Pret bijušo AT tiesnesi Kušķi ierosināta lieta par valsts noslēpuma izpaušanu • IR.lv

Pret bijušo AT tiesnesi Kušķi ierosināta lieta par valsts noslēpuma izpaušanu

56
Augstākās tiesas tiesnesis Ervīns Kušķis. Foto: Ieva Čīka, LETA

Saeima 12.martā atbalstīja Kušķa atbrīvošanu no amata pēc paša vēlēšanās

Pret šomēnes atlūgumu iesniegušo Augstākās tiesas (AT) tiesnesi Ervīnu Kušķi ierosināta lieta par valsts noslēpuma izpaušanu, šovakar vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums “Panorāma”.

To raidījumam piektdien apstiprinājusi Ģenerālprokuratūra. Plašākus komentārus prokuratūra nesniedz.

LTV noskaidrojis, ka Kušķis bijis viens no tiem AT tiesnešiem, kura kompetencē bija arī lemt par atļaujas došanu telefonsarunu noklausīšanai vai arī kratīšanas veikšanai.

Pats tiesnesis nekādus komentārus nesniedz. Arī AT no intervijas par tiesnesi Kušķi piektdien atteikusies.

Kā ziņots, Saeima 12.martā atbalstīja Kušķa atbrīvošanu no amata pēc paša vēlēšanās.

Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) iepriekš sacīja, ka ir jārespektē Kušķa viedoklis šajā jautājumā. Tiesnesis deputātus informējis, ka apzinājis karjeras iespējas arī ārpus tiesu varas.

Kušķis bija viens no trim likvidētās AT Krimināllietu tiesu palātas tiesnešiem, kas netika pārcelti darbā uz AT Krimināllietu departamentu. Tiesnešus sākotnēji bija plānots pārcelt darbā uz Rīgas apgabaltiesu, kam nepiekrita nedz paši tiesneši, nedz Saeima.

Kā ziņots, Saeima pagājušajā nedēļā otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā “Par tiesu varu”, kas cita starpā paredzēs Krimināllietu tiesu palātas tiesnešu turpmākās karjeras jautājuma risināšanu uzticēt Tieslietu padomei un Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijai. Pārējie divi tiesneši ir Ludmila Poļakova un Jānis Tiltiņš.

Tomēr 9.martā Tieslietu padome lēma veikt tiesneša amata vietu pārdali, attiecīgi pārdalot divas vakantās Krimināllietu departamenta vietas Civillietu departamentam. Tas nozīmē, ka Krimināllietu departamentā pašreiz papildu vietu vairs nav.

25.februārī, kad Saeima bija jau sākusi darbu pie minētajiem grozījumiem, Kušķis lūdza viņu atbrīvot no AT tiesneša amata pēc paša vēlēšanās.

 

Komentāri (56)

Mantrausis 14.03.2015. 08.06

Ir mazliet pārsteidzoši, ka noslēpuma noslēpumainība tā patīk visiem… Jau krietni pasen ieteicu (ne vienam vien žurnālistam) veidot nopietnu materiālu ar piemēriem (“bijušie” vai “izdomātie” noslēpumi). Ne manīts, ne dzirdēts. Tā vietā neko neizsakoši prātuļojumi, kas liek domāt, ka nespēja apgūt VDK materiālus un nespēja vēlētājiem paskaidot, par ko īsti viņi maksā nodokļus un kas tas par pakalpojumu (“valsts noslēpums”), ir apzināta, hroniska un kādam nepieciešama… Ar to būtu jāsāk!

+4
-1
Atbildēt

0

Ēriks 15.03.2015. 15.14

Kārtība, kādā Latvijā piešķir pielaidi valsts noslēpumam, neatbilst Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas prasībām, uzskata Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane.

http://www.delfi.lv/news/national/politics/pielaides-valsts-noslepumam-pieskirsanas-kartiba-neatbilst-cilvektiesibam-pauz-dreimane.d?id=45693254#ixzz3USZ7LedZ

0
-1
Atbildēt

1

    v_rostins > Ēriks 15.03.2015. 15.45

    Ēriks

    “Savukārt vairumā Eiropas Savienības un NATO dalībvalstu personai ir tiesības zināt iemeslus, kuru dēļ liegta pieeja valsts noslēpumam”.

    _______________

    Vai nebūtu dīvaini, ja Kukulītis paziņotu, ka tas bija viņa čekas kuratora rīkojums? Pienāks diena, kad katram nelietim būs jāatskaitās par katru lēmumu, par katru izteicienu, pret kolorādiem žēlastības nebūs.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

dzeris49 14.03.2015. 16.29

Par konkrēto tiesnesi nevaru apgalvot, bet, tas, ka mūsu birokrātijai un amatpersonām tendence pasludināt par valsts noslēpumu, ierobežots pieejamības informāciju, diesta lietošanai, utt., visu, kas var kaitēt viņu personīgajām, partejiskām, elektoraslām, vai korporatīvajām intersēm, vai parādīt tos “nepareizā” gaismā, ir acīmredzams fakts.

+2
-3
Atbildēt

3

    dzeris49 > dzeris49 14.03.2015. 19.11

    Ja viņš kādu informējis par iespējamo kratīšanu, tas ir smags pārkāpums, protams, bet, vai tas ir valsts noslēpums, drīzāk, kaut kas saistīts ar korupciju vai izmeklēšanas noslēpumu, valsts noslēpumam būtu jābūt saistītam ar valsts drošību, kā es to saprotu.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Ebenemezers-3 > dzeris49 14.03.2015. 20.37

    slepena viņa ir liidz briidim kameer pie tevis ierodas kratiitaaji , bet ja to paardod pirms, tad kratiišanai jau rezultaats noļ celih i hren ģesjatih

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Ebenemezers-3 > dzeris49 14.03.2015. 18.19

    te jau konkrēti runa par leemuma pieņemšanu kratiišanai vai telefona sarunu noklausiišanai , taa jau nu ie slepena informaacija peec buutiibas , par šo informaacijas izpaušanu var nopelniit kaudzi naudas , jo kratiišanas pie nabagiem nenotiek, parasti miljonos valstij nobleediitas naudas , piemeeri muims zinaami , peedeejais bija pie deputaata sievas , pirms tam jezdakovas utt, taadus faktiski uz daudziem gadiem met aiz resteem , bet pie mums nezkaadeeļ par to nekas taads nedraud.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu