Internetā - populārzinātnisks izdevums par VDK dokumentu pētniecībā paveikto • IR.lv

Internetā – populārzinātnisks izdevums par VDK dokumentu pētniecībā paveikto

23
Attēls no elektroniskā izdevuma „VDK/Post Scriptum Nr. 2015"

Tā uzdevums ir iepazīstināt plašāku sabiedrību ar pēdējo 20 gadu laikā jau veiktajiem vēsturnieku pētījumiem un rakstiem

Līdzšinējais Latvijas vēsturnieku veikums VDK dokumentu pētniecībā apkopots populārzinātniskā elektroniskā izdevumā „VDK/Post Scriptum Nr. 2015″. Tā veidošanu atbalstījis Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Izdevums pieejams Okupācijas muzeja mājaslapā un ikviens to var gan lejupielādēt, gan izdrukāt. Tā autori ir vēsturnieks Ritvars Jansons un literāte Rudīte Kalpiņa.

Izdevums radīts nolūkā iepazīstināt plašāku sabiedrību ar pēdējo 20 gadu laikā jau veiktajiem vēsturnieku pētījumiem un rakstiem par mūsu totalitāro pagātni un VDK kā vienu no PSRS okupācijas varas pamatbalstiem Latvijā 1940./41.gadā un no 1944. līdz 1991.gadam.

Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits izdevuma ievadā raksta: „Mums nav jābaidās no pagātnes vērtēšanas. Tieši otrādi – tā ir nepieciešama, lai labāk saprastu tagadni, savas nācijas un valsts identitāti, paša personisko iesaisti vēstures tecējumā. Ir jāpēta, jāstāsta un, galvenais, sabiedrībai jāsaprot, kā funkcionēja totalitārais okupācijas režīms, kā tas iedarbojās uz sabiedrību un cilvēku, kā pārmainīja uztveri un domāšanu, kādas sekas ir atstājis un kā vēl joprojām ietekmē mūsu sabiedrību. Daudzu cilvēku attieksmē pret latviešu nāciju un valsti, tās latviskumu vēl joprojām skaidri redzamas okupācijas režīma uzspiestās domāšanas kategorijas.”

Savukārt viena no padomju režīmā cietušajām, nacionālās pretestības kustības dalībniece Lidija Doroņina-Lasmane ievadvārdos novēl: “Patiesībai ir jānāk gaismā. Lai mēs kā tauta attīrītos no okupācijas uzsārņojumiem, ir jānotiek sarunai par padomju laiku, arī par “čekas maisiem”. Šī ilgā neskaidrība un muļļāšanās ir bezjēdzīga un nevar turpināties bezgalīgi.”

Izdevumā apskatīta padomju okupācijas varas drošības iestāžu evolūcija un darbība, pausti viedokļi par totalitārās pagātnes izvērtēšanas un pārvarēšanas nepieciešamību, aprakstīts VDK dokumentu mantojums, anotēti Latvijas Republikā pieņemtie likumi, kas skar agrākos VDK štata un ārštata darbiniekus, aģentus u.c., ieskicēts nākotnē pētāmo tēmu loks.

Te lasāma intervija ar vēsturnieku Aināru Bambalu un viņa doktordarba “Latvijas PSR represīvo iestāžu dokumenti kā vēstures avots 1940-1941; 1944-1991″ atsevišķu fragmentu pārstāsts; intervijā ar vēsturnieku Ritvaru Jansonu iespējams izsekot Latvijas reokupācijai, lasāms arī viņa doktordarba „Latvijas PSR drošības iestāžu darbība un loma okupācijas režīma nostiprināšanā 1944-1956” pārstāsts. Intervijā ar Eiropas sirdsapziņas platformas izpilddirektori Nēlu Vinkelmani atsegti tie juridiskie un morālie uzstādījumi, kādi pret totalitāriem režīmiem, to atbalstītājiem un upuriem pastāv Centrāleiropā.

Izdevumā lasāms arī par Latvijas PSR drošības iestāžu evolūciju, aplūkots, kā Latvijas presē 20 gadu garumā manipulēts ar „čekas maisu” tēmu, apkopota informācija par totalitārisma un piemiņas institūcijām Baltijas valstīs un agrākajās padomju bloka valstīs Austrumeiropā.

Sniegts arī bagātīgs literatūras klāsts – rakstu, grāmatu saraksts, te atradīsiet norādes uz elektroniskiem izdevumiem, videomateriāliem, ko var izmantot gan vēstures skolotāji un studenti, gan interesenti.

Un nobeigumā vēl viens citāts, ko teicis režisors un filmas „Uz spēles Latvija” autors Pēteris Krilovs: „Latvijas sabiedrībai joprojām tiek diktēti postulāti, kas ignorē patiesību. Bet tikai patiesība dara mūs brīvus un tīrus, tāpēc pagātnes izvērtēšana nācijas pašapziņai nāks tikai par labu – mēs atbrīvosimies no dogmām un slimīgiem pieņēmumiem. Man šķiet, ka pēdējā laikā jau ejam patiesīguma noskaidrošanas virzienā.”

Populārzinātnisko elektronisko izdevumu „VDK/Post Scriptum Nr. 2015″ lasiet šeit.

 

Komentāri (23)

aivarsk 06.03.2015. 18.17

Snowdens grib uz amerikāņu cietumu, nevis dzīvot krievijā – kas vēl daiļrunīgāk raksturo šīs zemes!?

+6
-1
Atbildēt

4

    v_rostins > aivarsk 06.03.2015. 19.06

    andrejs

    Žopardjē(Žoriks Depardjē)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Krotow > aivarsk 06.03.2015. 23.33

    Nu nez… Tiem, kuri grib draudzēties ar Kremli, nododot savu dzimteni, dzīves gals visbiežāk ir skarbi brutāls. Par to dažādos vestures posmos pārliecinājās gan poļi gan ukraiņi, arī latvieši PSRS 1930-jos. Vēl nav zvanīts, ka Snoudens vispār kaut kur tiks. Lidmašīnas mēdz nokrist un gar Kremli pastaigāties arī vairs nav droši. Vienīgais, kuram nekas nedraud, ir Depardjē, jo mūžam pillā un zonderkomanda pēc deguna viņu var sajaukt ar parasto vateni.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > aivarsk 06.03.2015. 18.20

    Par “jauno krievu” Depardjē nekas nav dzirdēts?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > aivarsk 06.03.2015. 20.47

    Biedrs Snovģen nav īsti sapratis, ka nonācis laimes zemē, no kuras ārā tik lēti netiek. Jo vairāk tāds, kurš daudz zina. Pat to, kā un kāpēc tur nokļuvis. Tekstus laikam uzdotos nodziedājis, tad jau arī dziesmiņa drīz būs nodziedāta. Atceramis, kas notika ar Latvijas kreiļiem rusofīlīem, kuri starpkaru laikā, te mēslus sataisījuši, aizmuka uz apsolīto darbaļaužu tēvzemi.

    Nedzērājs Žora Depardjevs visticamāk veģetē mūžīgā autopilotā, citādi tiktu vazāts pa visām moskaļu televīzijām skaitīt pantiņus par „krimnaš” un Jaunkrieviju. Laikam pat īsu tekstu vairs nespēj reproducēt,, tātad nav attaisnojis cerības tāpat kā tas mazais stukačōnoks

    +3
    0
    Atbildēt

    0

MZGD 06.03.2015. 17.01

Nav, lidzigs nav. 38-tajaa anglosakshi kashkejas par pasaules pardalishanu. Shoreiz anglosakshi ir uz vienu roku un kashkejas slaavi un tas tik tev taa liekaas ka krievija ir veeraa namans partneris. Ka tu vari ieverot, labi informeti cilveki, kuru ricibaa ir tadi informacijas avoti kaa CIA, NSA, MI6 un BND bez probleemaam churaa Krievijai uz galvas, jo vini zina, ka Krivija ir papiira tiigeris. Vienigie kas domaa vai sludina ka krievija ir veeraa nemama ir kremla tarkshki (e.g. edge_indran) un tie kuru informacijas avots ir kremla TV.

+5
0
Atbildēt

0

MZGD 06.03.2015. 14.54

edge_indran “, liberastu ideologi zinātniski izskaidrojuši:

“Pēdējo 14 gadu laikā Latviju pametuši 238 000 cilvēku, ” … pametushi, lai dotos uz “liberastu” parvalditam valstiim. Turpretiim uz ne-“liberastu” parvalditu valsti pagaidaam ir nodevies tikai snowdens… un padomaa, vai to skaitu nevajadzeetu dubultot un tev pievienoties snowdenam.

+3
-2
Atbildēt

4

    edge_indran > MZGD 06.03.2015. 15.35

    ——–

    “Uzņēmējs un ekonomists Jānis Ošlejs ir pārliecināts, ka Latvija pēc iestāšanās ES [eiro-zonā] bankrotēs, tāpat kā visas citas nabadzīgās valstis. Šādu nākotni viņš paredz arī Igaunijai.” http://www.irir.lv/2012/1/30/jasagaida-eiropas-savienotas-valstis

    ==============================================================================

    Pagaidām te pat ir labi….nevajag steigties….

    Que Sera (Whatever Will Be, Will Be)

    https://www.youtube.com/watch?v=z9opdQcowXs

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Krotow > MZGD 06.03.2015. 23.29

    Depardjē aizmirsi :)

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    MZGD > MZGD 07.03.2015. 06.32

    Depardieu tachu izguleja dzerumu un pardomaaja.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > MZGD 06.03.2015. 18.19

    pametushi, lai dotos uz “liberastu” parvalditam valstiim.

    —————————

    Vai tiešām normāli cilvēki ir pilnībā atstumti no varas? Tā jau izskatās, ka vairākuma domas tiek ņemtas vērā arvien mazāk.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu