Četrpusējās sarunas par Donbasu pārceltas uz 9.janvāri (papild.) • IR.lv

Četrpusējās sarunas par Donbasu pārceltas uz 9.janvāri (papild.)

50
Francijas prezidents Fransuā Olands. Foto: AFP/LETA

“Jaunu progresu” Ukrainas krīzes situācijas noregulējumā cer panākt sarunu laikā

Ukrainas, Vācijas, Francijas un Krievijas ārlietu ministru sarunas par situācijas noregulējumu Austrumukrainā notiks ātrāk nekā iepriekš ziņots – 9.janvārī, vēsta UNIAN, atsaucoties uz Ukrainas Ārlietu ministrijas pārstāvi Alekseju Makejevu. Turklāt sarunas notiks pa tālruni, nevis klātienē.

Iepriekš tika ziņots, ka tikšanās notiks 15.janvārī Kazahstānas pilsētā Astanā. Izrādās, ka Vācija un Francija apšaubījušas Astanas tikšanās mērķtiecību.

Francijas prezidents gatavs atcelt sankcijas Krievijai, ja būs situācijas uzlabošanās

Francijas prezidents Fransuā Olands paziņojis, ka Eiropas Savienības sankcijas pret Krieviju būtu jāatceļ, līdzko tiks manīts progress Ukrainas situācijas noregulējumā. Par to prezidents paziņojis Francijas radio pirmdien, vēsta AFP.

“Uzskatu, ka sankcijas ir jāatceļ. Tās ir jāatceļ, ja būs progress. Ja nebūs nekāda progresa, sankcijas paliks,” teica Olands.

Viņš cer “jaunu progresu” Ukrainas krīzes situācijas noregulējumā panākt tā sauktā “Normandijas formāta” tikšanās laikā, kas paredzēta 15.janvārī Kazahstānas pilsētā Astanā. Tur piedalīsies arī Olands, vēsta “Reuters”.

Pēc Olanda teiktā, Krievijas prezidents Vladimirs Putins viņam teicis, ka nevēlas Austrumukrainas aneksiju. “Es nevarēju viņam noticēt, es redzu, ko viņš ir izdarījis ar Krimu,” teica Olands. Viņaprāt, Krievijas prezidents vēlas būt ietekmīgs un nepieļaut, ka Ukraina pārietu NATO paspārnē.

Olanda spriedumi, ka Krievijai noteiktās Eiropas Savienības (ES) sankcijas varētu tikt pārskatītas, ja gaidāmajās Ukrainas un Krievijas līderu sarunās Astanā tiks panākts progress, nav ES nostāja, pirmdien paziņoja ES augstās ārlietu pārstāves Federikas Mogerīni preses sekretāre Ketrina Reja.

“Olanda kungs runāja Francijas vārdā. Kas attiecas uz [Eiropas] Komisiju, tad es jums atgādinu par ES decembra samita secinājumiem,” viņa sacīja.

ES nepieciešamības gadījumā ir gatava spert tālākus soļus un noteikt jaunas sankcijas, ja tas būs nepieciešams Ukrainas situācijas dēļ, norādīts ES decembra samita secinājumos. Reja arī piebilda, ka ES uztur pastāvīgus kontaktus ar Astanas sarunu dalībniekiem.

Tikmēr Berlīnē pirmdien sākušās “Normandijas formāta” dalībnieku konsultācijas, piedaloties Ukrainas, Vācijas, Francijas un Krievijas ārlietu ministriju pārstāvjiem, vēsta UNIAN.

Tikšanās laikā tiek apspriestas pērnā gada Minskas vienošanās īstenošana un valstu vadītāju tikšanās sagatavošana Astanā.

Jau 29.decembrī Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņoja, ka Astanā janvārī notiks viņa, Vācijas kancleres Angelas Merkeles, Francijas un Krievijas prezidentu tikšanās. Nākamajā dienā Kazahstānas prezidenta Nursultana Nazarbajeva preses dienests paziņoja, ka valsts gatavojas 15. un 16.janvārī uzņemt augstos viesus, lai apspriestu Donbasa situācijas noregulējumu.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (50)

Viedoklis_lv 05.01.2015. 15.20

Rekomendēju izlasīt:

Inside Putin’s Information War

http://www.politico.com/magazine/story/2015/01/putin-russia-tv-113960.html#.VKqODHuAhNE

Kas attiecas uz Fracijas prezidentu – nez kā viņš runātu, ja daļā Francijas būtu iebrucis Krievijas karaspēks bez atpazīšanas zīmēm un iznīcinātu daļu no Francijas pirms tam jau veicot daļu tās okupācijas un aneksijas.

+13
-1
Atbildēt

2

    Kurmītis > Viedoklis_lv 06.01.2015. 09.09

    1. nekāds Krievijas karaspēks nekur iebrucis nav. Mazāk vajag lasīt oficiālo propagandu un pīpēt zālīti … : )

    2. „Izrādās, ka Vācija un Francija apšaubījušas Astanas tikšanās mērķtiecību.” …. : ))))

    Atļaušos minējumu. Šīs „sarunas” beigsies ne ar ko.

    Patiesībā Rietumiem miers Ukrainā nav un av bijis nekad vajadzīgs jau no paša sākuma. Tieši Rietumi bija tie, kuri sarīkoja apvērsumu Ukrainā un tieši viņi bija tie, kuri sasēja rokas Janukovičam un neļāva tam apspiest jeņķu diversantu akcijas Kijevā. Tieši Rietumi dūdoja viņam ausī par „mieru” un pat parakstīja papīrus, kuri „garantēja izlīgumu” ar nemierniekiem, lai turpat tajā pašā brīdī, kad Ukrainas valdības modrība bija veiksmīgi iemidzināta, dodu komandu nodevīgai tikko kā noslēgtā izlīguma laušanai un uzbrukumam Valdības ēkām. Pučam un apvērsumam.

    Tieši jeņķu ielikteņi izraisīja karu Dienvidaustrumos. Tieši viņi ir tie, kuri to nemītīgi uzkurina.

    Ukrainā jau mēnesi valda pamiers. Vai jeņķi un Eiropa ir kaut uz mirkli apturējusi sankcijas, vai savu Aukstā kara retoriku, vai sākusi miera sarunas vai kaut vai sākusi gatavoties tām?? Ne taču. Tieši otrādi. Pamiers tiek izmantots tikai un vienīgi ukru papildus apbruņošanai un viņu armijas gatavošanai jaunām kaujām !??

    Kas tikai lieku reizi pierāda – Ukraina ir iegansts. Rietumiem ir vajadzīgs nevis miers, bet gan karš un viņi uz to iet, neskatoties ne uz ko.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Pelēkais Vilks > Viedoklis_lv 06.01.2015. 12.27

    Izteiksmīga Orlāna (krievu ērglēna) bilde.

    “On tak mņe skazal..

    http://echo.msk.ru/blog/karamurza/1468818-echo/

    French Fighting Skills..

    0
    0
    Atbildēt

    0

lno 05.01.2015. 18.01

Utainības pārbaude

Kad Vaira Vīķe-Freiberga 2005. gada 9. maijā apmeklēja Maskavu, lai, nomaļā Ļeņina mauzoleja tribīņu stūrī iebīdīta, varētu vērot tā dēvētās uzvaras dienas parādi, daudzi politikas vērotāji aizgūtnēm gavilēja par lēmumu doties uz Krieviju, sak, kādu drosmi un diplomātijas uzvaru nodemonstrējusi mūsu valsts prezidente!

Taču skeptiskākie tur neredzēja nedz drosmi, nedz diplomātiju, jo šim braucienam nebija jēgas: Igaunijas un Lietuvas prezidenti atteicās doties uz Maskavu, tādējādi izrādot kopīgo abu tautu noskaņojumu pret oficiālo Maskavu, savukārt

Latvijas prezidentes pašpārliecinātie centieni nošarmēt Krievijas prezidentu Putinu un «paust attieksmi» pret PSRS noziegumiem Latvijā nevienu īpaši nepārsteidza. Gaidīt, ka Putinam no tā uzmetīsies zosāda, bija naivi. Viņš tikai pasmīkņāja par kārtējo reizi nodemonstrēto «Baltijas valstu vienotību». Toties no mūsu puses tas bija tipiski latviski: centīgi līst dažādās necienīgās atverēs, pēc tam šīs darbības smalki nodēvējot par diplomātiju…

Arī šogad situācija līdzīga: Krievija svinēs savus «uzvaras svētkus», ielūgums jau aizsūtīts Ziemeļkorejas diktatoram un citiem līdzīgiem «varoņiem», utainības pārbaude veikta arī Baltijas valstu prezidentu vidū. Lietuvas un Igaunijas valsts galvas pārbaudi izturējušas godam – kukaiņu nav, tas ir, galvas uz Maskavu nedosies. Mēs vēl domājam. Un ir, par ko domāt: ņemot vērā to, ka Latvija šo pusgadu ir ES prezidentūras padomē, Andra Bērziņa lēmumu varēs traktēt kā visas ES nostājas paušanu. http://nra.lv/viedokli/elita-veidemane/131851-utainibas-parbaude.htm

+14
-2
Atbildēt

2

    Kurmītis > lno 06.01.2015. 09.31

    1. „Utainības pārbaude”, cik saprotu, ir tavs mēģinājums „pārtulkot” ļoti jauko krievu izteicienu latviski … : )))

    2. „daudzi politikas vērotāji aizgūtnēm gavilēja”?? No kura pirksta tu šito izzīdi? Pats izfantazē visādas pasaciņas, lai pēc tam varētu pats tās „apgāzt” ? Sena un prasta demagoģijas metode. Nebija par ko „gavilēt”, jo VVF solis bija normāla un pareiza ārpolitiska rīcība. Pretstatā kaimiņu leišu un igauņu ākstībām. Kuri nodemonstrēja savu maziskumu, ļaunatminību un NEGATAVĪBU miermīlīgām kaimiņatttiecībām un līdzāspastāvēšanai. Bērnišķīga abižošanās pilnīgi noteikti nav raksturīga par sevi pārliecinātām un nākotni domājošām tautām un valstīm. Baltijas valstis šajā ziņā ir sīki ukrīši … kuri ar ārpolitiku saprot nez kāpēc iespļaušanu kaimiņam šķīvī … : )

    3. arī tagad Bērziņa vizīte būs normāls, valstisks solis. Vēl vairāk – ņemot vērā Ukrainas krīzi un Latvijas Prezidējošo statusu tas varētu būt, atšķirībā no VVF vizītes, ar daudz, daudz lielāku ārpolitisko svaru un iespējams, iezīmēt lūzumu pašreizējās saspīlētajās ES un Krievijas attiecībās. Aizsākt virzību prom no konfrontācijas pretī mieram un izlīgumam. Un tieši šādā kontektā Bērziņa vizīte varētu dot neatsveramu pienesumu un palielināt Latvijas ārpolitisko svaru Eiropā, ja mēs savas Prezidentūras laikā būtiski palīdzētu Ukrainas krīzes atrisināšanā. Tieši sev palīdzēt, savai tautai. Un Eiropai. Nevis jeņķiem, jo tiem miers Ukrainā nav vajadzīgs ne par kādu naudu. Kamēr Ukrainā karo, Eiropai ir problēmas un tā strauji turpina zaudēt savu ietekmi pasaulē un atdod arvien jaunas un jaunas pozīcijas citiem ietekmes centriem.

    4. Ir tikai viena problēma. Mūsu valdošie un jo īpaši pedarasts rinkevičs nekalpo Latvijas tautai. Un pat ne Briselei. Viņi kalpo jeņķiem. Tāpēc nekā tamlīdzīga nebūs. Būs karš. Un iespējams, ne tikai Ukrainā. Būs slepkavības, nodevības, kara noziegumi. Viss, kā līdz šim. Būs masīva propaganda un cilvēku smadzeņu skalošana, melu straumes un epileptiskas histērijas lēkmes mūsu politisko niecību izpildījumā …

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > lno 05.01.2015. 19.55

    Utainības pārbaude

    Kad Vaira Vīķe-Freiberga 2005. gada 9. maijā apmeklēja Maskavu

    ——————————

    jebkāda cieņa pret viņu zuda, kad ar viņas atbalstu ap Brīvības pieminekli 16.martā tika uzstādīts žogs, lai latviešu leģionāri nevarētu pieminēt savus kritušos cīņu biedrus. Paradoksāli, bet tieši leģionāru aizsegā, kas aizturēja krievu okupantu ordas, viņai izdevās aizlaisties uz Vāciju un palikt dzīvai, nevis sapūt kaut kur Noriļskas sniegos, kā daudziem citiem latviešiem.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

Viedoklis_lv 05.01.2015. 15.20

Rekomendēju izlasīt:

Inside Putin’s Information War

http://www.politico.com/magazine/story/2015/01/putin-russia-tv-113960.html#.VKqODHuAhNE

Kas attiecas uz Fracijas prezidentu – nez kā viņš runātu, ja daļā Francijas būtu iebrucis Krievijas karaspēks bez atpazīšanas zīmēm un iznīcinātu daļu no Francijas pirms tam jau veicot daļu tās okupācijas un aneksijas.

+13
-1
Atbildēt

3

    Kurmītis > Viedoklis_lv 06.01.2015. 09.09

    1. nekāds Krievijas karaspēks nekur iebrucis nav. Mazāk vajag lasīt oficiālo propagandu un pīpēt zālīti … : )

    2. „Izrādās, ka Vācija un Francija apšaubījušas Astanas tikšanās mērķtiecību.” …. : ))))

    Atļaušos minējumu. Šīs „sarunas” beigsies ne ar ko.

    Patiesībā Rietumiem miers Ukrainā nav un av bijis nekad vajadzīgs jau no paša sākuma. Tieši Rietumi bija tie, kuri sarīkoja apvērsumu Ukrainā un tieši viņi bija tie, kuri sasēja rokas Janukovičam un neļāva tam apspiest jeņķu diversantu akcijas Kijevā. Tieši Rietumi dūdoja viņam ausī par „mieru” un pat parakstīja papīrus, kuri „garantēja izlīgumu” ar nemierniekiem, lai turpat tajā pašā brīdī, kad Ukrainas valdības modrība bija veiksmīgi iemidzināta, dodu komandu nodevīgai tikko kā noslēgtā izlīguma laušanai un uzbrukumam Valdības ēkām. Pučam un apvērsumam.

    Tieši jeņķu ielikteņi izraisīja karu Dienvidaustrumos. Tieši viņi ir tie, kuri to nemītīgi uzkurina.

    Ukrainā jau mēnesi valda pamiers. Vai jeņķi un Eiropa ir kaut uz mirkli apturējusi sankcijas, vai savu Aukstā kara retoriku, vai sākusi miera sarunas vai kaut vai sākusi gatavoties tām?? Ne taču. Tieši otrādi. Pamiers tiek izmantots tikai un vienīgi ukru papildus apbruņošanai un viņu armijas gatavošanai jaunām kaujām !??

    Kas tikai lieku reizi pierāda – Ukraina ir iegansts. Rietumiem ir vajadzīgs nevis miers, bet gan karš un viņi uz to iet, neskatoties ne uz ko.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Pelēkais Vilks > Viedoklis_lv 06.01.2015. 12.27

    Izteiksmīga Orlāna (krievu ērglēna) bilde.

    “On tak mņe skazal..

    http://echo.msk.ru/blog/karamurza/1468818-echo/

    French Fighting Skills..

    0
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > Viedoklis_lv 05.01.2015. 19.54

    Tad viņš, būdams kārtīgs francūzis, paziņotu, ka vainīgi anglosakšu plutokrāti vai militāristi boši.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu