Olands un Merkele Kijevā aicinājuši nekavējoties pārtraukt karadarbību Donbasā (papild.) • IR.lv

Olands un Merkele Kijevā aicinājuši nekavējoties pārtraukt karadarbību Donbasā (papild.)

37
Vācijas kanclere Angela Merkele (no kreisās) un Francijas prezidents Fransuā Olands. Foto: AFP/LETA

Mediji: Putins savā “miera plānā” draud nolīdzināt ar zemi Donbasu

Francijas prezidents Fransuā Olands un Vācijas kanclere Angela Merkele ceturtdien Kijevā, tiekoties ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko, aicinājuši nekavējoties pārtraukt karadarbību Donbasā, piektdien paziņojis Ukrainas prezidenta preses dienests.

Olands un Merkele ceturtdien ieradās vizītē Kijevā, lai iepazīstinātu ar jaunu iniciatīvu Ukrainas krīzes izbeigšanai. Plānots, ka piektdien viņi ieradīsies Maskavā, ziņo LETA.

Pēc četras stundas ilgām sarunām Francijas un Vācijas līderi devās prom, nesniedzot žurnālistiem nekādus paziņojumus.

Saskaņā Ukrainas prezidenta preses dienesta sniegto informāciju Olands, Merkele un Porošenko aicinājuši nekavējoties pārtraukt karadarbību Austrumukrainā, izvest ārvalstu karavīrus, atvilkt smago tehniku un ieročus un atbrīvot visus ķīlniekus.

Visi trīs līderi pauduši atbalstu mierīgam Donbasa konflikta noregulējumam un apsprieduši soļus Minskas vienošanās realizēšanai.

Porošenko arī aicinājis Vācijas un Francijas līderus palīdzēt panākt Krievijā ieslodzītās Ukrainas lidotājas Nadeždas Savčenko atbrīvošanu.

Mediji: Putins savā “miera plānā” draud nolīdzināt ar zemi Donbasu

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piedāvājis plānu situācijas noregulējumam Donbasā, kurā draud Ukrainas austrumus nolīdzināt līdz ar zemi, ziņo LETA/UNIAN.

Par to telekanālā “24” pastāstīja “Amerikas balss” žurnāliste žurnāliste Miroslava Gongadze, atsaucoties uz amatpersonām un žurnālistiem, kas lidojuši vienā lidmašīnā ar ASV valsts sekretāru Džonu Keriju. “Amatpersonas man sacīja, ka viņi ir redzējuši šo plānu. Tas ir nepieņemams. Viņi teica dažus nopietnus vārdus, patiesībā pat lamuvārdus,” sacīja Gongadze.

Pēc viņas teiktā, Francijas prezidents Fransuā Olands un Vācijas kanclere Angela Merkele ir apskatījuši šo dokumentu, izmetuši no tā visu nepieņemamo un lido ar šo plānu pie Putina. “Mēs neviens šo plānu neredzējām. Taču runā, ka tas ir ļoti liels un tur patiešām ir draudi, ka viņi nolīdzinās Austrumukrainu,” sacīja Gongadze.

Savukārt laikraksts “The New York Times”, atsaucoties uz diplomātiskiem avotiem, ziņo, ka Putina piedāvātais plāns ir “pārāk cinisks”. “Tas nav miera plāns. Tā ir ceļa karte jaunai Piedņestrai vai Abhāzijai Ukrainā. Tas ir cinisks mēģinājums izbēgt no visām Minskā uzņemtajām saistībām,” sacīja viens diplomātiskais avots.

Ceturtdien Merkele, Olands un ASV valsts sekretārs Džons Kerijs no Putina saņēma viņa priekšlikumus, kā noregulēt situāciju Donbasā. Pagaidām šā plāna detaļas nav zināmas, neviena no pusē, oficiāli par to nerunā.

Kerijs: Miers Ukrainā nevar būt „vienpusējs”

Pret „vienpusēju” miera noregulējumu Austrumukrainā ir ASV valsts sekretārs Džons Kerijs. Viņš paziņojis, ka ASV prezidents Baraks Obama drīz izlems, vai piegādāt Ukrainai letālos ieročus.

Kerijs teica, ka ASV neatbalsta Austrumukrainas krīzes regulējumā iesaistīt ieročus, tomēr uzskata, ka konflikts šajā reģionā nevar beigties ar „vienpusēju regulējumu”, ziņo Dw.de. Obama drīz izlemšot, vai cīņai ar prokrieviskajiem separātistiem Ukrainai piegādāt ieročus, teica Kerijs ceturtdien kopīgajā preses konferencē Kijevā ar Ukrainas premjerministru Arsēniju Jaceņuku.

Vienlaikus Kerijs uzsvēra, ka ASV cer uz krīzes diplomātisku noregulējumu. Viņš paziņoja, ka Krievijas prezidents var pielikt punktu šim karam Ukrainā. „Prezidents Putins var izdarīt izvēli, kas varētu pārtraukt karu,” teica Kerijs.

Viņš norādīja, ka ASV atbalsta „lietderīgu” miera plānu, kuru Merkele un Olands piektdien gatavojas iesniegt Putinam Maskavā.

Jau ziņots, ka Francijas prezidents Fransuā Olands un Vācijas kanclere Angela Merkele ceturtdien ieradās vizītē Kijevā, lai iepazīstinātu ar jaunu iniciatīvu Ukrainas krīzes izbeigšanai. 

“Es kopā ar Angelu Merkeli izlēmām nākt klajā ar jaunu iniciatīvu. Šodien dienas otrajā pusē mēs dodamies uz Kijevu. Mēs izteiksim jaunus piedāvājumus konflikta noregulējumam Ukrainā un tie būs balstīti uz valsts teritoriālās vienotības saglabāšanu. Šodien mēs to apspriedīsim ar Ukrainas prezidentu, bet piektdien dosimies uz Maskavu tikties ar Krievijas prezidentu,” preses konferencē paziņoja Olands.

Piektdien, 6.februārī, Olands un Merkele dosies uz Maskavu, lai tiktos ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. 

“Ukraina atrodas karā. Tiek izmantoti smagie ieroči un ik dienu tiek nogalināti civiliedzīvotāji,” paziņoja Olands, norādot, ka sankcijām, kas vērstas pret Krieviju, nav izdevies apturēt karadarbību. “Nevar teikt, ka mēs nedarījām visu, lai saglabātu mieru. Miers pie Eiropas robežām ir apdraudēts.”

“Mēs domājam, ka karš ir citiem, tas nav mūsu paaudzei, tas ir mūsu vecvecākiem. Taču dažu stundu lidojumā no Francijas katru dienu mirst vīrieši un sievietes,” sacīja Olands.

Viņš arī norādīja, ka Francija un Vācija ir izvēlējušās diplomātiju, nevis Ukrainas spēku apbruņošanu cīņai ar kaujiniekiem, taču sarunas nevar ilgt mūžīgi.

Tā vietā, lai apbruņotu Ukrainu, “pastāv cita iespēja, nav skaidrības, vai tā būs veiksmīga, taču to nevar zināt, ja nemēģina. Šī izvēle ir diplomātija, taču sarunas nevar ilgt mūžīgi”, pavēstīja Olands.

Ceturtdien vizītē Ukrainā ieradās ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, ziņo UNIAN. 

Kerijs Ukrainai solījis piešķirt papildu 16,4 miljonus dolāru Austrumukrainas konfliktā cietušo humānajai palīdzībai, ziņo BBC. Par to Kerijs paziņoja ceturtdien tikšanās laikā Kijevā.

Šodien Kijevā Ukrainas prezidents Petro Porošenko tiksies ar Keriju, kuram ieplānota tikšanās arī ar premjerministru Arsēniju Jaceņuku un ārlietu ministru Pavlo Kļimkinu, kā arī tautas deputātiem.

Ukrainas prezidents Porošenko iepriekš intervijā vācu avīzei “Die Welt” teicis, ka sakarā ar situācijas saasināšanos valsts austrumos viņš uzskata par nepieciešamu Ukrainai iegādāties ieročus no NATO dalībvalstīm.

“Pēdējiem notikumiem valsts autrumu apgabalos jāatmodina Ziemeļatlantijas alianse, lai sniegtu Ukrainai vēl lielāku atbalstu, tai skaitā arī piegādājot modernos aizsardzības ieročus pret agresoru,” teicis Porošenko.

Jau kopš 2015.gada sākuma Austrumukrainā saasinās situācija. Prokrieviskie separātisti sākuši plašu uzbrukumu, lai sagrābtu jaunas teritorijas. Neviena no konflikta pusēm netaisās pārtraukt kaujas darbības. Arī diplomātiskie pūliņi atgriezties pie Minskas vienošanās bijuši bez rezultātiem.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (37)

J.Biotops 05.02.2015. 13.31

Vācijas ārlietu ministrs sociķis Šteinmeijers jau klāsta, ka ieroču piegādes neatrisinās situāciju Donbasā. Protams, ka neatrisinās, argumentēšanas sistēma klasiski sociāldemokrātiski-pacifistiskā – ja ar vienu soli netiek līdz galam, tad nespersim vispār. Sarunas vajagot – jātic, ka Krievija noteikti būs sakarīgi runājama, kamēr nedabūs pa purnu. Labi ļaudis tic. Gruzijā jau arī vajadzēja „sarunas”.

+13
-2
Atbildēt

7

    Kurmītis > J.Biotops 06.02.2015. 09.34

    Pupu mizas. Nav ko te muldēt. Pēdējā gada laikā eiropiešu „miera plāni” Ukrainas sakarā izskatās sekojoši:

    1. sarīkoja Maidanu, tad neļāva Ukrainas leģitīmajai varai nemierus apturēt un beigās ar Janukoviču paarakstīja „miera plānu”, lai TAJĀ PAŠA NAKTĪ sarīkotu bruņotu apvērsumu;

    2. pēc ukru armijas sakāves septembra sākumā fiksi uzcepa nākamo „miera plānu”, kura rezultātā zemessargu uzbrukums tika apturēts. Miera solījumi no Rietmu puses izpaudās pamiera izmantošanā, lai fiksi piegādātu ukriem apildus bruņojumu, pieškirtu finanses karam, veidotu kaujinieku apmācīnas nometnees un pārsviestu jaunas algpotņu bandas uz karadrbības rajonu. Līdzko tas tika izdatīs, pamoiers tka lauzts.

    3. pašreizējā „miera plāna” konteksts arī ir kārtējā ukru sakāve frontē un Debaļcevas katla izveidošana. Atiecīgi „miera plāns” ir domāts tikai un vienīgi laika vilcināšanai, novorossu uzbrukuma apturēšanai vai piebremzēšanai, lai atkal papildus apbruņotu ukru bandas, ļautu tām atpūsties, pārgrupēties un sagatavoties aunjas uzbrukumam …

    Simtomātiski, ka tad, kad ukri uzbrūk, via tiem ir kāds taktisks pārspēks, ne par kādiem „miera plāniem” nekādas merķeles i nečaukst. Tūkstošiem civiliedzīvotāju slapkavības tad ir normāla štellīte un ukru valdības „tiesības izmantot spēku”. … „miera plāns” – aha, aha … maitas, divkoši un nelieši.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Andris Doveiks > J.Biotops 06.02.2015. 18.44

    Wat, vai tevi kā enerģijas vienību arī var nervolinguistiski noprogrammmēt? Nu onkam ir savs stils kā runāt, bet nav īpaši kaitīgāks par dažu rīta panorāmā hiperaktīvo infantīli. Šo vari ignorēt, bet tos tautiņa skatās gluži kā kašpirovski.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Andris Doveiks > J.Biotops 06.02.2015. 18.39

    Uldi, kurš tur pārstāv Kremli? Lai pareizi zinu skatīties.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    uldis_rats > J.Biotops 06.02.2015. 13.57

    re kur interesanta un ļoti ilustratīva diskusija – Girkins pret Mironovu.

    diezgan atklāti tiek atzīts, ka kremlis un viņa atbalstītāji ir par impēriju, par “zaudēto” (psrs sabrukuma un pat 1917. gada revolūcijas rezultātā) teritoriju atgūšanu (tas nekas, ka tajā pašā laikā paši tāpat vien ķīniešiem uzdāvina daudz lielākas savas valsts teritorijas)

    Vai doveiku, kurmekļu u.tml. kvēlā iestāšanās par kremļa pozīciju Ukrainas-Krievijas nepasludinātā kara jautājumos ir tiešs atbalsta apliecinājums kremļa imperiālistu plāniem?

    https://www.youtube.com/watch?v=aScGX_RWb20

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    WAT > J.Biotops 06.02.2015. 13.24

    Doveik, beidz te neirolingvistisko programmēšanu kačāt, tas kas norullē pa vates smadzenēm nenorullē mūsu reģiona, kam paveicās atkratīties no “lielā brāļa” skavām.

    Vecis žēlā mierīgā balsī deklamē, akurāt kā mācītājs(pieredzējis) no kanceles…

    Protams pasākums vairāk paredzēts ukraiņu pretestības sagraušanai, savukārt tie laicīgi no moskovītiem nenokratījušies , varētu arī pavilkties…

    +7
    0
    Atbildēt

    0

aivarsk 05.02.2015. 22.10

Cik reizes lielu un nopietnu valstu galvas var saņemt pazemojumus no tā pidara pedofīla?

+9
-1
Atbildēt

1

    andrejs > aivarsk 06.02.2015. 00.26

    Šķiet, ka viņi mazohisti. Cita varianta acimredzot nav.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

lno 05.02.2015. 22.33

Есть ли вообще выход из украинского тупика?

Конечно. Чтобы остановить войну, Путину нужно сделать два шага. Всего два. Первый — закрыть проект «Новороссия». Прекратить подпитывать сепаратистов оружием, боеприпасами и всем остальным. Никакого смысла в этом нет, люди гибнут абсолютно ни за что. Судьба ДНР и ЛНР будет решена в считаные месяцы или даже дни: часть сепаратистов сдастся в плен, другая — просто смешается с толпой. При этом имиджевые и внутриполитические издержки для России и лично президента будут минимальными.

Ситуация вокруг Украины зашла в тупик во многом из-за того, что в Кремле уже давно не думают о стратегическом планировании. То, что мы наблюдаем сейчас, — это уже даже не тактика, просто сиюминутные ситуативные решения.

А второй шаг, который мог бы сделать Путин?

Переключить тумблер и остановить поток дезинформации, который льется с российских телеканалов. Никогда раньше не думал, что телепропаганда может наносить такой ущерб умственному и нравственному здоровью целого народа. http://www.newtimes.ru/articles/detail/93719

+9
-1
Atbildēt

1

    andrejsg > lno 06.02.2015. 02.08

    Ino -> люди гибнут абсолютно ни за что

    Tas mums, prastajiem ļaudīm šķiet, ka ne par ko.

    Patiesība droši vien ir daudz dziļāka- ļaudis mirst cēla mērķa- … pat riebjas to nosaukt, acīmredzot taču tikai Puķina iegribas… dēļ.

    Nekādu tumbleri Puķins pārslēgt vairs droši vien nevar. T.i.- varbūt var, bet viņš jau ilgstoši baidās no tā likteņa, kādu piemeklēja Kadafi.

    Nabaga nelaimīgais. Droši vien viņam pieder milzu bagātības. Visādi pulsksteņi, pilis ne pilis, bet itin skaistas mājiņas dažādos kalnu kūrortos, vēl droši vien daudz labu lietu- bet tajā brīdī, kad viņš beigs būt Krievijas prezidents- visvisādi mērgļi metīsies pierādīt, ka visu to viņš ir nozadzis Krievijas pilsoņiem!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu