„The Economist”: Donbasa īpašais statuss pazemos ukraiņus • IR.lv

„The Economist”: Donbasa īpašais statuss pazemos ukraiņus

21
Ukrainas karavīri pārbauda autobusa pasažierus Luganskas apgabala Slavjanoserbskas kontrolpunktā. Foto: AFP/LETA

Toties tas dos iespējas Putinam

Piešķirot dažiem Donbasa reģiona rajoniem īpašu statusu, rodas iespēja Ukrainas varai kopā ar Rietumiem lemt jautājumus par ciešāku integrāciju, kas apmierina arī Krieviju un tās prezidentu Vladimiru Putinu. Vienlaikus šis pamiers apkauno pašus ukraiņus, raksta britu izdevums „The Economist”.

Rakstā britu izdevumā pausts viedoklis, ka Minskā pieņemtie pamiera noteikumi palīdzēs Putinam panākt Ukrainas pakļaušanu, ko viņš centies panākt jau kopš paša konflikta sākuma.

Piešķirot Donbasa reģionam īpašu statusu, kā to iecerējis Ukrainas prezidents Petro Porošenko, dodot garantijas gan valodai, gan reģiona kultūras īpatnībām, patiesībā Donbasā tiek atļauts daudz vairāk.

Pirmām kārtām Doņeckas un Luganskas apgabalu „federalizācijas” statuss dod šim reģionam tiesības bloķēt jebkurus Kijevas lēmumus par Rietumu integrāciju, tādējādi pārvelkot svītru ukraiņu cerībām kļūt par īstu rietumniecisku valsti. Tas attiecas gan uz Ukrainas integrāciju Eiropas Savienībā, gan iestāšanos NATO, raksta medijs.

Runājot par Putinu, ja pat Minskas pamiers tiks pārkāpts, viņu apmierinās sagaidāmā alternatīva – „konflikta iesaldēšana”, kad pasaules valstu neatzītās tā saucamās Luganskas un Doņeckas republikas turpinās destabilizēt situāciju Ukrainā.

„The Economist” arī vaicā, kā „stūrī iedzītais” prezidents Porošenko pārliecinās Ukrainas tautu par šā lēmuma pareizību. „Pat ja iestāsies miers, kas ir mazticams, vairākums ukraiņu, visticamāk, jutīsies pazemoti,” raksta medijs.

Jau ziņots, ka Porošenko trešdien valdībā nāca klajā ar paziņojumu par daļai Donbasai teritorijas piešķiramo īpašo statusu, ar ko prezidents saprot dažu Luganskas un Doņeckas apgabalu rajonu pagaidu vietējo pārvaldi.

“Ukrainas likums par dažu Doņeckas un Luganskas apgabalu rajonu pagaidu pašpārvaldi skaidri paredz šo reģionu palikšanu Ukrainas sastāvā. Nākamnedēļ šis projekts tiks iesniegts Augstākajā Radā,” teica prezidents. “Nekādu LTR un DTR Minskas protokolā nav,” teica Porošenko.

 

Komentāri (21)

gliters 11.09.2014. 09.33

Vai tad tas, kā ukraiņi vai latvieši jūtas savā zemē kādu interesē? Ja jau pat expertīzes par notriekto boingu rezultāti ir tīšuprāt formulēti tā, lai nenosauktu vainīgo? Tiem Eiropas gļēvuļiem un mantraušiem pašiem sen jau vairs nav ne goda, ne lepnuma, ne principu – kādēļ lai viņi uztrauktos par to, ka kāds tiek pazemots, ja paši gatavi līst uz vēdera agresora priekšā.

+10
-3
Atbildēt

5

    Dina > gliters 11.09.2014. 13.11

    A bet kā tad savādāk? Nevar taču atklātā tekstā pateikt, ka laineri notrieca par jeņķu naudu algotie un eiropiešu līdzekļiem apbruņotie ukru teroristi ? Vienīgais variants tagad – vilkt laiku, jo ilgāk, jo labāk, kādu gadu … un tad ar „dziļu nožēlu” konstatēt patiesību. Kad visi sen jau būsm aizmirsuši, poar ko tur gāja runa un pašu šo laiku vēl kādas citas 3-4 aviakatastrofas būs notikušas. Kad vajag, patiesība tiek noskaidrota, izmeklēšana veikta un rezultāts paziņots mēneša laikā. A reizēm pat vēl pirms lidmašīnas nogāšanās zemē vainīgais „jau ir zināms”, vismaz jeņķu vēstniecībā noteikti … kā mūsu gadījumā … : )))

    Smieklīgi bija lasīt šo birokātisko pisuļku, kad „izmeklētāji” VAIRĀK NEKĀ MĒNEŠA LAIKĀ pat nebija patapuši atrast NEVIENU raķetes vai cita ieroča fragmentu !??? Kas ir pilnīgs un absolūts nonsenss! Ta, ja raķete bija, tad tur viss lainera apšuvums gan no āra gan salona iekšienē ir kā duršlakā sacaurumots ar šķembām un raķetes atlūzām. Bet diženie Šerlona Hoklsma pēcteči neko nav atraduši !??? Kas ir jau pilnīgi no nezinātniskās fantastikas jomas …

    Tā ka. Patiesais katastrofas vainniieks sen jau ir zināms. Un tā NAV nedz Krievija, nedz separātisti … Tāpēc patiesība netiek un netiks teikta pēc iespējas ilgāk … pavisam klaji melot šie liekuļi laikam tomēr vēl nav gatavi … : )))

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Ansis > gliters 11.09.2014. 16.58

    Kurmīti – kļūdies – izmeklēšanas komisijas pārstavis atklata tekstā teica, ka cilveku līķos, jo īpaši pilotu liķos ir atrastas šķembas. Nu un to, ka ekspertiem bija ļoti ierobežotas iespējas un laiks piekļūt vietai – tak neesi aizmirsis.

    Pēc viņa teiktā – viņi strādā pie tā, lai izslēgtu varbūtību, ka šīs šķembas ir daļas no pašas lidmašīnas. Kad izslēgs šo iespeju, tad … atliks vien salīdzināt ar pazīstamiem BUK eksemplāriem.

    Nu un talak tīra matemātika – droši varēs pierādīt, ka BUKs šauts no krievu teroristu kontrolētās teritorijas, jo

    1) Boings lido ātri – ja šautu no aizmugures, tad raķete nespētu panākt – šauts ir pretī lidmašīnai

    2) Ņemot vērā 1), ja šautu Ukraiņi no savas teritorijas, tad Boings nokristu pārdesmit km iepriekš.

    Tā ka neskumsti – pagaidi nākošo ziņojumu un tad varēsi iet nokaunēties.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis > gliters 11.09.2014. 16.49

    zirnekliene: Ja jau pat expertīzes par notriekto boingu rezultāti ir tīšuprāt formulēti tā, lai nenosauktu vainīgo?

    —————————————————————————

    Šis bija Preliminary ziņojums – tur nemaz nevarēja būt un nebija paredzets nosaukt vainīgo.

    Ja ievēroji, tad vispār ziņojums aprobežojas ar to, ka:

    1) pirms lidmašīnas katastrofas nebija nekas dīvains

    2) lidmašīnā ietriecās daudzi ātri objekti

    Respektīvi – pat netiek skaidri pateikts, ka ta bija raķete.

    Bet – ir atrasti aizdomīgi metāla objekti pilotu līķos – uztaisīs ekspertīzi un tad jau samērā precīzi varēs pateikt – bija vai nebija BUKs

    Nu un tālāk – tīrākā matemātika parādīs, ka no Ukrainas spēku kontrolētās teritorijas BUKs aizšaut nevarēja. Un tad jau vienalga – vai BUKs bija nodots teroristiem, vai Krievijas kareivji bija atbraukuši “atvaļinājumā” ar BUKu – tam pat vairs nav liela starpība – tāpat tos visus komandē Putins.

    Ne velti Putins un Strelkovs jau gatavo atkāpšanās ceļu – sak – nu nezinām kurš notrieca, bet Ukraina vainīga no tā vien, ka atļāva tam Boingam tur karadarbības zonā lidot.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    enjoy > gliters 11.09.2014. 11.01

    expertīzes par notriekto boingu rezultāti ir tīšuprāt formulēti tā, lai nenosauktu vainīgo?

    ___________________

    Vai Tu tiešām cerēji, ka notikuma vietas fotogrāfiju izpēte ļaus nosaukt vainīgo? Neviens ne ko tādu no šīs komisijas negaidīja. Bet viens ir skaidrs, ka atkrīt pati populārākā Krievijas versija, ka lidmašīnu notrieca ukraiņu lidmašīna, t.i. gaiss- gaiss, jo tad būtu viens “caurums”, bet “caurumu” ir daudz. Cik saprotu, tad visi rezultāti tik paziņoti ļoti uzmanīgiem vārdiem, lai nekaitētu tiesai, kura noteikti būs.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > gliters 11.09.2014. 11.12

    Baidos, ka Eiropas gļēvuļi nav pat spējīgi pieļaut tik elementāro domu, ka Boeingu krievi notrieca apzināti.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

Gaisma; Enģelis 11.09.2014. 11.31

Īsi sakot, VVH ir vajadzīgs sauszemes koridors uz Krimu līdz rudens šķīdonim. Līdz tam laikam viņam ir jāneitralizē Ukrainas armija. Para bellum. Otrais punkts. sankcijas, kuras Rietumi ir gatavi ieviest, Putinu nebaida ne tik cik melns aiz naga. Trešais. Ja kāds domā, ka krievijas huntu uztrauc savu pavalstnieku stāvoklis – marš lasīt krievu forumus!

+7
-1
Atbildēt

3

    Dina > Gaisma; Enģelis 11.09.2014. 13.24

    vajadzīgs sauszemes koridors uz Krimu līdz rudens šķīdonim.?? A priekš kam …. ja jau viņu ne-uztrauc savu pavalstnieku stāvoklis, kā tu te izteicies ?? Izlasi, pirms raksti, prātvēder. Un pārmaiņas pēc padomā ar galvu … : )))

    Koridors viņu var uztraukt tikai tādā gadījumā, ja viņu UZTRAUC viņa pavalstnieku stāvoklis. Ko pavisam noteikti nevar teikt par Latvijas un Eiropas valdonīšiem. Kuri gatavi kaut kādu savu politoloģisko spēlīšu labad desmitiem tūksošiem savu pilsoņu atstāt bez darba un iztikas. Par tādu „sīkumu” kā ukru un krievu savstarpējā slaktēšana es nemaz nerunāju. Kad tad šos „pārcilvēkus” ir interesējušas kaut kādu tur slāvu tautu problēmas ???

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    enjoy > Gaisma; Enģelis 11.09.2014. 16.01

    Otrais punkts. sankcijas, kuras Rietumi ir gatavi ieviest, Putinu nebaida ne tik cik melns aiz naga.

    ______________________________

    Protams, ka šššausmīgi baida. Kādēļ Putlers pēkšņi lika teroristiem atkāpties pirms NATO samita, kad Ukrainas armija bija iespiesta stūrī? Palasi, ko raksta un runā KF ekonomisti. Ja sākumā viņi atklāti apsmēja sankcijas, tad tagad trīc bailēs, jo naftas cena arī ir nokritusies ap 100 $ + inflācija+ nodokļu paaugstinājums. GAzproms šodien ziņoja, ka tīrā peļņa kritusies par 40%. Iesaku paklausīties Laurova aizvainota bērna runu pēc NATO samita- kādēļ mūs soda, ja mēs sākam labi uzvesties?

    Krievijas politika ir šizofrēniska- gan ārkārtīgi merkantīla, gan pēkšņi nesaprotami altruistiska. Pats muļķīgākais, ka krievi neapjēdz uz ko viņi uzrāvušie. Ukraiņi mentāli ir ļoti līdzīgi pašiem krieviem, tādēļ šo pazemojumu nepiedos un noteikti panāks savu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > Gaisma; Enģelis 11.09.2014. 16.27

    :saule_laime

    Kādēļ Putlers pēkšņi lika teroristiem atkāpties pirms NATO samita, kad Ukrainas armija bija iespiesta stūrī?

    ——————

    :saule_laime

    Atkāpties? Jeb pārgrupēties un pievilkt papildspēkus. Porošenko nomierinošā vāvuļošana par krievu vienību izvešanu, nedrīkst nevienu iemidzināt.

    Okupantu kaujasspējīgākās daļas tāpat cieta smagus zaudējumus, kas ir jākompensē ar tehniku un svaigu lielgabalgaļu. Ja paskatīsies kartē, tad redzēsi, ka uzbrukums Mariupoles virzienā un tālāk pa piekrasti, prasa spēku atvilkšanu no lielajām Daunbasa pilsētām. Savukārt, atklāts iebrukums no Krimas priekšlaicīgi demaskētu Krievijas režīma plānus Eiropas miermīļu acīs un aktualizētu ieroču piegādes Ukrainai, kas VVH tiešām satrauc krietni vairāk kā iespējamās smieklīgās “sankcijas”.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Jānis 11.09.2014. 22.20

Nebiju sen te ienācis. Skatos, pa šo laiku Kurmīša kviecieni un spiedzieni kļuvuši daaaaudz histēriskāki, nekā pēdējoreiz, kad pievērsu tiem uzmanību, kas priecē. :) Tas rāda, ka esam uz pareizā ceļa. :)

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu