Prāgā protestētāji pieprasa Čehijas prezidenta atkāpšanos (papild.) • IR.lv

Prāgā protestētāji pieprasa Čehijas prezidenta atkāpšanos (papild.)

20
Protestētāji Prāgā pieprasa Čehijas prezidentam Zēmanam aizvākties no politiskās skatuves. Foto: AFP/LETA

Zēmanam pārmet prokrieviskas politikas īstenošanu

Vairāki tūkstoši demonstrantu Čehijas galvaspilsētā Prāgā pirmdien pieprasīja valsts prezidenta Miloša Zēmana atkāpšanos no amata viņa īstenotās prokrieviskās politikas dēļ, vēsta Čehijas radio.

Prāgā prezidentu Zēmanu pirmdienas vakarā mītiņotāji arī apmētāja ar olām. Zēmans uzstājās, atzīmējot 25.gadadienu kopš komunisma gāšanas Austrumeiropā. Incidents noticis netālu no Kārļa tilta.

Demonstrācija notika tajās pašās vietās, kur 1989.gada 17.novembrī notika vēsturē zināmā Prāgas studentu protesta akcija pret komunistu režīmu.

Arī tagad demonstranti izmantoja vienu no 1989.gada populārajiem lozungiem „Miloše do koše” (Milošu izgāztuvē), jo gan pašreizējam Čehijas prezidentam, gan bijušajam kompartijas ģenerālsekretāram ir vienādi vārdi.

Demonstranti turēja arī plakātus ar uzrakstiem „Mums ir kauns par prezidentu” un „Mēs negribam kļūt par Krievijas koloniju”. Gandrīz visi demonstranti rokās turēja sarkanas kartītes kā zīmi analoģiski futbola sacensībām, ka prezidentam ir jāpamet spēles laukums.

Čehijas prezidentam tiek pārmesta rupjība un necenzētu izteikumu lietošana, kā arī prokremliskas politikas īstenošana.

Čehijas prezidents Zēmans ir vienīgais no Eiropas valstu līderiem, kurš publiski noliedz faktu, ka Krievijas karaspēks ir iebrucis Austrumukrainā. Iepriekš viņš arī paziņoja, ka daži simti Krievijas brīvprātīgo, kuri karo Donbasā, vēl nenozīmējot iebrukumu, bet Kijevas Maidanu viņš nosauca par „banderiešu saietu”.

(papildināta ar 2.rindkopu)

Komentāri (20)

west 17.11.2014. 19.49

Čehiem tomēr ar galvu un vēsturisko atmiņu viss ir kārtībā. Nākamā varētu būt ungāru kārta.

+23
0
Atbildēt

1

    v_rostins > west 18.11.2014. 10.50

    west

    Cilvēku vēsturiskai atmiņai un spējai logiski spriest, ir ciklisks raksturs, tāpēc viņi uzkrauj sev kaklā rūzveltus, kenedijus, obamas, ivanišviļas, šrēderus, širakus un tādus prokremliskus lopus, kā Orbanu, vai kolorado lenteni, fašistu-staļinistu mērgli, Zēmanu. Es paļaujos, ka čehi tam izdzimtenim, pieminēs piemaukšanos lopā Krievijas vēstniecībā 9. maijā un liks nožēlot.

    https://www.youtube.com/watch?v=UEHkoHZg50M#t=27

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Valdis Krastiņš 17.11.2014. 20.18

PretZemanisko noskaņojumu sajutu jau jūlijā būdams Prāgā. Vabūt čehi pamudinās arī mūs atbrīvoties no nesenās pagātnes reliktiem?

+20
0
Atbildēt

0

e 17.11.2014. 22.42

Tomēr atcerējās 1968. gadu.

Cerams ungāri 1956. arī atcerēsies.

+18
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu