Politiķi: Nākamo Valsts prezidentu Saeimā ievēlēs ar "Saskaņas", ZZS un NSL balsīm • IR.lv

Politiķi: Nākamo Valsts prezidentu Saeimā ievēlēs ar “Saskaņas”, ZZS un NSL balsīm

94
Inguna Sudraba Saeimā. Foto: Evija Trifanova, LETA

Sudraba: koalīcijā nav komandas izpratnes

Saeimas opozīciju pārstāvji frakcijas “Saskaņas” deputāts Andrejs Elksniņš un frakcijas “No sirds Latvijai” (NSL) līdere Inguna Sudraba atzīst, ka, visticamāk, nākamo Valsts prezidentu parlamentā ievēlēs ar partijas “Saskaņa”, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un NSL deputātu balsīm.

LNT raidījumā “900 sekundes” abi politiķi bija vienās domās, ka nākamo Valsts prezidentu ievēlēs iepriekš minētās partijas, tam par iemeslu minot iekšējās nesaskaņas koalīcijā, ziņo LETA.

Sudraba uzskata, ka koalīcijā nav komandas izpratnes, jo ir dažādi viedokļi būtiskajos jautājumos, līdz ar to līdzīga situācija var rasties arī jautājumā par kandidātu uz Valsts prezidenta amatu. Tam arī piekrita Elksniņš.

Tomēr uz jautājumu, vai Sudraba un Elksniņš var nosaukt savu partiju kandidātus uz prezidenta amatu, politiķi bija izvairīgi, sakot, ka vēl ir pāragri tos oficiāli nosaukt un tas nebūšot ētiski pret uzrunāto personu, pat ja tā piekritusi kandidēt.

Tāpat Sudraba uzsvēra, ka sarunas par viņas kandidēšanu uz Valsts prezidenta amatu neesot bijušas un šādu iespēju viņa nepieļaujot.

Pašlaik tikai divi no parlamentā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem ir oficiāli formulējuši savu nostāju par iespējamiem kandidātiem uz Valsts prezidenta amatu, un cīņa par šo augsto amatu varētu saasināties vēlāk, tajā iesaistoties vēl vairākiem kandidātiem.

Neoficiāli politikas kuluāros tiek pieminēti dažādi cilvēki, kuri varētu būt starp kandidātiem uz prezidenta amatu. Arī pirms oficiālā Latvijas Reģionu apvienības (LRA) paziņojuma, politiķi prognozēja, ka viens no šī politiskā spēka līderiem – Mārtiņš Bondars vēlēsies iesaistīties šajā cīņā. Tāpat neoficiāli tiek pieļauts, ka arī vēl opozīcijā esošā partija “No sirds Latvijai” varētu piedāvāt savu kandidātu – partijas vadītāju Ingunu Sudrabu.

Starp neoficiāli izskanējušiem vārdiem tiek pieminēti cilvēki, kurus parasti mēdz piesaukt kontekstā ar dažādiem augstajiem amatiem, piemēram, sarunās par iespējamo prezidenta amata kandidātu tiek minēts arī Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš. Iespējams, varētu tikt apspriesta arī eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas atkārtota kandidēšana uz šo amatu.

Savukārt Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK līderi jau vairākārt pauduši, ka prezidenta amatā vēlētos redzēt Eiropas Kopienu tiesas tiesnesi Egilu Levitu. Tomēr oficiāli lēmumi šajā jautājumā vēl nav pieņemti.

Spriežot pēc politiķu izteikumiem, pašreizējam Valsts prezidentam Andrim Bērziņam pagaidām vēl neesot skaidra deputātu vairākuma atbalsta. Visticamāk, Bērziņš, pieņemot savu lēmumu par atkārtotu kandidēšanu uz šo amatu, ņems vērā to, vai šāds atbalsts būs. Tomēr pašlaik viņš vēl neesot mēģinājis noskaidrot, vai viņam ir parlamenta vairākuma atbalsts, neoficiāli atzīst politiķi.

Politiķi uzskata, ka cīņa par šo amatu saasināsies vēlāk, kad būs skaidrs, vai Bērziņš atkārtoti kandidēs un būs apzināti arī citi iespējamie kandidāti.

Liela daļa partiju – gan opozīcijas politiskie spēki, gan valdošās koalīcijas partijas – arī oficiālajos izteikumos neizslēdz iespēju, ka varētu piedāvāt savus kandidātus uz prezidenta amatu.

Prezidenta vēlēšanas plānotas aptuveni pēc pusgada.

 

Komentāri (94)

dzeris49 10.02.2015. 09.21

Tā jau ir aksioma.

Tāpat, kā tas, ka taisni to mēs esam pelnījuši, balsojot par tādām partijām.

“Back in USSR”.

+16
-2
Atbildēt

1

Ebenemezers-3 10.02.2015. 09.29

nu tad tagad redzams aiz kuraam partijaam sleepjas komoonisti un čekas sulaiņi , iespeejama arii jauna valdiibas koaliicija , atkariigs no lembes šaha.

+15
-1
Atbildēt

2

    Ēriks > 10.02.2015. 09.33

    Nu un kas mainīsies?Šie ievēlēs to pašu Bērziņu,ko iepriekšējā Saeima.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > 10.02.2015. 09.56

    Tāpēc jau balsošana netapa par atklātu, lai neko neredzētu, zinār ir viens, pierādīt ir kaut kas cits.

    +14
    0
    Atbildēt

    0

Bet 10.02.2015. 09.46

Nekas jauns jau tas nav tiem, kuri jau sen sekojuši kā Latvijā taisa politiku!

Skaidrs, ka vešņakovs gan jau staigādams pa saeimas frakcijām, savējiem ir ieteicis savu – kremļa atbalstāmo prezidentu. tagad tik jāskatās, kurš laidīs pie kuratora uz Maskavu. Bērziņš taču jau brauks, bet vai danbūs amatu, vēl nav zināms,jo vajadzīgi ir “labie” darbi, bet, vai Bērzi

nam tādi ir!

Ka tik Bondaru neieliek par prezidentu. To taču jau aizsūtīja izglītoties uz Hārvardas kursiem.

+16
-3
Atbildēt

12

    v_rostins > Bet 10.02.2015. 13.53

    Bet

    Bondars man nav labākais, bet gan ne sliktākais, ko čekas pārvaldīta valstele, vispār var atļauties. Taču ne jau visos caurumos izmanto kremļjaģu, ZRP(v) kandidātus, čekas padlas: Pabriku, Riekstiņu vai Vaivaru. Jādomā vismaz ar sievietēm viņš prot apieties, ne kā čekistu publiski pazemotais Dombrovskis, kura atkarība no pastulbam un alkatīgām švabrām apdraud valsts pastāvēšanu.

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    lno > Bet 10.02.2015. 12.03

    zanE…….muļķis pat baznīcā dabon pērienu….

    _________________

    Tu jau esi dabūjusi smagi – kopā ar mīļoto Vienotību un Āboltiņas pārliecību:):):

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    maču-pikču > Bet 10.02.2015. 21.32

    Amatiņus nesaņēma un puika uzmeta lūpu – partiju.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    aivarsk > Bet 10.02.2015. 10.10

    Bondars ar visu galma ākstu nav tik kaitīgs, kā daži citi savicka gazpromizatori, kā pat tavs mīļotais komisārs – TEC2 gāzētājs un TUA nodrošinātājs!

    +11
    -12
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Bet 10.02.2015. 10.40

    aivarsk

    Bondars bez čekista vai komuņagas noziedzīgās pagātnes, kāda bija visiem iepriekšējiem, varētu būt kompromisa figūra, jo Levitu čeka saviem kājslauķiem ne par ko neļaus ievēlēt, bet Papriku, Riekstiņu vai Vaivaru izgāzīs deputātu pašsaglabāšanas instikts. Pilnīgi iespējams, ka nekādi nespējot vienoties, atkārtoti ievēlēs Bērziņu.

    +8
    -8
    Atbildēt

    0

    lno > Bet 10.02.2015. 19.41

    Speciāli Zanei un Bet ‘Vienotības’ iekšējās cīņas: partijas politika atbaida domājošos, uzskata Egliņš

    Izrēķināšanos organizē tie, kuriem ir neizdevīgi, ka partijā ir dažādi viedokļi. Tas ir tas bloks, kas koncentrējas ap Solvitu Āboltiņu. Varam tīri paskatīties, kas ir noticis ar visiem Āboltiņas konkurentiem – kur ir Štokenbergs? Kur ir Ēlerte? Kur ir Repše? Dažiem ir paveicies veiksmīgi palikt attālāk, piemēram, Sandrai Kalnietei un Artim Pabrikam.

    Ja tā ar nosauktajiem politiķiem bija tāda pirmā līmeņa izrēķināšanas, tad tagad jau var ķerties pie otrā līmeņa gariņiem. Pirms Saeimas vēlēšanām tika galā ar Andri Buiķi, Janīnu Kursīti – Pakuli un Ingūnu Rībenu. Tagad ķeras pie Vidiņa. Kongress partijas vadībai devis mandātu – tagad, tā teikt, ir jāsakārto lietas.

    …Jā, tas nozīmē saskaņu un sadarbību ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS). Par to, ka “Vienotība” no gaiši zaļiem toņiem tuvojas tumšāk zaļiem, liecina vakardienas Āboltiņas izteikumi, ka viņai, lūk, uzbrūkot “sorosīdiskie mediji”, kas ir Aivara Lemberga ierastais lozungs.

    http://www.delfi.lv/news/national/politics/vienotibas-ieksejas-cinas-partijas-politika-atbaida-domajosos-uzskata-eglins.d?id=45562588#ixzz3RMh3b5rC

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Bet > Bet 10.02.2015. 13.16

    Bondars nu gan rostiņam labākais kandidāts, jo barojies igstoši krievu bankā par 10 000 Ls mēnesī un pat vadot prezidenta kanceleju savulaik mēģināja iefiltrēt čekistu Zaķi pie pašas prezidentes azotes. Jā, labi darbiņi bijuši Bondaram. it seviški, ja cilvēkiem zudusi atmiņa un patīk labi safrizēts kundziņš un viņa aprobežotā sieva, kas kā māksliniece jau parādījusies TV, lai sāk jau atpazīt nākamos vadoņus.

    Cik šausmīgi, lai neteiktu vairāk! Bet, ko nu par rostiņu brīnīties.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    lno > Bet 10.02.2015. 11.18

    ….interese latviešus aizdabūt uz Maskavu, 9.maija svinībām – ir liela

    _________________

    Noteikti ne mazāka kā Ušakova vēlme iesaistīt latviešus Līgo svētkos uz Rīgas bruģa, ko aizgūtnēm slavēja Zane:)

    +9
    -7
    Atbildēt

    0

    zanE. > Bet 10.02.2015. 11.59

    …ln0…cik tad rīdziniekus aizvedi savā glaunajā Volvo uz savām lauku mājām, lai tiem nebūtu jāmīcās pa Rīgas bruģi Līgo vakarā?…piedāvāju – aizvedam savus kaimiņus uz laukiem – Tev tas likās smieklīgi….

    ….kas traucēja bāleliņiem, pirms Ušakovs Līgo svētkus pārvērta par balagānu – to izdarīt pašiem,atbilstoši latviešu mentalitātei?….

    ….Ušakovs izmanto jebkuru nīkulīgo latviešu kļūdu, lai iegūtu sev dividendes….aiz viņa ir gudri Krievijas politehnologi, kas izpētījuši latviešu vājās vietas likumos, tikumos un aizspriedumos….

    …bet Tu vari turpināt atgremot – tik vien ir Tavos spēkos, ar ko Tev nākas samierināties…muļķis pat baznīcā dabon pērienu….

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    klusais > Bet 10.02.2015. 20.21

    Par Egliņu – džeku uzmeta partija , kas diemžēl ir raksturīgi V … piesolīja puisim amatiņus un uzmeta … bet džekam ir atkāpšanās ceļš , cik pats stāstījis , tad Buiķis ir piedāvājis stāties NA un tad ņemtu sev par palīgu . Visi ceļi vaļā :)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    zanE. > Bet 10.02.2015. 11.00

    ….interese latviešus aizdabūt uz Maskavu, 9.maija svinībām – ir liela….diez, cik skolām, pašvaldībām un bērnu pašdarbības kolektīviem vēl piedāvāts uzdejot Maskavā?….

    http://www.lsm.lv/lv/raksts/latvija/zinas/jelgava-uzaicinata-uz-9.maija-sviniibam-maskava-sutiit-pamatskolu-dejotajus.a117077/

    +11
    -5
    Atbildēt

    0

    Krotow > Bet 10.02.2015. 11.05

    No tā, ko vakar radio stāstīja, radās iespaids, ka kādam aizsūtīt to kolektīvu uz Maskavu tiešām ir ļoti aktuāli. Vēl jo vairāk, ka Jelgava šobrīd verās ciet AMOPlant un UVZ filiāle, par kuriem jau sākumā bija skaidrs, kam tie pieder. Lai DP papurina ansambļa vadītāju, lai pastāsta, kurš no pašvaldības viņus dzen uz Maskavu. Un tad ķeras pie pašvaldības un tiem, kas pa īstam pasūta mūziku.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu