāca no Latvijas valdības, mēģinot atdot piecus īpašumus. Ja mēs pieņemam trīs graustus, vienu sinagogu, kuru mēs atdosim Kandavā pašvaldībai, vienu īpašumu, kas apgrūtināts ar īri, tad neko citu kā finansiālo slogu ebreju kopiena nesaņems,” skaidroja Krupņikovs.

Viņš arī uzsvēra, ka ir labi, ka tiek sperts pirmais solis šī jautājuma risināšanā, tomēr ebreju kopiena vēlētos, lai šis jautājums tiktu atrisināts vienā piegājienā un netiktu vilkts garumā.

Krupņikovs arī norādīja, ka kopumā sākotnējā sarakstā ir aptuveni 315 īpašumi, kas piederējuši ebreju kopienai, bet laika gaitā no tiem reliģiskajām organizācijām atdoti 35 īpašumi. Krupņikovs teica, ka vienreiz būtu jāizskata šis saraksts un jāvienojas, kā atrisināt jautājumu ar kopienas īpašumu restitūciju.

Viņš arī ieskicēja deputātiem iespējamo risinājumu, proti, tiktu izveidots fonds, kuru pārvaldītu 11 pārstāvji, bet virsuzraugs būtu Finanšu ministrija.

Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš (V) sēdes noslēgumā norādīja, ka šis ir būtisks jautājums – ja pašlaik esam gatavi atdot vairākus īpašumus ebreju kopienai, vai tā vēlēsies tos pieņemt.

Komisija plāno turpināt diskusijas par šo jautājumu un pagaidām vēl nav lēmusi par likumprojektiem, kas saistīti ar vairāku ēku atdošanu ebreju kopienai.

Saeima 29.janvārī nodeva izskatīšanai komisijās vairākus koalīcijas partiju deputātu iesniegtos likumprojektus par ebreju minēto piecu īpašumu restitūciju jeb atdošanu Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomei.

 

Komentāri (27)

Absints 25.03.2015. 14.56

Man joprojām nav skaidrs kāpēc Latvijā nenotiek konsekventa likumu ievērošana attiecība pret jebkuru tautu. Kāpēc ebreji ir izņēmumu stāvokli. Nu nesaprotu! Čigāni, tak, piemēram, necieta mazāk. Vai poļi, gan no vāciešiem gan krieviem. Tāpat ciet arī latviešu biedrības, kuru vadību izsūtīja uz Sibīriju vai nošāva. Kāpēc īpašums netiek atgriezts ārstu biedrībai, piemēram. Kāpēc pret viņiem neizrādam labo gribu? Vai tad mums nav rakstīts, ka “Viens likums – viena taisnība visiem” ? Vai tas nav tā rakstīts uz ministru kabineta sienas? Kāpēc to pārkāpjam?

Īpašumi bija jāatdod. Arī žīdiem. Bet vai jau nav nokavēts? Vai tad privatizācija nav slēgta? Kāpēc uzsākam jaunu riņķi?

+12
-1
Atbildēt

4

    v_rostins > 26.03.2015. 12.48

    Viedoklis_lv

    Zionism (latviski cionisms) radās salīdzinoši nesen, un tā ir ēbreju nacionālisma kustība

    ————–

    Cionisms bija attaisnojams, kamēr nebija izveidota žīdu valsts un valstīs, kas ierobežoja žīdu iespējas izceļot. ES un ASV cionismam jābūt izsludinātam ārpus likumam.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Pelēkais Vilks > 30.03.2015. 14.17

    Ķīps Man joprojām nav skaidrs ….Vai tad mums nav rakstīts, ka “Viens likums – viena taisnība visiem” ?….

    ========

    Piesakieties kādā VK organizētā atklātās ekskursijas dienā.

    http://mk.gov.lv/lv/content/ekskursija-ministru-kabineta

    Cieši pavērojiet minēto uzrakstu..

    Iespējams, tas joprojām (akurāt kā pirms ~7gadiem) ir tikpat apdrupis..

    0
    0
    Atbildēt

    0

    valdemir > 25.03.2015. 15.59

    Jauni riņķi būs jāuzsāk šā vai tā, jo tā slēgtā privatizācija, starp vīreļiem, kas vienkārši īstajā laikā bija īstajā vietā, bija totāls balagāns.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > 25.03.2015. 15.27

    Vai atceraties, kā LR valdība godmaņlaikos neatdeva īpašumus Latvijas Aizsargu organizācijai. Aizsargus atjaunoja, bet postpadomju rozā komunistu vara paziņoja, ka “neesot vēsturiskas saiknes” starp veco organizāciju un jauno. Bija tāds vadītājs Jānis Riba, kuru kaut kā baigi ātri nomirdināja.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

Pelēkais Vilks 25.03.2015. 13.35

Latvju kopiena ir sašutusi par Herberta Cukura neģēlīgo noslepkavošanu.

+9
-3
Atbildēt

0

Ebenemezers-3 25.03.2015. 16.13

padomju ebrēji ir sevišķi zveeriigi , pie tam vairumaa krievvalodiigo , pirmaa jau ždanok

cik noprotu visi ebreju iipašumi kas piedereejuši pirmskara kopienai sen atdoti.

+6
0
Atbildēt

1

    Valdis Eiserts > 25.03.2015. 17.12

    Ebenemezer! Demagogi un sīkāki meļi mūždien labprāt putro LIKUMU PAR DENACIONALIZāCIJU, ar LIKUMU PAR RELIģISKO ORGANIZāCIJU īPAšUMU ATDOšANU. Ssbiedriskajām organizācjām … Kur tagad ir Latvijas Jahtkubs, kura biedri pārdzīvoja “Daugavas” Jahtklubu !?

    P.S. Neuzdodiet šo jautājumu Veiko Spolītim – cilvēks nošausies.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu